Kurs

Laboratoriekurs

Hensikten med laboratorieøvelsene er både å gi innblikk i praktiske arbeidsmåter innen de ulike fagene og å innøve ferdigheter som du må beherske som (se målbeskrivelsen i slutten av semesterboken). Dessuten skal du ved å bygge på statistikk-kunnskaper fra 1. semester øve deg i å presentere og vurdere måledata og trolig også erfare at ikke alt går i henhold til plan eller teori i slik praktisk virksomhet. Det blir arrangert kurser i fysiologi, immunologi (inkl. blodtypekurs) og mikrobiologi. Egne kurshefter presenterer teoretisk bakgrunn og praktisk fremgangsmåte. I mediateket vil du også kunne sette deg inn i noen av kursøvelsene ved hjelp av PC-baserte læreprogram (trykk Start → Fysiologi → 3. semester).

Det forventes at studentene møter i laboratoriefrakker til kursene der de skal behandle blod og infeksiøst materiale, dvs. blod-, immunologi- og mikrobiologi-kursene. Første dag i blodkurset og den delen av immunologi-kurset der studentene gjør blodtyping og forlikelighetsreaksjoner, er obligatoriske (dag 2, 4 og 5).

Studenter som har fravær på obligatoriske kursdager uten godkjent grunn får ikke gå opp til eksamen. Kun forhåndsavtalt fravær med rimelig grunn, subsidiært legeattest eller lignende levert i etterhånd, godtas som gyldig fraværsgrunn.

Studenter med godkjent fravær under obligatoriske deler av kurset må senere gjennomgå et "minikurs" for å få godkjent kurset som helhet. Studenter uten godkjent fravær vil ikke få anleding til å delta på "minikurset".

Histologikurs

Det holdes felles kursgjennomgang for hele kullet i begynnelsen av uken. Du forventes å studere utpekte snitt fra snittesker som er til utlån på Medisinsk Bibliotek, samt å lese relevant lærebokstoff i løpet av de neste dagene. I slutten av uken arrangeres to-timers kurs på histologisalen, med fordypning i stoffet og diskusjon av problemer.

Kurset bygger direkte på kunnskaper fra histologikurs i 1. og 2. semester, og det forventes at studentene har disse kunnskapene når kurset begynner. Ved eksamen i histologi ved slutten av 3. semester vil studentene videre kunne bli eksaminert i alle de preparatene som er gjennomgått i disse 3 semesterne.

Demonstrasjoner

  • Demo 1: Sentralnervesystemet. 1 time, 6 grupper.
  • Demo 2: Autonome nervesystem. 1 time, 6 grupper.
  • Demo 3: Sirkulasjonssystemets patologi.

Disseksjon

Thorax. 14 timer, 2 grupper.

Disseksjonsutstyr.

Kursene i disseksjon (makroskopisk anatomi) finner sted i 3., 4. og 7. semester. Det betyr at den enkelte student må ha sitt eget utstyr for å gjennomføre kursene. Det anbefales å kjøpe ferdig sammensatte sett, bestående av en saks (type Mayo med buete blad), en skalpellholder med 5 blad, en anatomisk pinsett og en sonde. Skalpellbladene bør ha stor, buet skjæreflate (f.eks. Swann-Morton nr. 22). En eske med engangshansker er også nødvendig. Det lønner seg å kjøpe utstyr av god kvalitet, da disse settene skal brukes i senere semestere. Vi anbefaler derfor å gå sammen og organisere felleskjøp av sett og hansker for hele kullet, da dette vil gi betydelig rabatt. Et firma som f.eks. Andreas Ruuds eft. i Oslo kan levere slike sett for ca. kr. 250.- inkl. moms.

Informasjon om den praktiske gjennomføringen av disseksjonskurset finnes i kompendiet "Disseksjonsveiledning Thorax" (tilgjengelig fra Akademika). Uken før kurset starter holdes en forberedende forelesning til kurset, der blant annet gruppeinndeling og plan for den enkeltes disseksjonsansvar fordeles.

Overflateanatomi

Thorax. 2 timer, 2 grupper. Studentene trenes i å undersøke hverandre på kroppsoverflaten etter programmet i kompendiet ”Overflateanatomi og funksjonsundersøkelse av thorax,” med lærer til stede. Det forutsetter at den enkelte student forbereder seg faglig og medbringer passende tøy (badetøy, kort treningstøy e.l.) samt atlas.

Publisert 17. nov. 2011 13:40