Kull 36 dro til Lisboa

Studieturen til kull 36 i erfaringsbasert helseadministrasjon gikk til Lisboa. Målsetningen var å lære mer om oppbygning og finansiering av det portugisiske helsesystemet (NSH), med forelesninger og besøk ute i sykehusavdelinger og i primærhelsetjenesten.  Det ble noen solfylte, lærerike og hektiske dager. Vi hadde stor nytte av byens mange ubere, som effektivt tok oss mellom alle stoppestedene på programmet.

Bildet kan inneholde: fottøy, bygning, eiendom, vindu, urbant design.

Den første dagen startet med besøk på Nova School of Business and Economics, som ligger idyllisk til ved flotte surfestrender ca 18 kilometer fra sentrum. Etter omvisning på en moderne og solfylt campus fikk vi en presentasjon av overordnete trekk ved det portugisiske helsesystemet av professor Filipa Breia da Fonseca. Her ble skillet mellom spesialist-og primærhelsetjenesten beskrevet, samt utfordringer med en stor privat sektor, en aldrende befolkning og store rekrutteringsvansker av helsepersonell. 

Etter lunsj var neste stopp på programmet Hospital de Santa Maria. Det er det største sykehuset i Lisboa, samlokalisert med det medisinske fakultet.  Her fikk vi omvisning på nesten alle de medisinske avdelingene av avdelingsoverlege  António Pais de Lacerda, som var svært gjestfri i å å ta i mot en så stor gruppe på 25 studenter.  

Tirsdagen startet med forelesning på Administração Central do Sistema de Saúde, (tilsvarende Helsedirektoratet) om finansieringen av det portugisiske helsevesenet. Her fremkom det en sterk statlig kontroll, og det ble pekt på utfordringer og forslag som jobbes med for å effektivisere systemet.

Gjennom kontakter i reisekomiteen hadde vi fått til besøk på et legesenter i primærhelsetjenesten, USF Descobartes. Her ble vi møtt av et team av to leger og tre spesialsykepleiere, som engasjert fortalte om organisering av senteret og om arbeidshverdagen sin. 
Dagen ble rundet av med valgfritt besøk på Legemiddelmuseet i byen, som på forhånd var anbefalt, og viste seg å være vel verdt et besøk.

Den siste dagen startet hos Legemiddelverket, som holdt en forelesning om godkjenningsordninger og finansiering av legemidler i Portugal. 
Dagen ble avsluttet med forelesninger i komparativ helsepolitikk av medreisende professor og studiekoordinator Tron Anders Moger. Gjennom den Norske ambassaden hadde vi fått tips om samarbeidsprosjekter innen helse mellom Norge, EEA Grants og Portugal. Vi var derfor så heldige å få Professor Julian Perelman, Escola Nacional de Saúde Pública, til å komme til konferansehotellet og holde en presentasjon av sitt prosjekt innenfor psykisk helse. Tittelel på foredraget og prosjektet var: 
“Reassessing the Portuguese mental health system: Evaluating its performance, and designing a new financial and organizational model aimed at enhancing its equity, efficiency, and quality”. 

Studieturen ga et innblikk i et helsevesen med likhetstrekk med Norge, men også med store forskjeller med tanke på offentlig styring, utbygging og arbeidsforhold.

Av Reisekomite
Publisert 18. okt. 2023 09:30 - Sist endret 18. okt. 2023 09:30