Memini Cube

Tidligere Half & Halv.

Vår gruppe ønsker å forbedre hverdagen til eldre, ved å kartlegge eldres utfordringer i hverdagen, og se på enkle teknologiske løsninger som kan være til hjelp.

Tema og målgruppe

Vi har valgt å jobbe med eldre som målgruppe, med hovedfokus på eldre som fortsatt bor hjemme. Temaet vårt er hverdagsproblematikk hos eldre som sliter med glemsel og som ønsker å få en oversikt. Vi ønsker å fokusere på å lage et produkt som er enkelt i bruk, lett å forstå, og som ikke krever spesielt god finmotorikk eller godt syn.

Problemstilling

Gjennom intervjuene vi hadde med brukerne i brukergruppen har vi kartlagt foreløpige problemområder vi kunne tenke oss å jobbe med:

  • Glemsel i hverdagen:

    • Eldre kan slite med ting som å glemme å ta med ting når man forlater hjemmet, å miste gjenstander i huset/leiligheten, glemme datoer og tidspunkter på alt fra matvarer i kjøleskapet til avtaler hos øyelegen. Derfor tenker vi at dette kan være en fin problemområde å ta for oss og jobbe videre med.

  • Sikkerhet blant eldre var et annet tema:
    • Fra fokusgruppene fikk vi vite en del om sikkerheten og det at de eldre ikke alltid føler seg så trygge. Det var mange som hadde kuttet ovnen, siden det kan være fare for brann. Her er det også mulighet til å lage noe som øker sikkerheten blant de eldre. Slik at de kan bruke elektroniske hjelpemidler uten å være nervøse. 

Ut i fra disse problemområdene har vi kommet frem til denne problemstillingen:

 

“Lagre personlig informasjon via tangable interaction for eldre med glemselsvansker”.

 

 

Datainnsamling

Til nå har vi fått gjennomført noen fokusgrupper og en del mer personlige intervjuer. Disse intervjuene og fokusgruppene fant sted på Sagene - Torshov seniorsenter og St.Hanshaugen eldresenter. For fokusgruppene fikk vi samlet 7-10 deltagere for gruppediskusjon. Her hadde vi en del ulike spørsmål: 

  • Hvordan er deres hverdag?
  • Hvilket tekniske verktøy bruker dere i hverdagen?
  • Er det noe dere sliter med:
    • Konsentrasjon
    • Hukommelse
    • Motivasjon

Dette er bare liten del av spørsmålene vi hadde når vi gjennomførte intervjuene og fokusgruppene. Dette hjalp oss til å forstå hvordan de eldre har det og hva deres hverdag består av. Fra datainnsamlingen har vi tatt for oss 2 prototyper som skal passe på eldres hukommelse og deres trygghet.

Prototyper

  1. Prototype:​ Etter at vi hadde gjennomført fokusgrupper og intervjuer la vi merke til at mange syntes det var vanskelig å huske navn, passord og telefonnummer. Vi har derfor sett på hvilket muligheter som kan fungerer å holde slikt oversiktlig og lett tilgjengelig. Derfor kom vi frem til at vi lager et system som holder oversikten på kontakter, email og brukernavn/passord. På den måte kan dere være lettere å ha alt samlet et sted og man trenger ikke å ha masse skrevet ned i bøker og da gjemt i hjemmet. Vi fikk høre av flere brukere at disse notatene/bøkene blir glemt bort og over tid blir disse uoversiktlige med tanken på antall tjenestedetaljer som skal huskes. Vi fokuserer også på å treffe målgruppens ønske om en tangible interaction løsning, med klare knapper som har god feedback. Herfra har vi da jobbet oss frem til en prototype som bruker klosser som interagerer med en slags hub. Dette skal gjøres mulig ved hjelp av NFC-shield og chips inne i klossene, og LCD-display for leselige output. For å registrere nye brukernavn og kontakter osv. en tanke kan være å konstruere et gjenkjennbart keyboard som brukes som input eller å ha mulighet til å scrolle gjennom et keyboard på LCD-displayet. Dette har vi ikke fått brukertestet ennå, så dette er noe vi trenger å se nærmere på og finne ut hva som fungere best for målgruppen. 

     
  2. Prototype: Den neste prototypen vår er ett slags sikkerhetsnett bygget rundt elektroniske og brannfarlige redskaper i hjemmet. Denne idéen er bygger på dette mer trygghetsproblemer hovedsakelig og dette med å kunne stole på at noe passer på deg hvis du skulle glemme å skru av elektroniske redskaper. Vi fant ut fra fokusgruppene at enkelte brukere ikke orket å ha ovn lenger og hadde kvittet seg med den, siden de var redd for å glemme å skru den av. Vi har da som vår andre prototype kommet med en løsning som hindrer dette og istedenfor oppfordrer de eldre til å bruke elektroniske redskaper, slik at de ikke trenger å være redd lenger. Prototypen under er et storyboard som beskriver grafisk hvordan idéen vår fungerer. Hovedpoenget med konseptet vårt er at alle brannfarlige apparater i hjemmet skal kunne slå seg av når man forlater huset. Dette skal skje ved at arduinoen kobles opp mot wifi-kontrollerte strømadaptere og kommuniserer med mottaker som brukeren bærer rundt halsen eller på en nøkkelring eller noe lignende. Vi tenker det er flere muligheter på hvordan koblingen mellom arduinoen og denne "dingsen" som brukeren skal ha med seg skal fungerer. En metode kan være å bruke GPS til å lage et Geo-fence område, en annen kunne vært NFC eller wifi hvor den trigges når koblingen blir brutt. Hvis man forlater hjemmet så skrus strømmen av fordi brukeren er for langt unna basestasjonen.

Veien videre

Til nå har vi fått til en del intervjuer/fokusgrupper i tillegg til at vi har kommet på 2 prototyper vi føler oss fornøyd med. Med disse 2 kan vi gå fremover og teste de med de tidligere intervjuobjektene våre. De var svært interesserte i prosjektet vårt og ønske gjerne å kunne følge videre med i prosessen vår. Så da håper vi å kunne få mer tilbakemelding angående hvilken idé de liker best, hva de synes om designet og funksjonaliteten. Vi ser frem til veien videre og gleder oss til å se hva sluttproduktet blir.  

Endelig Produkt:

Den ferdige prototypen bruker et nfc shield til å registrere nfc-nøkler som ligger i boksene. Den bruker en TFT SPI LCD skjerm for å vise den registrerte informasjonen via et meny-interface.

    Av Tidemann Tronerud, Henning Good og Adrian Haga
    Publisert 23. feb. 2016 11:18 - Sist endret 26. feb. 2018 02:00