Anbefalt litteratur ERN3100

Blokk 1.

KOSTHALDSMETODIKK:

Forelesingane er å rekna som anbefalt lærestoff.

 

Hovudlitteratur

Guidance of EFSA, EFSA Journal 2009;7(12):1435

Abstract/summary/conclusions + avsnitt/kapittel: 1.2, 1.4.1, 1.4.2, 3-5, 6.4, 6.5. 

og/eller

Guidance of EFSA, EFSA Journal 2014;12(12):3944

Abstract/summary/conclusions + avsnitt/kapittel: 1.4-1.6, 3.4, 4-6, 8.  

Dokumentet frå 2014 er ei oppdatering og vidareføring av dokumentet frå 2009. Noko tekst frå 2009 er utelatt i 2014 dokumentet. 

 

Innføringslitteratur på norsk

Hjartåker A et al. Grunnleggende ernæringslære. 3. utgave. Oslo: Gyldendal Akademisk 2017.

Kap. 2: Kostdata. Innsamling, bearbeiding og kvalitet

 

Laake P et al. Epidemiologiske og kliniske forskningsmetoder. Oslo: Gyldendal Akademisk 2007.

Kap. 15: Ernæringsforskning

 

Engelsk litteratur

Willett W. Nutritional Epidemiology. (3rd ed.). Oxford: Oxford University Press, 2013. 

Kap. 4: 24-hour recall and diet record methods

Kap. 5: Food frequency methods

Kap. 6: Reproducibility and validity of food-frequency questionnaires

 

Om feilrapportering

EFSA/EU Menu Guidance Appendix 8.2.1.   Example of a protocol for identification of misreporting (under- and overreporting of energy intake) based on the PILOT-PANEU project.

I tillegg vil det bli vist til artiklar og støttemateriell i undervisninga. Materiale frå IDAMES vert gjort tilgjengeleg på Fronter.

 

NØKKELHULL OG MÅLTIDER:

Forelesingane er å rekna som anbefalt lærestoff.

 

BIOMARKØRER:

Forelesingane er å rekna som anbefalt lærestoff.

Willett W. Nutritional Epidemiology. (3rd ed.). Oxford: Oxford University Press, 2013. 

Kapittel 8

 

Jenab et al: Biomarkers in nutritional epidemiology: applications, needs and new horizons. Hum Genet. 2009;125(5-6):507-25.

Hedrick et al: Dietary biomarkers: advances, limitations and future directions. Nutr J. 2012;11:109

Scalbert et al: The food metabolome: a window over dietary exposure. Am J Clin Nutr. 2014 Jun;99(6):1286-308.

 

SAMFUNNSERNÆRING:

Bøker

Bauman A, Nutbeam D. Evaluation in a Nutshell. A practical guide to the evaluation of health promotion programs. McGraw-Hill Publishing Co., 2014.  Kap 5

De Vet HCW, Terwee CB, Mokkink LB, Knol DL. Measurement in medicine. A practical guide. New York, USA: Cambridge University Press, 2011, Kap 3 (4-7) (Tilgjengelig online fra biblioteket)

 

Artikler

Bauman AE, Sallis JF, Dzewaltowski DA, Owen N. Toward a Better Understanding of the Influences on Physical Activity The Role of Determinants, Correlates, Causal Variables, Mediators, Moderators, and Confounders. Am J Prev Med 2002;23(2S):5–14.

Terwee CB, Mokkink LB, Knol DL, Ostelo RW, Bouter LM, de Vet HC. Rating the methodological quality in systematic reviews of studies on measurement properties: a scoring system for the COSMIN checklist. Qual Life Res. 2012; 21:651-7.

Twisk J, Proper K. Evaluation of the results of a randomized controlled trial: how to define changes between baseline and follow-up. J Clin Epidemiol 2004, 57:223-8.

(+ artikler med eksempler brukt på forelesningene)

 

STATISTIKK:

Aalen O.O. (red), Frigessi A., Moger T.A, Scheel I., Skovlund E., Veierød M.B.

Statistiske metoder i medisin og helsefag. Gyldendal Akademisk, 2006.

Kapittel (8.1-8.4), 8.6-8.8 og 6.5


Blokk 2: Metabolisme og klinisk ernæring

Hovedlærebøker

  • Grunnleggende ernæringslære. Anette Hjartåker, Jan Ivar Pedersen, Hanne Müller, Sigmund A. Anderssen: 2017, 3. Utgave. ISBN/EAN: 9788205496934
  • Recommendations 2012 (NNR 2012) utgitt av Nordisk Ministerråd i 2014

    https://www.norden.org/en/theme/former-themes/themes-2016/nordic-nutrition-recommendation/nordic-nutrition-recommendations-2012

  • Metabolic Regulation, a human perspective, Frayn, K.N. (2010): 3. ed. Blackwell Science Ltd, Blackwell Publishing Company, ISBN 0-632-06384-X
  • Modern Nutrition in Health and Disease (2012) 11. utgave, av  A. Catharine Ross, Benjamin (EDT) Caballero, Robert J. Cousins ISBN: 9781605474618, Forlag: Lippincott Williams and Wilkins
  • Mat & Medisin, Blomhoff, R & Drevon CA, 6. utg 2012, Høyskoleforlaget, Kristiansand, ISBN 978-82-7634-967-2
  • Krause's Food & the Nutrition Care Process, 13th Edition 13th Edition by L. Kathleen Mahan, Janice L Raymond, Sylvia Escott-Stump. ISBN-10:  143772233

 

Bjørn Steen Skålheggs uker:

Uke 38:

Bok: Metabolic regulation- A human perspective 3ed, Keith N. Frayn Kapitlene 1-7 + 9

Artikkel: Norsk tidskrift for ernæring 4, 2014, 12-18

 

Uke 41 og 42:

Dietary Reference Intakes for Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat, Fatty Acids, Cholesterol, Protein, and Amino Acids (2005)

Chapter: 10 Protein and Amino Acids, p589-768:

Link:http://www.nap.edu/openbook.php?record_id=10490&page=589

Artikkel: Norsk tidskrift for ernæring 3, 2014, 6-11

 

Litteratur Anne-Marie Aas sin uke (Uke 40: 2.-6.okotber 2017, Klinisk uke Diabetes)

Pensumlitteratur 

  • Krause’s Food, Nutrition and Diet Therapy, 13th ed, L. Kathleen Mahan, Sylvia Escott-Stump, Janice L. Raymond. Chap. 31 Medical Nutritional Therapy for Diabetes Mellitus and other endocrine disorders.
     
  • Nasjonale faglige retningslinjer - Diabetes. Publisert elektronisk høsten 2016. https://helsedirektoratet.no/retningslinjer/diabetes. Kapittel om levevaner og kapittel om medikamentell blodsukkersenkende behandling er pensum.
  • Diabetes and Nutrition Study Group (DNSG) of the European Association for the Study of Diabetes (EASD). Evidence-based nutritional approaches to the treatment and prevention of diabetes mellitus. Nutr Metab Cardiovasc  Dis (2004) 14:373-394DNSG_Guidelines_2005[1].pdf

     
    Anbefalt litteratur:

  • Metabolic Regulation, a human perspective, Frayn, K.N. (2010): 3. ed. Blackwell Science Ltd, Blackwell Publishing Company, ISBN 0-632-06384-X. Chap 11. Diabetes Mellitus p 306-328
     
  • Nasjonale faglige retningslinjer – Diabetes. https://helsedirektoratet.no/retningslinjer/diabetes

 

Litteratur til Sunniva Nordangs forelesinger om overvekt hos barn (uke 46)

* Shaw V, Clinical Paediatric dietetics (4th ed) chapter 30 obesity.

* Effective dietary therapies for obesity treatment. Angela Fitch, Jenny Bock. Rev Endocr Metab Disord. 2009;10:231-236

* Agostoni C et al, Role of Dietary Factors and Food Habits in the Development of Childhood Obesity: A Commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition. JPGN  2011;52:662-669

 

Og, som anbefalt litteratur (ikkje pensum):

* Forebygging, utredning og behandling av overvekt og fedme hos barn og unge (Helsedirektoratet 2010)

 

Litteratur Kjetil Retterstøls uker

Norske lærebøker:

Enten

  • Grunnleggende ernæringslære. Anette Hjartåker, Jan Ivar Pedersen, Hanne Müller, Sigmund A. Anderssen: 2017, 3. Utgave. ISBN/EAN: 9788205496934, kap 5-8 og 13-14

Eller

  • Mat & Medisin, Blomhoff, R & Drevon CA, 6. utg 2012, Høyskoleforlaget, Kristiansand, ISBN 978-82-7634-967-2

 

Engelsk lærebok:

Artikler:

  • Battistoni A, Rubattu S, Volpe M. Circulating biomarkers with preventive, diagnostic and prognostic implications in cardiovascular diseases. Int J Cardiol. 2012 May 31;157(2):160-8. Epub 2011 Jul 16.
  • Low-density lipoproteins cause atherosclerotic cardiovascular disease. 1. Evidence from genetic, epidemiologic, and clinical studies. A consensus statement from the European Atherosclerosis Society Consensus Panel. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28444290
  • Familial hypercholesterolaemia in children and adolescents: gaining decades of life by optimizing detection and treatment. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26009596
  • Familial hypercholesterolaemia is underdiagnosed and undertreated in the general population: guidance for clinicians to prevent coronary heart disease: consensus statement of the European Atherosclerosis Society. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23956253

 

Litteratur Christine Henriksens forelesning:

  • Krause’s Food, Nutrition and Diet Therapy, 13th ed, L. Kathleen Mahan, Sylvia Escott-Stump, Janice L. Raymond. Chap. 31 Medical Nutritional Therapy for Diabetes Mellitus and other endocrine disorders.

+ kap 1.3 (s. 25-38) i Manual of dietetic Practice + elæringen

 

Litteratur: Mette Svendsens uke

  • Schwartz MW, et al. Obesity pathogenesis: an Endocrine Society scientific statement. Endocrine Reviews 2017; 38: 1-30.
  • Melby CL, et al. Attenuating the biologic drive for weight regain following weight loss: must what goes down always go back up? Nutrients 2017; 9: 468.
  • Heymsfield SB, Wadden TA. Mechanisms, pathophysiology, and management of obesity. New Engl J Med 2017; 376:254-66
  • Kahleova H, et al. Meal frequency and timing are associated with changes in body mass index in Adventist health study. J Nutr     2017.doi:10.3945/jn.116.244749
  • Estruch R, Ros E, Salas-Salvadó, et.al. Primary prevention of cardiovascular disease with a mediterranean diet. N Engl J Med 2013; 368: 1279-90. DOI:       10.1056/NEJMoa1200303.
  • Macdiarmid JI, Loe J, McNeill G. "It was an education in portion size". Experience of eating a healthy diet and barriers to long term dietary change. Appetite                2013; 71: 411-419
  • Helsedirektoratet. Retningslinjer for behandling av overvekt og fedme i Primærhelsetjenesten (2011).

 

Litteratur: Lipidklinikkens uke

Lærebøker

•             Handouts hentet fra fronter og handouts som er delt ut under forelesninger

•             American Heart Association Dietary Guidelines: 2013 AHA/ACC Guideline on Lifestyle Management to Reduce Cardiovascular Risk.       http://circ.ahajournals.org/content/early/2013/11/11/01.cir.0000437740.48606.d1.citation

•             (American Heart Association (2006). Diet and lifestyle recommendations revision 2006. Circulation, 114(1): 82–96. )

•             National Cholesterol Education Program (NCEP) Expert Panel on Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Cholesterol in Adults (Adult Treatment Panel III). Circulation. 2002 Dec 17;106(25):3143-421.

•             Recent National Cholesterol Education Program Adult Treatment Panel III Update: Adjustments and Options. The American Journal of Cardiology. Vol 96 (4A), Aug 22, 2005

•             Diagnosis and treatment of familial hypercholesterolaemia. G. Kees Hovingh et al. European Heart Journal. Feb 14, 2013.

•             Diagnostic, Clinical, and Therapeutic Aspects of familial Hypercholesterolemia in Children. Ose. Semin Vasc Med. 2004 feb; 4(1):51-7.

•             Nasjonale Retningslinjer for individuell primærforebygging av hjerte- og karsykdommer. Utgitt av Helsedirektoratet 04/2009. IS-nr:1550

•             Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet (Helsedirektoratet 2014)

•             AHA Dietary Recommendations for Children and Adolescents. A Guide for Practitioners Consensus Statement From the American Heart Association. (Circulation. 2005;112:2061-2075)

Støtte-litteratur:

- Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. Metodologi og vitenskapelig kunnskapsgrunnlag. Nasjonalt råd for ernæring 2011.

 - Familial hypercholesterolaemia in children and adolescents: gaining decades of life by optimizing detection and treatment. European Heart Journal, 2015.

 - Familial hypercholesterolaemia is underdiagnosed and undertreated in general population: guidance for clinicians to prevent coronary heart disease. European Heart Journal, 2013.

 - Alvorlig hypertriglyseridemi - en viktig årsak til pankreatitt. Græsdal. Tidsskr Nor Legeforen 2008; 128:1053-6

 

 

 

Publisert 24. aug. 2017 10:33 - Sist endret 10. okt. 2017 14:56