Anbefalt litteratur

Litteraturliste for 1 semester ernæring (ERN1010) Høsten 2018

 

Lærebøker:

Gulbrandsen og Finset. Skreddersydde samtaler. En veileder i medisinsk kommunikasjon.1.utg. Gyldendal Norsk forlag, 2014.

Kosthåndboken. Veileder i ernæringsarbeid i helse- og omsorgssektoren. Helsedirektoratet 2012.

Krause's Food & the Nutrition Care Process, 14th edition

Laake P., Olsen B.R. og Benestad H.B.: ”Forskning i medisin og biofag”, Gyldendal akademisk, Oslo 2008. ISBN 978-82-05-38487-3, kap 1, 2.1, 3, 8-10

Mæland JG. Forebyggende helsearbeid – folkehelsearbeid i teori og praksis (3.utg.). Oslo: Universitetsforlaget, 2016, kap. 1-7, 9.

Pedersen, Müller, Hjartåker & Anderssen. Grunnleggende ernæringslære. 3. utgave. Gyldendal Norsk Forlag, Oslo 2017.

 

Artikler:

Baker DH. Animal Models in Nutrition Research. The Journal of Nutrition (2008), Feb;138(2):391-6. Review.

Brownson RC, Fielding JE, Maylahn CM. Evidence-Based Public Health: A Fundamental Concept for Public Health Practice. Annu Rev Public Health 2009; 30:175–201.

Mowe M et al. Nutritional routines and attitudes among doctors and nurses in Scandinavia: A questionnaire based survey. Clin Nutr 2006; 25, 524–532

 

Rapporter:

Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet, 2014. Rapport fra Helsedirektoratet. www.helsedirektoratet.no/publikasjoner/anbefalinger-om-kosthold-ernering-og-fysiskaktivitet/Sider/default.aspx

Dahl E, Bergsli H, van der Wel KA. Sosial ulikhet i helse: En norsk kunnskapsoversikt.Sammendragsrapport. Sosialforsk, Høgskolen i Oslo og Akershus, 2014. www.hioa.no/Forskning-og-utvikling/Hva-forsker-HiOA-paa/Forskning-og-utviklingved-Fakultet-for-samfunnsfag/Sosialforsk/Sosiale-ulikheter-i-helse/Rapportene

Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer, 2011. Rapport fra Helsedirektoratet IS-nr.: IS-1881

Matvarekunnskap, ERN1010, 2017: MH Carlsen, Avdeling for ernæringsvitenskap, Medisinske fakultet, Universitetet i Oslo. (utlevert).

Mål, vekt og porsjonsstørrelse for matvarer 2015. Mattilsynet, Universitet i Oslo og Helsedirektoratet (utlevert)

Nasjonal handlingsplan for bedre kosthold (2017–2021). Sunt kosthold, måltidsglede og god helse for alle www.regjeringen.no/no/dokumenter/nasjonal-handlingsplan-for-bedre-kosthold-20172021/id2541870/

Nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring. Helsedirektoratet 2009. (Utlevert)

Norkost 3 En landsomfattende kostholdsundersøkelse blant menn og kvinner i Norge i alderen 18-70 år, 2010-11. Helsedirektoratet 2012 (utlevert)

Små grep, stor forskjell. Råd for et sunnere kosthold, 2011. Rapport fra Helsedirektoratet, ISnr.:IS-2028 (utlevert)

Utviklingen i norsk kosthold - kortversjon 2013. Rapport fra Helsedirektoratet, IS-nr.: IS-2036 (utlevert).

WHO Global action plan for the prevention and control of NCDs 2013-2020, 2013 www.who.int/nmh/publications/ncd-action-plan/en/

Publisert 23. mai 2018 13:46 - Sist endret 7. aug. 2018 08:48