Kjære alle!

Velkommen til STK1000. Jeg heter Kathrine Frey Frøslie og skal forelese dette emnet i høst. Med meg har jeg to gruppelærere, Nadezda (Nadia) Ravneng og Martin Tveten, og Håvard Kvamme som ekstraressurs på R.

Gruppelærerne er tilgjengelig for veiledning både mandag, tirsdag, onsdag og torsdag hver eneste uke fra 29. august. Jeg anbefaler dere å bruke gruppetimene aktivt, enten dere møter opp på egen hånd eller i studiegrupper. Her kan dere få svar på alt dere lurer på, både når det gjelder begreper, utregninger og bruk av statistikk-programmet R. Håvard vil legge til rette slik at det blir enklest mulig å komme i gang med R.

Målet for oss alle fire er at du får den hjelpen du trenger til å lære mest mulig statistikk i løpet av dette semesteret.

I tillegg til disse nettsidene, har kurset også fått egen facebook-gruppe:

https://www.facebook.com/groups/742610535879372/?fref=ts

Bruk gruppa til å finne samarbeidspartnere, lage kollokvier, til å spørre om det du lurer på, og til å gi tilbakemeldinger. Gruppa er selvsagt også åpen for den som ikke tar STK1000, men som vil følge med allikevel.

Om analyseverktøyet R.

Vi skal bruke R mye. R fungerer som en kjempekalkulator med massevis av spesialeffekter, og lastes ned gRatis herfra:

https://cran.r-project.org/

Fordi R er gratis og kan gjøre nesten hvilken som helst statistisk analyse – fra helt enkle analyser som i dette kurset, til superkomplisert modellering – er det stor sjanse for at R er noe du kommer til å bruke senere også. Den første uka må derfor alle gjøre seg litt kjent med R, selv om dere ikke har kommet helt i gang med statistikkfaget ennå.

Er du helt fersk, kan det være svært nyttig å gå gjennom det interaktive kræsjkurset i 8 steg som du finner her: http://tryr.codeschool.com/ Jeg har gått gjennom hele, både for å sjekke innholdet og tidsbruken. Med unntak av Ch4, som jeg synes var litt klønete satt opp, var innholdet utmerket. Jeg antar at du vil bruke mellom 5 og 20 minutter på hvert steg, avhengig av hvor fort du skriver/leser, og hvor mye statistikk/programmering du kan fra før. Det er vel anvendt tid!

Nettsiden "Getting started with R" gir videre en komprimert liste med tips og nyttige nettsteder for den som ikke kjenner R fra før: https://support.rstudio.com/hc/en-us/articles/201141096-Getting-Started-with-R

Om boka.

Moore & McCabe & Craig: Introduction to the Practice of Statistics, eigth edition, 2014. W. H. Freeman and Company.

ISBN: 1-4641-5893-2 eller 978-1-4641-5893-3.

 

Introduction to the practice of statistics er en grundig innføringsbok i statistikk. Den er ordrik, men forklarer godt. Forelesningene vil ikke alltid følge strukturen i boka, men det blir gitt beskjed om hvilke delkapitler vi til enhver tid går gjennom. Det er en soleklar fordel å forberede seg til forelesning ved å bla i boka først. Rekker man ikke å lese alt, så se i hvert fall på overskriftene, så du har et visst begrep om hva som kommer. 

Om forelesningene

Forelesningene vil inneholde både powerpoint-presentasjoner, gjennomgang med kritt på tavle, elektronisk tavle, demonstrasjoner i R, og interaktive quizzer – i hovedsak med Kahoot. Det vil også bli praktiske oppgaver og datainnsamling via Nettskjema.

Om øvingsoppgavene

Det er svært vanskelig å lytte seg god i statistikk, og den beste måten å jobbe med faget er å bruke tid på øvingsoppgavene.

Ukentlige anbefalte øvingsoppgaver blir lagt ut uka før. Noen oppgaver krever at du samler inn data. Noen krever bare penn og papir, mens andre krever bruk av analyseverktøy, altså R. Alle utfordringer du måtte ha til dette kan du få hjelp til på gruppene. Møt opp, spør og grav.

Obligatoriske oppgaver

Det er to obligatoriske innleveringsoppgaver: 22. september og 3. oktober. Dere kan gjerne samarbeide for å lære mer når dere løser disse oppgavene, men hver student skal levere en selvstendig besvarelse med svaret i egne ord. Avskrift blir ikke akseptert. Les mer her:

http://www.uio.no/studier/admin/obligatoriske-aktiviteter/mn-math-oblig.html

Disse oppgavene deles det ikke ut løsningsforslag til, men hver student får tilbakemeldinger på sin innlevering. Hvorfor ikke løsningsforslag? Vi tror at du som student lærer mer av å lese tilbakemeldinger på det du har gjort enn å bla i et løsningsforslag – som kanskje velger en annen løsning enn den som er naturlig for deg.

Midtveiseksamen

Midtveiseksamen finner sted 12. oktober kl. 10:00-12.00, og er en «Multippel choice»-oppgave. Det lønner seg å følge med på Kahoot-quizzene som holdes underveis.

Avsluttende skriftlig eksamen

Er 29. november kl. 14:30 (4 timer). Har du jobbet med oppgavene underveis, bør det være få overraskelser her.

Lykke til med høstens statistikk!

Publisert 18. aug. 2016 14:59 - Sist endret 7. feb. 2020 16:15