25. januar: På høyden i en flat verden - hvordan globalisering, teknologi og innovasjon forandrer spillereglene

Foredrag ved Paul Chaffey, administrerende direktør i Abelia

Paul Chaffey

Oppsummering skrevet av Morten Dæhlen:

Tittelen på Chaffeys foredrag er inspirert av boka “The world is flat – a brief history of the twenty-first century” av Thomas Friedman fra 2005. I Friedmans bilde har globaliseringen gjort verden flat(ere) i den forstand at det betyr stadig mindre hvor du er født (og hvem du er) for å lykkes. Chaffey stiller spørsmålet om hvordan finne høydene (eller komme seg på høyden) i en flat verden? Svaret er å innovere!

Innovasjon handler om å bruke (eller sette sammen) kunnskap for å skape lønnsomme arbeidsplasser. At en arbeidsplass er lønnsom betyr at arbeidet som utføres er (rimelig) godt betalt, samtidig som bedriften (og de som eier bedriften) tjener penger. For at en potensiell eller ny arbeidsplass skal bli lønnsom er man avhengig av tilgang på riktig kunnskap til riktig tid og noe som kalles kompetent kapital. Med kompetent kapital mener man penger som er omgitt av kompetanse i form av mennesker – en investor eller en gruppe investorer som kan mye om innovasjon, fag og/eller marked.

Forskning henger sammen med innovasjon fordi forskning handler om å skape kunnskap som innovasjonene trenger for å skape lønnsomme arbeidsplasser. Utdanning handler om å utvikle kunnskap hos lærende mennesker, og henger derfor tett sammen med forskning og innovasjon. Hvor kommer informatikk(IKT) inn i bildet?

Svaret er enkelt! IKT finnes overalt og tilnærmet alle innovasjoner inneholder IKT i en eller annen form. En svært stor andel av de store innovasjonene de siste årene er rene IKT-innovasjoner og statistikken indikerer at mer enn 50% av alle innovasjoner er helt avhengig av IKT-kompetanse for å lykkes.

Ta deg en rolig tur gjennom Paul Chaffeys presentasjon. Her finner du mange gode bilder som illustrerer forholdet melom forskning, innovasjon og IKT, og at det er de kompetente lærende mennesker som skaper fremtiden.

Emneord: forskningspolitikk, informatikk, innovasjon, utdanning, vitenskap
Publisert 25. feb. 2011 14:36 - Sist endret 7. feb. 2020 16:00
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere