Utvalgsmøter MEDSEM5 høsten 2005

Utvalgsmøte 2 - høsten 2005

Tid og sted

20.12. 2005, kl. 1300-1430, Seminarrom 1 UUS

Til stede

Knut Gjesdal (leder), Øivind Ekeberg, Vidar Søyseth, Viggo Jønsson, stud.med Darijan Ribic, stud.med Anders Christiansen, Per Nortvedt (sak 1), Kristin Grude (ref)

Forfall: Jarle Vaage, Borghild Roald og stud.med Erik Haugen (tillitsvalgt for kullet)

Sak 1 - Oppfølging av semestersluttevalueringen våren 2005

Per Nortvedt var invitert for å fortelle hva som er gjort for å bedre etikkundervisningen. Forelesningen Etikk ved livets slutt er gjort om til en klinikk uten pasient. Kullet er delt i tre, og undervisningen vil ta utgangspunkt i case og foregå i dialog med kliniker.

I EKG-undervisningen vil studentene få utdelt et hefte med EKG-øvelser i tillegg til nettversjonen.

De som ønsker å evaluere undervisningen sin, kan finne verktøy her

Sak 2 - Kirurgiundervisningen

En delegasjon fra utvalget har vært på møte med Ahus ang. fordelingen av undervisning mellom Ahus og Ullevål, se referat . Det ble enighet at alle gruppene skal ha en klinisk smågruppe på Ullevål hvor man ser på Hjerte/lungemaskinen. Likeledes ble det enighet om at smågruppene i henholdvis traume og thorax skal gå under ett (traume/thorax). Det vil bli nedsatt et utvalg bestående av Knut Gjesdal, stud.rep. og en kirurg for å lage en mal for undervisningen i thorax/traume. Nytt utvalg ser på muligheten av å utvide dette til å lage en mal for all kirurgiundervisning.

Sak 3 - Anestesiundervisningen

Anestesiologene har ønsket at Akutt-kurset skal være obligatorisk. En måte å gjøre dette på, er å kalle kurset klinisk smågruppe i og med at all smågruppeundervisning er obligatorisk. Utvalget hadde ingen motforestillinger mot dette.

Sak 4 - Ressurser i Studieportalen

Studieportalen er nå åpen også for lærerne. I første omgang får hver lærer tilgang til sin egen timeplan og kan laste opp undervisningsressurser knyttet til sine egne timer og legge ut forelesningsresymeer. For veiledning, se her

Det er ønskelig at alle lærere legger ut resyme for hver forelesning på forhånd. Leder og koordinator sender ut mail om dette før semesterstart.

Sak 5 - Studentenes arbeidsforhold

Pultene på de nye lesesalene er ikke vasket, og det mangler strøm til mange leselamper (dette vil bli ordnet når UiO overtar alle lokalene etter 1.1.). Rommene trenger daglig tilsyn. Lesesalsinspektøren må være mer til stede.

UUS bygger dusj og nytt garderobeanlegg for studenter i kjelleren på medisin, til tross for opprinnelig avtale at dette skulle være i 4. etasje hvor pauserommet er. Fra fakultetet og studentenes side er det ønskelig å få samlet mest mulig fasiliteter på ett sted slik at det blir en helhetlig løsning. Ny utvalgsleder, leder ved FDUUS og koordinator følger saken videre.

Da Studentpaviljongen på Ullevål ble nedlagt fikk studentforeningene erstatningslokaler på Vaskeriet. Vaskeriet skal nå rives. Foreningene får derfor der gamle boligforvaltningshuset til disposisjon. Huset blir pusset opp.

Studentpaviljongen på Aker er stengt. Den er planlagt oppusset og vil bl.a. inneholde garerobeanlegg, lesesal, auditorium, PBL-rom og stipendiatkontorer.

Sak 6 - Eksamen

Det er funnet erstattere for de som går ut av kommisjonen. Oppgavene er nesten i boks

Utvalgsmøte 1 - høsten 2005

Tid og sted

19.10. 2005, kl. 1530-1630, Seminarrom 1 UUS

Til stede

Knut Gjesdal (leder), Viggo Jønsson, Jarle Vaage, Borghild Roald (kun siste del), stud.med Darijan Ribic, stud.med Erik Haugen (tillitsvalgt for kullet), Kristin Grude (ref)

Sak 1 - Semestersluttevalueringen våren 2005

5. semester ble sluttevaluert våren 2005. Knut Gjesdal gjennomgikk de viktigste punktene.

Studentene er stort sett godt fornøyd med undervisningen.

Dette har forbedringspotensiale:

  • EKG-kurset på Ullevål. Dette vil bli forenklet med en nettversjon
  • Medisinsk etikk. Knut Gjesdal snakker med Per Nortvedt
  • Karfysiologikurs DM. Knut Gjesdal snakker med Lars Wallø
  • Nyreundervisningen (det gis for lite undervisning). Fundamentet fra 3. semester er for dårlig. Knut Gjesdal tar dette opp med 3. semester-utvalget

Sak 2 - Akuttmottaket UUS

Det har vært avholdt møte mellom studentrrepresentanter fra 5. og 6. semester, lederen for Akuttmottaket Jan Magne Linnsund, sjefssykepleier Ketil Brevik, semesterleder og koordinator.

