Overordnet mål

Studenten skal kunne hovedtrekkene i fordøyelsesorganenes beliggenhet, struktur, funksjon og regulering. Han/hun skal ha innsikt i næringsstoffenes fordeling i matvarer, deres nedbrytning, absorpsjon, omsetning og deres hormonelle regulering, samt deres betydning. Videre skal studenten spesielt kunne redegjøre for kostens betydning for utvikling av store folkehelseproblemer som hjerte- og karsykdommer, overvekt/fedme og diabetes type 2. Studenten skal kjenne de viktigste symptomer fra fordøyelsesorganene, kunne ta opp en anamnese og utføre en klinisk undersøkelse av fordøyelsesorganene. Han/hun skal være orientert om de vanligste supplerende undersøkelser, skille enkelte patologiske prosesser fra normale og gjennom forståelse av normale funksjoner få innføring i bruk av kliniske/kjemiske analyser for å diagnostisere og følge sykdomsprosesser. Studenten skal ha kunnskaper om legemidlers opptak og omsetning i kroppen. Studentene skal introduseres til noen sentrale emner innenfor organpatologi (spesiell patologi). De skal kunne redegjøre for hvordan noen vanlig betennelsestilstander og neoplastiske prosesser manifesterer seg i mage-/tarmkanalen og i skjelettvev.

Publisert 31. okt. 2007 11:41