Beskjeder

Publisert 13. apr. 2005 02:00

Seminaroppgave til uke 16: personfokusering i mediene

I 2000 var NRK-journalisten Marit Christensen i medienes søkelys for sin mulige befatning med det flere aviser betegnet som ”Smykkesaken”. På samme måte som i ”Tønne-saken” var det i første rekke Dagbladet som ”kjørte” saken.

Analyser Dagbladets dekning av denne saken i perioden 10/2 – 1/11 2000. Legg i analysen vekt på momenter som omfang, faktagrunnlag/kildebruk, fremstillingens vinkling, sjangervalg og personfokusering.

Gjennomfør analysen ved hjelp av A-tekst og bruk Marit Christensen som søkeord. Det forutsettes at alle har satt seg inn i Dagbladets dekning av saken i forkant av seminarene. 

Publisert 31. mars 2005 02:00

Seminaroppgave til uke 14: Kvalitativ tv-analyse, eksemplifisert ved krim.-nyheter

Analysér nyhetsdekningen av de vedlagte kriminalsakene med særlig vekt på NRKs og TV 2s valg av perspektiv, fremstillingsform, personfokusering og emosjonell vektlegging.

Analysematerialet er hentet fra mars 2000 og omfatter: ‘politivold mot vaskehjelp’ på NRK og ‘Jente savnet i New York’ på TV 2

Tv- montor med videospiller blir satt ut i den samme grupperommet på plan 2 som ved forrige tv-oppgave. Der ligger et eks. av analysetapen. Det forutsettes at alle har satt seg inn i de to nyhetssaken i forkant av seminarene.

Publisert 11. mars 2005 01:00

Gruppeoppgave knyttet til forelesning om tolknings-/medierammer onsdag 9. mars

"Framing" (bruk av tolkningsrammer) består i å velge ut noen aspekter fra virkeligheten og gjøre dem mer framtredende i en kommuniserende tekst, skriver medieforskeren Robert Entman. Han mener derfor at medierammer veileder mottakerens tenkning om den enkeltstående nyheten og at de handler om budskapets mening og makt. Nyhetene blir del av en lengre fortelling.

Journalistikkforskere bruker bl.a. begreper som "konfliktramme", "økonomiske konsekvenser-ramme", "ansvarsramme" og "menneskelig interesse-ramme" for å beskrive bestemte typer av innramming og journalistisk vinkling. I politisk journalistikk kan medierammer også påvirke hvordan vi oppfatter nyheten i forhold til å definere problemer, diagnostisere årsaker og foreslå løsninger/svar.

Oppgave:

Kikk raskt gjennom nyhetstekstene i VG og Dagbladet mandag 14. ma...

Publisert 9. feb. 2005 01:00

Til enkeltemnestudenter og studenter uten nøkkelkort: Nøkkelkort fåes i ekspedisjonen av Kristin Sandberg mellom 13-15 tirsdag til fredag. Dere må oppgi fødselsdato for adgangsregistrering. Husk å ha med gyldig semesterbevis.

Publisert 20. jan. 2005 01:00

Forelesningsplan

26.1 Kursorientering. Nyhetsanalyse, tilnærminger og metoder. Ragnar Waldahl og Sigurd Allern

9.2 Analyse av tv-nyheter: stoffmiks, prioritering, virkemidler. Ragnar Waldahl

23.2 Analyse av avisnyheter: kilder og kildekritikk. Sigurd Allern

9.3 Tolkningsrammer i nyhetstekster og programmer. Sigurd Allern

30.3 Analyse av tv-nyheter: kvalativ analyse med kriminalstoff som eksempel. Ragnar Waldahl

13.4 Avsløringsjournalistikk og personvern. Ananlyse av Tønne-saken som case. Ragnar Waldahl

27.4 Nyhetsanalyse med historisk perspektiv. Sigurd Allern

Onsdag 4.5 Oppsummering og eksamensorientering. Ragnar Waldahl og Sigurd Allern