Følgende ble bestemt:

  • Studentrepresentantene, Jan Magne Linnsund og Ketil Brevik lager i fellesskap en trinn for trinn-brosjyre som blir lagt i mottaket, samt legges på nett
  • Studentrepresentantene lager tavleinfo
  • Studentene lager en informasjonsfilm. Akuttmottaket kan eventuelt bistå
  • Knut Gjesdal tar kontakt med Inggard Lereim og ber om at bemanningen av studenthensyn må øke i Akuttmottaket
  • Jan Magne Linnsund snakker med turnuslegene om veileding av studentene
  • Semesterleder informerer på informasjonsmøtet at studentene må ha skrevet to innkomstjournaler og besøkt Akuttmottaket med smågruppelærer i hjerte/lunge/nyre før de begynner å ta opp journaler i mottak
  • Knut Gjesdal undersøker muligheten av å følge B-lag.
  • Fagenhetsleder ved Medisinsk klinikk instruerer gruppeunderviserne at de må ta med gruppene i mottaket ved 1.gangs undervisning
  • Studentrepresentantene informerer studentene om at de må ha frakk også når de skal sette seg på liste, at det er lurt å hospitere før man skriver journal selv, samt at 6. semester kan fungere som faddere når de er i mottak
  • Studentene kårer månedens rose til hyggeligste sykepleier
  • Studenter kan, dersom de ikke får tatt opp journaler i mottaket, ta opp journal på pasienter som blir innlagt direkte på avdelingene. Studentene må selv på forhånd ha tatt kontakt med den aktuelle avdelingen. Maria Krogseth undersøker hvilke avdelinger som er aktuelle

Nytt møte berammes i slutten av semesteret.

Kirurgiundervisningen på Ahus

Utvalget bestemte 13.01.05 at to smågrupper i kirurgi/thorax skulle bytte plass med to smågrupper i kirurgi/traume på Ahus. Studiedekanus og undervisningsleder i kirurgi var til stede.

Bakgrunn: 5. semesterstudentene på Ahus tok høsten 2004 kontakt med det kirurgiske miljøet på Ullevål. Lærere var flere ganger uteblitt fra smågruppeundervisningen. Studentene var redd for at den undervisningen som ble gitt på Ahus var mangelfull. Kvernebo og Vaage ga disse studentene ekstraundervisning. Lærerne på Ullevål har et eget opplegg for smågruppeundervisningen som alle studentene går igjennom. På Ullevål får studentene også vært med på hjerteoperasjoner. Ahus hadde da ingen fast tilsatt i thoraxkirurgi, men stillingen var utlyst. Pasientgrunnlaget på Ahus er bedre i traume enn i thorax (hjertekirurgi). Ullevål underviste på det tidspunktet alle gruppene i traume og Ullevål- og Akergruppene i thorax. Ahus underviser sine grupper i uro og kar, mens Aker underviser Ullevål- og Akergruppene. Fordelingen mellom Aker og Ullevål skyldes funksjonsfordelingen mellom sykehusene. Ved funksjonsfordelingen skjedde også en skjevfordeling slik at Ullevål fikk mindre undervisning enn tidligere. Nå er bemanningen ved Ullevål styrket, og enheten har anledning til å ta mer undervisning enn tidligere. Enheten har engasjerte lærere som liker å undervise.

Kirurgifaget kom dårlig ut i den nye studieordningen. Det er ofte i kirurgifaget kandidater stryker til 12. semestereksamen. Ved evalueringer er det kommet frem at studenter ønsker mer klinisk smågruppeundervisning og generelt mer kirurgi. For å styrke undervisningen i kirurgi ble det fra våren 2005 satt opp en oversiktsforelesning i hjertekirurgi i begynnelsen av semesteret. Fra høsten 2004 gis det også informasjon om ferdigheter og læremidler i begynnelsen av semesteret, samt en integrert klinikk (kun for 1 klinikkgruppe). Smågrupper i traume ble også satt opp fra høsten 2004. Fra semesterleders side var det ønskelig å gjøre et makeskifte, dvs at Ullevål overtok smågruppeundervisningen i thorax for Ahusgruppene, og at Ahus overtok smågruppeundervisningen i traume for Ahusgruppene.

Etter en del diskusjon ble det enighet om at dette var en rimelig ordning som ville gi alle studentene et helhetsbilde av koronarsykdom fra diagnostikk til kransåreblokking og by-passkirurgi. Det ble poengtert at det er fagintegrasjon og prinsipper som skal vektlegges. Vidar Søyseth ville formidle beslutningen til Ahusmiljøet. Ordningen trådde i kraft fra og med høsten 2005.

Miljøet på Ahus har reagert på dette og ønsker ordningen reversert.

Vedtak: En delegasjon fra utvalget drar sammen med studiedekanus til Ahus for å diskutere dette.

Referat fra Ahusmøtet

Generell diskusjon

Punkter som kom opp:

  • Ved å ta bort en klinisk smågruppe i kirurgi kunne man finne plass til 3 kirurgiforelesninger slik at man slapp å ta teorien der.
  • To-ukers innføring før man begynner med klinikk/kliniske smågrupper
  • Kardiologi er lettere enn nyre, hva med å bytte plass?
  • På Aker får studentene mye bedre informasjon. Der vet man hvor man skal gå å skrive seg på lister etc. Mye ros til Gerd Odiin.

Nytt møte berammes snarlig.

Saker som overføres:

Publisert 19. okt. 2005 14:24 - Sist endret 20. apr. 2009 13:36