KRIM4964 – Det kriminalitetsfrie samfunn

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Litterære og populærkulturelle forestillinger om kriminalitetsfrie samfunn finner vi blant annet i romaner som Brave New World (Aldous Huxley, 1932) samt i filmer som Demolition man (Marco Brambilla, 1993) og Minority Report (Steven Spielberg, 2002, basert på en novelle av Philip K. Dick, 1952).

I politikken ser vi en økende tendens til såkalte «nullvisjoner», det vil si at målet skal være null eller ingen ulykker eller andre sosiale problemer, for eksempel i trafikksikkerhetsarbeid, helseforebyggende arbeid og mobbing i skolen. I kriminalpolitikken finner vi nullvisjoner blant annet i den nå mer og mer daterte ideen om «et narkotikafritt Norge», politimetoden «nulltoleranse», slagord som «aldri mer 22. juli» i terrorbekjempelsen samt visjoner som «ingen skal bli utsatt for seksuelle overgrep».

I dette emnet skal vi gjennomgå fremveksten av nullvisjoner i kulturen, vitenskapen og politikken. Vi skal se på det historiske og ideologiske bakteppet bak nullvisjonsideologi og -politikk, og vi skal se på eksempler fra ulike politikkområder. Dette danner bakteppet for å analysere populærkulturelle og litterære visjoner om kriminalitetsfrie samfunn, som igjen leder opp til det siste temaet, som er en diskusjon av hvilke konsekvenser visjoner om det kriminalitetsfrie samfunn har.

Hva lærer du?

Kunnskap, studentene skal kunne:

  • gjøre rede for og kritisk vurdere nullvisjon som idé og politisk praksis.
  • gjøre rede for og kritisk vurdere eksempler på nullvisjoner i kriminalpolitikken.
  • beskrive og kritisk vurdere populærkulturelle og litterære visjoner om kriminalitetsfrie samfunn.
  • beskrive og kritisk vurdere konsekvenser av nullvisjonspolitikk.

Ferdigheter, studentene skal:

  • identifisere og analysere eksempler på ideologiske, politiske og populærkulturelle nullvisjoner
  • identifisere og kritisk vurdere konsekvenser av nullvisjoner i kriminalpolitikken
  • kunne anvende analyser av nullvisjoner på tvers av politikkområder
  • kunne anvende teoretisk og empirisk kunnskap om nullvisjoner på konkrete kriminalpolitiske tiltak og diskutere dette innenfor rammene av en semesteroppgave.

Generell kompetanse, studentene skal:

  • forstå bakgrunnen for og konsekvensene av ulike ideologier i kriminalpolitikken
  • kjenne til og bruke akademiske kriterier i skriftlig sammenheng, med vekt på dokumentasjon, gode og selvstendige resonnementer og saklig argumentasjon.

Opptak til emnet

Studenter med studierett på program må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Studenter tatt opp til andre masterprogrammer, kan etter søknad få adgang til emnet hvis dette er klarert med eget program.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke om opptak til våre studieprogrammer.

Overlappende emner

Undervisning

Forelesninger

Eksamen

Emnet har semesteroppgave.

Ordgrensen for denne eksamenen er 4000 ord. Forside, innholdsfortegnelse og kilde- og litteraturliste teller ikke med. Overskrifter i teksten og fotnoter teller med.

Besvarelser på over 4000 ord vil ikke bli sensurert.

Det kreves korrekte henvisninger til alle kilder. Gjør deg kjent med reglene for kildebruk og referanser. Bruk av andres materiale på eksamen uten å henvise på en riktig og tydelig måte kan bli ansett som fusk eller forsøk på fusk. Du må henvise til alle kilder du bruker. Se eksempel på hvordan du refererer riktig.

Les om fusk på eksamen.

Eksamensspråk

Du kan besvare eksamen på norsk, svensk, dansk eller engelsk.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Institutt for kriminologi og rettssosiologi har utarbeidet en generell sensorveiledning som brukes ved vurdering i dette emnet.

Adgang til ny eller utsatt eksamen

Eksamen består av en semesteroppgave som man jobber med gjennom hele semesteret, det gis derfor kun en kort utsettelse på frist ved dokumentert sykdom som har oppstått rett før innleveringsfristen.

Mer om eksamen ved UiO

Andre veiledninger og ressurser finner du på fellessiden om eksamen ved UiO.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 17. juli 2024 13:30:47

Fakta om emnet

Nivå
Master
Studiepoeng
10
Undervisning
Høst
Eksamen
Høst
Undervisningsspråk
Norsk