Pensum/læringskrav

Generell cellebiologi

Alberts et al: Essential Cell Biology, 1997. Forkortet utgave av Molecular Biology of the Cell (se nedenfor), skreddersydd for første års medisiner-og odontologistudenter. Inneholder det meste av det som trengs i cellebiologi, og bør nok være naturlig førstevalg for de fleste..

Alberts et al: Molecular Biologi of the Cell, 2002. Garland Publishers. ISBN: 0-8153-3218-1 (ib.). Standardverket blant lærebøker i cellebiologi, som de andre konkurrerer mot..

Lodish et al: Molecular cell Biology, Scientific American Books, 1999. Den fremste konkurrenten, kom på markedet like etter boken til Alberts et al..

Disse to bøkene er velskrevne og rikt illustrerte, men store og krever derfor evne til å velge ut stoffet som leses. Begge bygger på læring ved innsikt, dvs de gjør det mulig å forstå stoffet. Boken til Lodish gjør noe mer ut av prosessen som har ledet til kunnskapen innen de ulike områdene. Bøkene er likeverdige. Lærerne er stor sett mer fortrolige med Alberts bok og kan lettere bidra med veiledning ut fra lærerbokens fremstilling av stoffet.

Cooper, Geoffrey M.: The cell. A Molecular Approach; second Ed., 2000. ASM press.

Boken er i mindre omfang enn de to foregående. Det skyldes delvis at noen kapitler "mangler", bla om nerveceller, immunologi og embryogenese/morfogenese. Boken dekker likevel stort sett det som trengs av stoff om neverceller/nerveimpulser, og immunologi er ikke tema dette semesteret. Dersom denne boken velges må stoffet embrygonese/morfogonese dekkes på en annen måte (uansett for omfangsrikt og vanskelig fremstilt i de "store" bøkene).

Biokjemi

Biochemistry, 2. ed., Lippincott,s Illustrated reviews. ,

Boken er beregnet for studenter i biokjemiske fag. Alle emner settes i relasjon til den normale fysiologi og kliniske situasjoner. Figurene er spesielt lærerike og kombinerer grunnleggende biokjemi, fysiologi og klinikk på en unik måte. Teksten er velskrevet og "to the point". Hvert emne avsluttes med et sett av oppgaver på et nivå som forventes av våre studenter. Boken er lettlest.

Basic Medical Biochemistry,

Boken er en lettlest men meget omfattende lærebok i biokjemi. Grunnleggende prinsipper i både kjemi og ernæring er tatt med og danner utgangspunkt for å komme videre. Stoffet er satt i klinisk sammenheng med beskrivelser av mange kasus. Den er spesialt godt tilpasset PBL. Boken er gjennomgående meget godt illustrert, og metabolske oversikter presenteres klart og oversiktlig. Boken dekker alle aspekter av biokjemien og vil derfor kunne benyttes som en oppslagsbok senere i studiet. Anbefales!

Medisinsk genetikk

Thompson & Thompson, Nussbaum, R.L., R.R. and Willard: Genetics in Medicine, 2001. Saunders Company, . H.F., 6th ed. WB. .

Internett

Online Mendelian inheritance in man (OMIM) som er en katalog over menneskets gener og arvelige sykdommer: http://www3.ncbi.nlm.nih.gov/omim/searchomim.html

Histologi

De anbefalte lærebøkene dekker histologi for hele studiet.

Munksgaard: 2002 . Geneser: Histologi; En komplett, pålitelig og systematisk histologibok på dansk. For omfattende hvis den ikke brukes selektivt (blant annet vesentlig mer histologiske detaljer enn det er grunn til å lære seg).

P. R. Wheater & H.G. Burkitt.: Wheaters Functional Histology , 2000. Churchill Livingstone.

Ross, Romrell & Kaye: Histology. A text and atlas, 1995. Willianms and Wilkins . Også en bok som er rikelig instruktivt illustrert. Teksten er ikke svært omfattende, men såpass at den burde gi svar på spørsmål i forbindelse med kurset.

Det kan være aktuelt å supplere med histologisk atlas. Vi anbefaler da di Fiore's Atlas of Histology with Functional Correlates; William & Wilkins 1996. Dette er basert på gode tegninger som er til god hjelp ved selvstudium. Mangler ultrastruktur.

