IN1000 med Windows laptop

Dette er et forsøk på å oppsummere hvordan du kan komme i gang med IN1000-oppgavene hvis du arbeider på en (egen) Windows laptop. Du har primært to valg:

- Jobbe på en IFI-server med Linux

- Jobbe lokalt i Windows på egen maskin

Bør jeg jobbe på en IFI-server, eller lokalt?

Begge alternativer har fordeler og ulemper. Arbeider du på en IFI-server, vet du alltid at programmene du skriver er lagret "i skyen", altså på IFIs maskiner, og du får lett tak i dem senere, selv om du bytter maskin. Alle programmer du behøver er også forhåndsinstallert, slik at du slipper nedlasting og oppsett på egen maskin.

Arbeider du lokalt på maskinen din, trenger du ikke nettilkobling for å skrive programmer. Du har også mer kontroll over hvilke programmer du ønsker å bruke, ettersom du kan installere disse selv. Husk at filer du lagrer lokalt på maskinen din ikke er tilgjengelig på andre maskiner, og skulle du ødelegge maskinen din er de borte dersom du ikke har tatt en backup.

I avsnittene under beskriver vi begge alternativer.

Koble opp mot Linux server på Ifi

På forkurset Dag 1 (Linux) ble det vist ulike måter å koble seg opp til en Linux server på Ifi fra egen maskin. Du trenger ikke lære deg alle Linux-kommandoene i første omgang - du finner et sammendrag av kommandoer i oppgavene på samme side. Hvordan du redigerer og kjører Pyhton programmer finner du i Forkurset dag 2 (oppskrift i oppgavefilen).

Oppskrift for å få opp et linux terminalvindu fra nettleseren din:

  • Gå til https://view.uio.no
  • Velg "Ifi workstation"
  • Logg inn med uio brukernavn og passord
  • Du får nå opp et grafisk brukergrensesnitt på Linux
  • For å få et terminalvindu, velg "terminal" i Applications menyen
  • I dette vinduet kan du gi alle linux-kommandoer gjennomgått på forkurset
  • Her kan du også kjøre Python programmene dine når du har lagret dem i filer (her må du bruke kommandoen python3 i stedet for bare python)

Starte Atom for å opprette og redigere Python-programmer:

  • I applications-manyen, velg Favorites -> Atom
  • Ignorer og lukk feilmeldingsvinduet om ...Ruby... om du får det opp
  • Lag et nytt prosjekt der du lagrer de nye filene (programmene) du skriver
  • Tenk over etter hvert hvordan du ønsker å organisere programmene dine i mapper (og evt undermapper). Litt om dette i læreboka.

Jobbe lokalt i Windows på egen maskin

Da må du laste ned Python (versjon 3.6 eller 3.8) og Atom (eller bruke en annen editor - Code Writer er en veldig enkel editor for programmer som antakelig allerede ligger på maskinen din, en annen mulighet er Notepad++ som er litt mer avansert). Se her for nedlasting av Python eller Atom.

Kommandovinduet (terminalen) på en Windows-maskin finner du i menyen (søk på command prompt). Det ligner på linux terminalen men har litt andre kommandoer. De viktigste er

  • cd (som linux men husk \ i stedet for / i veien som angir veier og mapper)
  • dir (som viser deg alle filer i mappen du er i)

Til du blir mer vant med kommandoer i terminalen kan du evt navigere og endre mappestrukturen og filer ved hjelp av et file explorer vindu slik du er vant til.

Når du skal begynne er det lurt å lage en mappe der du lagrer programmene dine, som du vet hvor ligger på datamaskinen din. Når du åpner cmd havner du som regel i det vi kaller rot-mappen på datamaskinen din. Lager du en mappe i Documents, kan du navigere til denne i cmd med kommandoen cd som nevnt over.

Når du har installert Python skal du i utgangspunktet kunne kjøre programmene dine ved å bruke følgende kommando i command prompt (cmd), gitt at du er i riktig mappe:

python <filnavn.py>

Om du får beskjed om at python er en ukjent kommando, kan det hende du må gjøre noen justeringer for å få Windows til å kjenne igjen programmet. Dette gjøres ved å legge python-programmet i det som kalles "PATH" på maskinen. En god guide til hvordan man gjør dette i Windows 10 finnes her.

Publisert 20. aug. 2020 15:49 - Sist endret 24. aug. 2020 05:42