Anbefalt litteratur ERN4200 Høst 2019

Det er opptil studentane å tileigna seg den nødvendige kunnskapen som trengst for å oppfylla læringsmåla for kurset. Den anbefalte litteraturen er vurdert som nyttig for å nå læringsmåla, men er ikkje obligatorisk. Utlevert materiale og stoff som vert lasta opp i Canvas er å rekna som anbefalt litteratur.

Lærebøker:

Ernæringsepidemiologi

1) Laake P, Hjartåker A, Thelle DS, Veierød MB. Epidemiologiske og kliniske

forskningsmetoder. Oslo: Gyldendal Akademisk, 2013. Kapittel 1, 4, 6, 7, 8, 11 og 15.

 

2) Rothman KJ. Epidemiology. An introduction (2nd ed.). New York: Oxford University Press, 2012.

    eller

Rothman KJ, Greenland S, Lash TL. Modern Epidemiology (3rd ed). Philadelphia: Lippincott- Williams & Wilkins, 2012.

 

3) Willett W. Nutritional epidemiology (3rd ed). New York: Oxford University Press, 2013. 

 

Statistikk

1) Aalen OO (red), Frigessi A, Moger TA, Scheel I, Skovlund E, Veierød MB. Statistiske metoder i medisin og helsefag, 2. utg. Oslo: Gyldendal Akademisk, 2018. Kapittel 12.

   eller

Laake P, Hjartåker A, Thelle DS, Veierød MB. Epidemiologiske og kliniske

forskningsmetoder. Oslo: Gyldendal Akademisk, 2013. Kapittel 3.

   eller

Kirkwood BR, Sterne JAC. Medical Statistics (2nd ed.). Blackwell Science, 2003. Chapters 19, 20.

 

2) Aalen OO (red), Frigessi A, Moger TA, Scheel I, Skovlund E, Veierød MB. Statistiske metoder i medisin og helsefag, 2. utg. Oslo: Gyldendal Akademisk, 2018. Kapittel 13.

  eller

Laake P, Hjartåker A, Thelle DS, Veierød MB. Epidemiologiske og kliniske

forskningsmetoder. Oslo: Gyldendal Akademisk, 2013. Kapittel 3.

  eller

Kirkwood BR, Sterne JAC. Medical Statistics (2nd ed.). Blackwell Science, 2003. Chapters 26, 27.

 

3) Kirkwood BR, Sterne JAC. Medical Statistics (2nd ed.). Blackwell Science, 2003. Chapter 32.

 

Artiklar:

Ernæringsepidemiologi

Boeing H. Nutritional epidemiology: New perspectives for understanding the diet-disease relationship? Eur J Clin Nutr 2013;67:424-429. http://www.nature.com/ejcn/journal/v67/n5/full/ejcn201347a.html

 

Michels KB. Nutritional epidemiology - past, present, future. Int J Epidemiol 2003;32:486–488.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12913011

 

Subar AF, Kushi LH, Lerman JL, Freedman LS. Invited commentary: The contribution of the field of nutritional epidemiology of the landmark 1985 publication by Willett et al. Am J Epidemiol 2017;185:1124-1129.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=subar+a

 

Meta-analysar og systematiske reviews

Moher D, Liberati A, Tetzlaff J, Altman DG, The PRISMA Group. Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses: The PRISMA Statement. BMJ 2009; 339:b2535. PMID: 19622551

 

Liberati A, Altman DG, Tetzlaff J, Mulrow C, Gøtzsche PC, Ioannidis JP, Clarke M, Devereaux PJ, Kleijnen J, Moher D. The PRISMA Statement for Reporting Systematic Reviews and Meta-Analyses of Studies That Evaluate Health Care Interventions: Explanation and Elaboration. BMJ 2009; 339:b2700. PMID: 19622552

 

Kosthaldsmønstre

Hu FB. Dietary pattern analysis: a new direction in nutritional epidemiology. Curr Opin Lipido 2002.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11790957

 

Michels KB, Schulze MB. Can dietary patterns help us detect diet-disease associations? Nutr Res Rev 2005

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19079908

 

Wirfält E, Drake I, Wallström P. What do review papers conclude about food and dietary patterns? Food Nutr Res 2013.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23467387

 

Materiell frå studentane:

Obligatorisk oppgåve om ernæringsepidemiologiske studiar

 

 

Publisert 28. mai 2019 14:09 - Sist endret 28. mai 2019 14:09