LaTeX

LaTeX er det overlegent mest brukte programmet for å skrive dokumenter i matematikk og tilgrensende fag. Det er litt mer komplisert å lære enn de formeleditorene du finner i Word og andre programmer, men gir deg helt andre muligheter til å skrive matematiske formler. Når du skriver i LaTeX, progammerer du egentlig datamaskinen til å lage et dokument — det du skriver (tex-filen), er dermed forskjellig fra det dokumentet du akter å vise til andre (pdf-filen).

Vi krever ikke innleveringer i LaTeX i bachelorkursene i matematikk (med unntak av MAT2000 der noe av poenget er at du skal lære deg å bruke LaTeX), så du kan selv bestemme om du vil lære deg å bruke programmet nå eller senere. Tar du sikte på å skrive en del matematisk tekst på datamaskin, lønner det seg imidlertid å begynne så snart som mulig.

LaTeX er installert på alle fakultetets maskiner. Vil du ha LaTeX på din egen maskin, finnes det gode LaTeX-editorer som kan lastes ned gratis (prøv å søke på "latex+windows" eller "latex+mac"). Det finnes så pass mange muligheter at det kan være lurt å snuse litt på nettet eller snakke med andre brukere før du bestemmer deg (selv bruker jeg TeXShop for Mac, og det fungerer utmerket).

Den mest brukte innføringsboken i LaTeX er skrevet av Leslie Lamport , Den gir en god og grundig innføring, men det finnes også mye gratisdokumentasjon på nettet. En meget kort innføring som jeg skrev for MAT2000, finner du her (den tilhørende tex-filen — det vil si det jeg egentlig skrev — finner du her ), Dag Langmyhr på Ifi har skrevet en utmerket innføring (klikk her ), men den er rettet mer mot informatikk enn matematikk, så du lærer ikke så veldig mange matematiske kommandoer. The not so short introduction to LaTeX2epsilon virker bra, men jeg har ikke brukt den selv. En oversikt over de fleste (alle?) LaTeX-kommandoer finner du her .

Publisert 30. des. 2008 16:53 - Sist endret 20. feb. 2023 14:11