Studietur til England

Kurset i komparativ helsepolitikk i det erfaringsbaserte masterstudiet i helseadministrasjon var lagt til London og Oxford i mai 2015. Formålet var å få et innblikk i Storbritannias helsesystem (National Health Service), reformer og politikkutfordringer, samt å lære om den europeiske dimensjonen i landets helsepolitikk.

Kull XXVIII i London. Foto: UiO.

Kull XXVIII startet uken med forelesninger av kursets lærere, Eli Feiring og Frode Veggeland, om komparativ helsepolitikk, komparativ metode og europeisering av helsepolitikken. Den norske ambassaden tok vel i mot oss, og vi fikk vi en utfyllende beskrivelse av samarbeidet mellom Norge og England, samt en orientering om det britiske valget som skulle holdes samme uke. Deretter holdt Rosie Lovett, National Institute for Health and Care Excellence (NICE), en forelesning for gruppen om bakgrunnen for opprettelsen av NICE, utviklingen i arbeidsoppgaver og virkeområde, samt organisasjonens plass som en «non-departemental public body» i forhold til NHS. Videre gav hun gruppen en utmerket introduksjonsforelesning om økonomisk evaluering. Eli holdt så en forelesning om NHS og helsereformen i Storbritannia (The Health and Social Care Act av 2012).

Direktøren i International Public Health England (PHE), Anthony Kessel, presenterte folkehelsearbeidet i England i to svært spennende forelesninger. Spesielt la han vekt på å beskrive hvordan folkehelsearbeidet ble omorganisert og institusjonalisert etter helsereformen og hvordan PHE er plassert i forhold til NHS og den helsepolitiske beslutningsstrukturen. Vi fikk videre et innblikk i PHEs arbeid og strategier knyttet til antibiotika-resistente bakterier. Dagen fortsatte med folkehelse som tema. Hugh Davis, NHS Screening Programmes, gav en engasjerende forelesning om de ulike screeningprogrammene som er opprettet i England.

Siste forelesning i London ble gitt av flere representanter fra The Care Quality Commission («The independent regulator of health and social care in England»), som fortalte om ulike tilsynsoppgaver og kvalitetsregulering av primærhelsetjenesten, fastleger og sykehus. Denne forelesningen gav inspirasjon til flere av kursoppgavene som ble levert. Deretter gikk turen til Oxford og det ærverdige Randolph Hotel, som kunne huse hele gruppen. I Oxford besøkte vi Oxford Brookes University, som vår avdeling har en utvekslingsavtale med. Gillian Ellis hadde en fin gjennomgang av fordelene med å bruke prosjektstyrings-teknikker i helsetjeneste-prosjekter. Deretter fikk vi ukens mest spenstige foredrag, “Everything you always wanted to know about European Union health policies but were afraid to ask", av Nick Fahy fra Green Templeton College, University of Oxford.  Kullet besøkte så John Radcliffe Hospital for å høre om arbeidet med å implementere nye metoder for overvåking av fødsler ved Christopher Redman. Kurset ble avsluttet med en oppsummering av kursets lærere, samt en kort presentasjon av temaer for kursoppgaver av studentene.

Av Eli Feiring, emneansvarlig
Publisert 5. juli 2015 13:41 - Sist endret 10. aug. 2015 10:43