KRIM4915 – På siden av rettsoppgjøret

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Etter 2. verdenskrig hadde de fleste land, også Norge, et rettsoppgjør med de av landets borgere som hadde gått okkupantens ærend. Emnet tar for seg dem som havnet ”på siden av rettsoppgjøret”, enten ved at de

  1. var ofre for overgrep og krigsforbrytelser fra nazistenes side, overgrep som ikke, eller bare i liten grad, ble tema i rettsoppgjøret etter krigen. Ett eksempel er at få nordmenn ble dømt for sin deltakelse i deportasjonen av de norske jødene til dødsleirene.
  2. hadde hatt forbindelser med fienden som ikke ble rammet av noen lov, men som likevel ble rammet hardt av utenomrettslige og uformelle sanksjoner. Eksempler er de såkalte ”tyskerjentene” og barna deres.

Hva lærer du?

Kunnskap.

  • Du skal ha god kunnskap om marginaliserings- og utstøtingsprosesser som var virksomme i forholde til de gruppene som havnet ”på siden av rettsoppgjøret”
  • Du skal ha god kunnskap om nordmenns delaktighet i deportasjonene av de norske jødene, om sigøynernes, taternes og de homofiles skjebne under nazistene, om øst-europeiske krigsfanger i Norge under okkupasjonen, og om hva som hendte med de norske ”tyskerjentene” og barna deres etter frigjøringen

 

Ferdigheter.

  • Du skal kunne drøfte og redegjøre for sentrale temaer på kurset.
  • Du skal kunne identifisere og diskutere prosesser som gjør at noen får status som sentrale ofre etter en krig, mens andre blir mer eller mindre oversett.

 

Generell kompetanse

  • Utvikle god forståelse for tverrfaglig tilnærming.
  • Evne til kritisk refleksjon over sosiale og politiske forholds innvirkning på vår oppfatning av fortida

Opptak og adgangsregulering

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer.

Opptak på masterprogrammene Kriminologi (master - to år) eller Rettssosiologi (master - to år). Studenter med studierett på andre relevante masterprogrammer kan søke om hospitantstatus.

Forkunnskaper

Obligatoriske forkunnskaper

Ingen obligatoriske forkunnskaper utover generell studiekompetanse.

Overlappende emner

10 studiepoeng overlapp mot KRIM2915 – På siden av rettsoppgjøret (nedlagt)

Undervisning

Forelesning og diskusjon

Eksamen

7 dagers hjemmeeksamen.

Besvarelsen skal være på maks 4000 ord. 4000 ord tilsvarer om lag 10 sider med de fleste moderne skrifttyper, font 12 og linjeavstand 1 ½. Forside, innholdsfortegnelse og litteraturliste kommer i tillegg. Besvarelser på over 4000 ord vil ikke bli sensurert.

Tidligere eksamensoppgaver

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala bestått/ikke bestått. Les mer om karakterskalaen.

Begrunnelse og klage

Adgang til ny eller utsatt eksamen

Trekk fra eksamen

Det er mulig å ta eksamen i emnet inntil tre ganger. Dersom du trekker deg fra eksamen etter fristen eller under eksamen, bruker du et eksamensforsøk.

Fakta om emnet

Studiepoeng
10
Nivå
Master
Undervisning
Vår 2015
Eksamen
Høst 2013
Undervisningsspråk
Norsk