Jupyter Notebook og Jupyterhub

Problemer med Jupyterhub? Sjekk her først. Evt. send epost til jupyterhub-core at usit.uio.no.

Jupyter Notebook

BIOS1100 bruker Jupyter Notebooks som verktøy for å jobbe med python. Jupyter Notebook lar deg kombinere kode med tekst og bilder (og video) på en interaktiv måte. Vi deler ut kapitler i både notebook-format og som PDF - begge med samme innhold. Notebook-formatet tillater studenten å jobbe interaktivt med koden som er i boken (kjøre koden, justere koden, prøve egen kode). Øvelsene som gjøres i gruppetimene deles også ut i notebook-format, og uken etter legges det ut en ny notebook med de samme oppgavene, men da med svarene lagt under. Obligatoriske innleveringer skal også være i Jupyter Notebook-format.

Jupyterhub

For å få tilgang til Jupyter Notebook, og for å sørge for at studentene ikke trenger å installere noe programvare selv, har vi satt opp det som heter Jupyterhub. Løsningen betyr at studentene bare trenger en moderne webbrowser, og kan logge seg inn via https://jupyterhub.uio.no med sitt UiO-brukernavn og passord.

Sjekk også UiO sin dokumentasjon om innlogging og feilsøking.

Innlogging skjer via auth.dataporten.no. Den første gangen du skal logge deg inn blir du sendt til en side der du blir bedt om å velge en login provider - velg Universitet i Oslo.

Når du har logget inn velger du "Start My Server" - du starter da en såkalt Jupyter Notebook Server, som tillater deg å jobbe i en eller flere notebooks. Det kan ta litt tid før serveren er oppe - klikk på Refresh knappen om den vises. Klikk på mappen BIOS1100 og mappen til riktig kursuke. Velg en notebook å jobbe med eller lag en ny: knappen New og så Python 3. OBS IKKE velg Python 2. Velg et fornuftig navn til den nye notebooken ved å klikke på Untitled helt øverst.

Mappen BIOS1100 brukes til å legge ut notebook med ukens kapittel og gruppeøvelser fortløpende.

Når du jobber med en notebook er den din og ingen andre kan se den. Dette gjelder både notebooks som har blitt delt ut (bokkapitler, øvelser, de som starter med ukenummeret) og de som du lager selv.

Husk å lagre arbeidet ditt ofte! Bruk 'Save' knappen eller menyet File -> Save and Checkpoint.

OBS Det lages ikke backup av notebooks!

Gjenopprette en notebook

Om du skulle trenge å gjenopprette en notebook som har blitt delt ut (ikke en du har laget selv), kan du gjøre det på forskjellige måter:

Etter det kan du få tilbake notebooken ved

import subprocess

subprocess.call('rsync -az --ignore-existing /src/* /work/', shell=True)

Jupyter Notebook på din laptop eller en annen datamaskin

Se informasjon på denne siden.

Laste ned alle dine filer fra Jupyterhub

Om du, for eksempel etter eksamen, vil laste ned alle filer du har på Jupyterhub, går du fram slik:

import subprocess
subprocess.call('tar zcf /work/BIOS1100.tgz /work/BIOS1100/*', shell=True)