MedTek

I en hektisk hverdag på legevakten kan tidspress og overfylte kanylebokser ofte føre til farlige stikkskader for helsepersonell. Vårt dedikerte team av informatikkstudenter fra Universitetet i Oslo har gjennom grundige undersøkelser og brukerinvolvering designet en løsning som møter de faktiske behovene i helsesektoren. Vi håper at vårt arbeid kan bidra til en tryggere arbeidshverdag for helsepersonell.

 
Gruppebilde av MedTek. F.v.: Shervin Fashkhami, Synne Økland, Sunniva Reikvam, Tone Brubakken, Hilde Holm-Hansen og Fredrik Sjøholt.
Gruppebilde av MedTek. F.v.: Shervin Fashkhami, Synne Økland, Sunniva Reikvam, Tone Brubakken, Hilde Holm-Hansen og Fredrik Sjøholt.

 


Milepælsplan


 


Problem, konsept & visjon

Problem:

Helsesektoren står overfor en utfordring knyttet til stikkskader forårsaket av overfylte kanylebokser. Dette utgjør en risiko for smittsomme sykdommer og skaper et utrygt arbeidsmiljø for helsepersonell. 

Konsept:

Vårt konsept er å utvikle en teknologisk løsning som aktivt overvåker fyllingsgraden av kanylebokser. Vi vil redusere risikoen for stikkskader, ved å integrere sensorer som måler fyllingsgraden i kanyleboksen som automatisk styrer et lokk, samt varslinger som signaliserer når kanyleboksen må tømmes. Løsningen bygger på prinsippet om "av og på", hvor lokket bare åpnes når det er trygt, i tillegg til lys og lyd som skrus på/av utifra kanyleboksens tilstand.

Visjon:

Vi ønsker å skape en tryggere arbeidsplass for helsepersonell ved å forhindre stikkskader med en brukervennlig, effektiv og teknologisk løsning. Løsningens design og funksjonalitet skal bidra til en betydelig reduksjon i antall stikkskader på legevakter og andre helseinstitusjoner.


Beskrivelse av prototypene

1. Lavoppløselige prototyper

I starten av designprosessen lagde vi enkle skisser over den tiltenkte løsningen. Senere i prosessen utviklet vi en lavoppløselig papp-prototype. Denne prototypen var laget av papp for raskt og kostnadseffektivt å eksperimentere med designet og funksjonaliteten. Vi inkluderte en manuell åpning og lukking av lokket for å teste brukerinteraksjon og observere potensielle problemer i en tidlig fase.

Bilde 1: Skisser

Bilde 2: Lavoppløselig prototyper

2. Prototype med bevegelsessensor:

Denne iterasjonen inkluderte en bevegelsessensor plassert foran boksen for å registrere når noe skal plasseres i boksen. Lokket åpnet seg automatisk ved registrering av håndbevegelser.

 Bilde 3: Testing av komponentenes oppsett

3. Treverk prototype med laserskåret design:

I denne høyoppløselige prototypen laget vi boksen av tre med bruk av laserkutting. Deretter implementerte vi det automatiske lokket, ultralydsensorer for fyllingsgradmåling, samt LED-lys og lydsignaler.

Bilde 3: Endelig prototype i tre med laserkuttede deler

4. Endelig prototype:

Dette er vår fullstendig prototype. Den har bevegelsessensor foran boksen, ultralydsensor under lokket for å måle avstanden til innholdet, et servo-drevet lokk, og både lys- og lydsignaler for varsling.

Bilde 5: Brukertesting hos Legevakt Vest


Designprosessen

Forslag til ideer:

Idémyldringsaktiviteter hvor vi utforsket ulike løsninger for kanyleboksen. Innledende skisser inkluderte alt fra mekaniske lokk til sensordrevne løsninger for å forhindre overfylte kanylebokser. 

Datainnsamling:

Vi gjennomførte flere intervjuer og workshops med helsepersonell ved Legevakt Vest. Vi samlet data om deres opplevelser med nåværende kanylebokser, utfordringer de står overfor, og deres krav og ønsker for en forbedret løsning.

Den tekniske løsningen:

Materialer: Papp for tidlig prototyping, og tre for den endelige prototypen med laserkuttede deler.

Kretstegninger: Utviklet og testet elektroniske kretsløsninger for å styre sensorer, servo-motor, LED-lys og lydsignaler.

 


Lenke til

Prosjektidé

Presentasjon av prototype

kode

video

Publisert 8. mars 2024 13:55 - Sist endret 29. mai 2024 12:07