Følgende er obligatorisk og vil bli utlevert:
Det vil det bli delt ut artikler i forbindelse med oppgavearbeid/forelesninger.
Kompendium i matvarekunnskap vil bli utlevert
Følgende artikler er obligatoriske og kan skaffes via Medline:
- falseBrug, Johannes; Kremers, Stef P; Lenthe, Frank van; Ball, Kylie; Crawford, David. Environmental determinants of healthy eating: in need of theory and evidence. The Proceedings of the Nutrition Society: 2008 (3): 307-16
- Elling Bere, Marit B. Veierød, Knut-Inge Klepp The Norwegian School Fruit Programme: evaluating paid vs. no-cost subscriptions Preventive medicine
2005; 463-470. - Guidance of EFSA. General principles for the collection of national food consumption data in the view of a pan-European diatry survey. EFSA Journal 2009;7(12)1435. http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/1435.pdf
- Popkin BM (2011) Contemporary nutritional transition: determinants of diet and its impact on body composition. Proceedings of the Nutrition Society 70; 82-91
- Swinburn BA, Sacks G, Hall KD, McPherson K, Finegood DT, Moodie M, Gortmaker SL (2011) The global obesity pandemic: shaped by global drivers and local environments. Lancet 378; 804-814.
- Wang YC, McPherson K, Marsh T, Gortmaker SL, Brown (2011) Health and economic burden of the projected obesity trend in the USA and the UK. Lancet 378; 815-825.
- Bærug AB, Tufte E, Norum K, Bjørneboe G-E. (2007) Verdens helseorganisasjons nye vekststandard for barn under fem år. Tidsskrift for Den norske legeforening 127; 2390-2394.
- Black RE, Allen LH, Bhutta ZA, Culfield LE, de Onis M, Ezzati M, Mathers C, Rivera J (2011) Maternal and child undernutrition: global and regional exposures and health consequences. Lancet 371; 243-260
- Grantham-Mc Gregor S, Cheung YB, Cueto S, Glewwe P, Richter L, Strupp B (2007) Developmental potential in the first 5 years for children in developing countries. Lancet 369; 60-70.
Bøker som studentene forventes å kjøpe til ERN 2110:
- Magnus P, Bakketeig LS. Epidemiologi. 3 .utgave, Oslo: Gyldendal Norsk Forlag, 2003.
- Mæland JG. Forebyggende helsearbeid – folkehelsearbeid i teori og praksis (3.utg.). Oslo: Universitetsforlaget, 2010.
Relevante bøker fra ”Fellesdelen”:
- Bjørneboe G-E Aa, Drevon CA (red). Mat og medisin. Nordisk lærebok i generell og klinisk ernæring. 6.utgave 2012. Cappelen Damm høyskoleforl.
- Norske anbefalinger for ernæring og fysisk aktivitet 2005. Sosial-og helsedirektoratet (er delt ut tidligere).
- Aalen OO (red): Statistiske metoder i medisin og helsefag. Oslo: Gyldendal Akademisk. 2007.
Andre relevante bøker:
- Caballero B, Popkin BM. The Nutrition Transition: Diet and Disease in the Developing World. Food Science and Tecnology, International Series, 2002.
- Diet, nutrition and the prevention of Chronic disease. Report of the joint WHO/FAO Expert Consultation. WHO Technical Peport Seriaes ) 76, 2003.
- Gibney MJ, Margetts BM, Kearney JM, Arab L. Public Health Nutrition. Nutrition Society. Blackwell Publishing, 2004.
- Laake P, Hjartåker A, Thelle DS, Veierød MB (red.). Epidemiologiske og kliniske forskningsmetoder. Oslo: Gyldendal Akademisk, 2007.
- Glanz K, Rimer BK, Viswanath K. Health Behavior and Health Education: Theory, Research, and Practice (4th ed). San Francisco: Jossey-Bass, 2008.
- Klepp K-I, Thuen F, Wilhelmsen BU (red). Ungdom for helse. Fra teori til praksis i helsefremmende arbeid med ungdom. Oslo: Kommuneforlaget, 1995.
- Klepp K-I, Aarø LE (red.). Ungdom, livsstil og helsefremmende arbeid. Oslo: Gyldendal Norsk Forlag, 2009
- Nordic Nutrition Recommendations 2004. København: Nordiska ministerrådet, 2004.
- Margetts BM, Nelson M. Design concepts in nutritional epidemiology. (2nd ed.) Oxford: Oxford University Press, 1997.
- Rothman KJ. Epidemiology. An Introduction. Oxford: University Press, 2002.
- Pedersen JI, Müller H, Hjartåker A, Anderssen SA. Grunnleggende ernæringslære (2. utg). Gyldendal Akademisk, 2012.
- St.meld. nr. 16 (2002 - 2003) Resept for et sunnere Norge. Folkehelsepolitikk
Det kongelige Helsedepartementet - Tellnes G. (red:) 2005 Urbanisation and Health. New Challenges in Health Promotion and Prevention, Unipubforlag, Oslo Acadmic Press, Oslo.
- Willett W. Nutritional Epidemiology. (3rd ed.). Oxford: Oxford University Press, 2013.
Relevante tidsskrifter:
- American Journal of Public Health
- American Journal of Epidemiology
- Ecology of Food and Nutrition
- European Journal of Clinical Nutrition
- Food and Nutrition Bulletin
- Food Policy
- Health Education Research
- International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity (www.IJBNPA.org)
- Journal of Nutrition Education and Behavior (tidligere Journal of Nutrition Education)
- Norsk tidsskrift for ernæring
- Nutrition and cancer
- Public Health Nutrition
- Food & Nutrition Research
- SCN News (United Nations System Standing Committee on Nutrition)
(finnes i sin helhet på internettadresse www.unsystem.org/scn) - Tidsskrift for Den Norske Lægeforening
Bruk av Internett
Stoff hentet fra Internett vil også bli benyttet. Det dreier seg bl.a. om informasjon fra FN-organisasjoner og ulike nasjonale organisasjoner som arbeider med mat og ernæring. Dette vil bli nærmere spesifisert.
WHO Global strategy
http://www.who.int/gb/ebwha/pdf_files/WHA57/A57_R17-en.pdf
EU Green paper: Promoting healthy diets and physical activity
http://ec.europa.eu/health/ph_determinants/life_style/nutrition/documents/
nutrition_gp_en.pdf
Generell referanse til FN:
eller direkte til organisasjonskart for FN på
http://www.un.org/aboutun/chart.html
Handlingsplaner FAO/WHO strategi
International Society of Behavioral Nutrition and Physical Activity
Folkehelseinstituttet
Helsedirektoratet
http://www.helsedirektoratet.no
Nasjonalt råd for ernæring
http://www.helsedirektoratet.no/folkehelse/ernering/Sider/default.aspx
Mattilsynet
Vitenskapskomiteen
http://www.vkm.no/eway/default.aspx
Statens institutt for forbruksforskning
Forbrukerrådet
http://www.forbrukerportalen.no
Fødevarestyrelsen Danmark
http://www.fvst.dk
Livsmedelsverket, Sverige
http://www.slv.se
Den norske matvaretabellen (MVT12)
http://www.matvaretabellen.no