Blodkurs dag 3

Senkningsreaksjonen og Diagnostiske nøtter. Dere skal jobbe i grupper og sammen finne frem til riktig diagnose, basert på målinger fra blodprøver og blodutstryk fra virkelige pasienter. På blodkurs dag 3 skal du bruke kunnskapen om analysene fra dag 1 og 2, og du får repetisjon av teori, samt økt forståelse av analysene. Det er viktig at dere samarbeider i grupper, og at alle er aktive.

Vakuumrør med fullblod

 

Først må du lese teori om 2 metoder som trengs for å finne frem til riktige pasienter fra utvalget.

Senkningsreaksjonen (SR).

Påvisning av Blod i avføring, "Hemo-Fec" .

 

Ved hjelp av de analysemetodene du har lært på de andre kursdagene, skal du samle inn og vurdere en rekke hematologiske verdier, supplert med retikulocytt%, SR-verdi og ferdiglagede utstryk fra blodet (eventuelt ferdig diff-telling i prosentvis fordeling). Det er mye informasjon å hente fra et blodutstryk.

Cellekjerner som ser ut som bokstaver

 

Utvalg av pasienter

Dere skal matche en pasient fra utvalget over for de ulike pasientkasusene A til F. Vi skal ha en gjennomgang med fasit og svar på spørsmål på slutten av dagen. Før denne må dere har sendt inn 1 svar pr gruppe i Nettskjema. Tidsfrist for innlevering og Tidspunkt for gjennomgang vil annonseres før dere går ut i gruppearbeid. 

Dere skal jobbe sammen i grupper på 4-6 personer. Fordel oppgavene slik at en har en komplett oversikt (f.eks. en tabell) over Pasientkasusene A-F,  og hva dere har funnet av blodverdier for denne pasienten. En av dere må ta ansvar for å sette opp en oversikt/tabell over resultat av prøvesvarene, og mulige pasienter fra utvalget. Minst en må slå opp referanseverdiene for resultatene. Alle referanseverdiene står i kursheftet, men gjerne bruk ous.labfag.no i tillegg. Der kan dere også lese om tolkning av prøveresultat. Det kan også være nyttig å lese om noen av diagnosene i "Norsk elektronisk legehåndbok". Bruk morfologisk atlas, i de tilfellene der dere får se blodutstryk fra pasientene. 1 på gruppen deler skjerm når dere skal bruke virtuelt mikroskop.

Alle gjør notater underveis om grunnen til å be om de ulike analysene, og hva svarene sier deg. Diskuter i grupper, og skaff dere oversikt om dere har alle svarene dere trenger for å finne riktig pasient fra utvalget.

Flytskjema

Nettskjema Blodkurs 3

Pasientkasus.

 

GJENNOMGANG MED FASIT kl 11:30.

 

Publisert 27. sep. 2021 10:25 - Sist endret 3. mai 2024 09:30