Tema våren 2015: Jens Peter Jacobsen & Rainer Maria Rilke

Våren 2015 er emnet er et fordypningsstudium i to litterære forfatterskaper.

Flere av modernismens europeiske forfattere tok vesentlige inntrykk av dikterkollegene i Skandinavia. Forfattere som Henrik Ibsen, J.P. Jacobsen, August Strindberg og Knut Hamsun hadde et stort publikum utenfor sitt eget språkområde. Det gir mening å snakke om en slags nordisk modell – i alle litterære sjangre, men også innenfor billedkunst og andre samfunnsområder, f.eks. pedagogikk. På hvilken måte påvirket nordiske forfattere den europeiske litteraturen mot slutten av 1800- og begynnelsen av 1900-tallet?

 

Seminaret vil prøve å gi et svar på dette ved å studere to viktige forfatterskaper:

  • Dansken J.P. Jacobsen, en sentral representant for Det Moderne Gennembrud og for naturalismen i Danmark.
  • Pragertyskeren R.M. Rilke, som var én generasjon yngre og sentral i den tyskspråklige modernismen.

 

J.P. Jacobsen ble et viktig orienteringspunkt for Rilkes vending mot nordiske forfattere og for hans litteratursyn. Rilke oversatte og lot seg influere av Jacobsen, og skrev om ham. Emnet gir en innføring i J.P. Jacobsens og R.M. Rilkes verker, med særlig vekt på de tekstene som utgjør en linje mellom de to litteraturene. I det perspektivet leser vi f.eks. J.P. Jacobsens roman Nils Lyhne (1880) og Rilkes Die Aufzeichnungen des Malte Laurids Brigge (1910) – begge viktige verker i vestens romanhistorie og i utforskningen av det moderne individets problematiske forhold til seg selv, til døden og til en virkelighet i sterk endring.

 

Hva lærer du? Semesterspesifikke læringsmål våren 2015

Når du har fullført dette emnet, har du:

  • fått omfattende trening i å fortolke tekster, både skriftlig og muntlig, og i å se dem i sammenheng med nordisk, tysk og europeisk litteraturhistorie
  • lært å drøfte betydningen av litteraturteoretiske problemstillinger i lys av tekster fra to forfatterskaper
  • i tillegg til tekstanalytisk kompetanse har du forbedret din evne til skriftlig formidling av litterære problemstillinger på dansk/norsk/tysk.
  • på bakgrunn av verk og teori utviklet evnen til å formulere en selvstendig forståelse av forfatterskapenes og epokens grunnleggende betydning for moderne nordisk og tysk litteratur.
  • styrket dine leseferdigheter gjennom et grundig tekststudium
Publisert 27. okt. 2014 15:42