Internett

Histology (Lumen Histology), Loyola University, Chicago. Er greit og brukervennlig, meget omfattende bibliotek av fotograferte histologiske preparater med kort og informativ beskrivelse. Ikke interaktivt med valg av betegnelser etc. men har fordelen av å være raskt. Egner seg til supplement til kurs, evt til å prøve seg selv. http:/www.meddean.luc.edu/lumen/MedEd/Histo/frames/histo_frames.html

Patologi

Emnene undervist dette semesteret dekkes stort sett av lærebøkene i cellebiologi, med muligheter til noe fordypning eller bakgrunnsinformasjon i lærebøker innkjøpt på biblioteket til dette formål (se nedenfor. Følgende lærebøker anbefales som basislitteratur i patologisk anatomi gjennom hele studiet fra og med 2. semester, supplert med kompendier.

Kumar, Cottran & Robbins: Basic Pathology, 7. Utg. 2003, Saunders. 873 sider.

Dette er en lærebok i generell og spesiell patologi som dekker og definerer hovedtemaene i tilstrekkelig detalj til at studentene kan forstå og lære seg klinisk medisin gjennom hele studiet. Boken legger særlig vekt på forståelse av sykdommenes årsak og utvikling med kliniske eksempler, er godt illustrert og godt oppdatert. Den er noe kortfattet.

Cotran, Kumar, Collins: Pathologic Basis of Disease, c1999, 6. utg. Philadelphia: Saunders. – XV, 1425 s. :ill..

Dette er en utvidelse av Basic Pathology av noen av de samme forfattere og er bygd opp på samme måte, men er mer utfyllende med flere detaljer og flere relasjoner til klinisk medisin. Dette er en meget anbefalelsesverdig bok som vil være svært nyttig også i lang tid etter avsluttet studium. Den er lettlest og lett å finne frem i.

Rubin & Farber: Pathology, 1999, 3 utg. Lippincott-Raven. Kan sammenlignes med Pathologic Basis of Diseas. Har tallrike og gode illustrasjoner, er godt oppdatert og er en bok også for tiden etter avsluttet studium.

Rubin & Farber: Essential Pathology, 2000 3. utg. Ca. 850 sider. Alternativ til Basic Pathology.

Følgende bøker kan anbefales som støttelitteratur for makroskopisk og mikroskopisk patologi:

R.A. Cooke and Brian Stuart: Colour Atlas of Anatomical Pathology, 2 nd. Edition, 1995. Churchill Livingstone . 261 s (Makroskopisk patologi).

C. Milikowsky and Irwin Berman : Colour Atlas of Basic Histopathology, 1997, 1st. Edition . Appleton and Lange. 615 s..

Histopathology, A colouratlas and textbook.,

Ivan Damjanov: 1996. Williams and Wilkins. 500 s.

H.G. Burkitt, A. Stecens, J.S. Love, B. Young : Weaters Basic Histopathology. A colour atlas and text, 1996, 3rd. Edition . Churchill Livingstone. 288 s.

Skullerud, K. Mæhlen, J., Torvik, A: Kompendium i neuropatologi for medisinske studenter,

Embryologi

Sadler : Langman's Medical Embryology, 2004.

Cellefysiologi

Én lærebok i fysiologi og én lærebok om nervesystemet dekker behovet i fysiologi for hele studiet.

Davies/Blakely/Kidd: Human Physiology , 2001. Engelsk. Meget god. Passe stor.

Berne/Levy: Principles of Physiology , 2000. Amerikansk. Meget God. Passe stor.

Sand/Sjaastad/Haug: Menneskets fysiologi , 2001. Norsk. God. Litt for liten.

Guyton: Textbook of Medical Physiology , 2000. Amerikansk. God. Stor.

Lingappa/Farey : Physiological Medicine. A Clinical Approach to Basic Medical Physiology , 2000. Amerikansk. Ujevn. Stor.

Sherwood: Human Physiology , 2001. Amerikansk. God, men for liten for de fleste.

SherwoodVander/Sherman/Luciano: Human Physiology , 2000. Amerikansk. God, men for liten for de fleste.

Brodal: Sentralnervesystemet, 2001. Norsk. Meget god. Stor.

Purves: Neuroscience, 2001. Amerikansk. Meget god. Passe stor.

Kandel/Schwartz/Jessell: Principles of Neural Science, 2000. Amerikansk. Meget god. Meget stor.

Kurshefter

Kurshefte i Cellebiologi og Histologi fås kjøpt hos AKADEMIKA i Domus Medica.

Publisert 21. mai 2003 18:40 - Sist endret 24. okt. 2003 18:37