PSY2507 – Klima-, miljø- og økopsykologi

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Dette emnet gir en innføring i øko-, klima- og miljøpsykologi. Menneskeskapte klimaendringer er vår tids største trussel. Psykologi kan, i likhet med de andre atferds- og samfunnsvitenskapelige fagene, spille en viktig rolle, i forståelsen av de menneskelige reaksjonene, eller uteblivelsen av disse, på krisen. I dette emnet vil studentene få en grunnleggende innføring i øko-, klima- og miljøpsykologi. Gjennom kurset vil de få innsikt i hvordan utbredte menneskelige reaksjonsmønstre som klimaskepsis, klimaapati, klimaangst og klimaengasjement kan forstås psykologisk. Klimakrisen aktualiserer dessuten en rekke klassiske psykologiske tema som forholdet mellom holdninger og atferd, kommunikasjon og usikkerhet, følelser og kognisjon, og individ og system. Endatil har klimakrisen en klinisk dimensjon: i alt fra første- og andreordens skadevirkninger av klimaendringer for den psykiske helsen, til forekomsten av mer politisk omstridte "grønne følelser" som økologisk sorg, solastalgia og fly-, kjøtt- og oljeskam. Studentene blir presentert for alt fra filosofiske teorier om relasjonen menneske-natur, inklusiv økopsykologiens storstilte prosjekt om å føre disse tettere sammen igjen, til nyere empiriske klimaforskning på "nudging" og effektiviteten av ulike miljøvennlige tiltak som selvovervåkende strøm-, vann- og matforbruk. Studentene lærer også om psykologiens bidrag innenfor endringsprosesser i samfunnet for å redusere klimagassutslipp og tilpasse seg klimaendringer.

Hva lærer du?

Kunnskapsmål

  • Gjøre rede for ulike faktorer som påvirker individuell og kollektiv miljøvennlig atferd. 
  • Diskutere hva som er individets mest effektive klima- og miljøhandlinger, og hvilke antagelser som ligger til grunn for disse.
  • Forklare utbredelsen av klimaskepsis og klimaengasjement, og hvilke demografiske og psykologiske faktorer disse er forbundet med.
  • Analysere nyordene, særlig de knyttet til følelser, som har oppstått i kjølvannet av klima- og miljøkrisene.
  • Reflektere over nødvendige samfunnsutviklinger for å takle klima- og miljøkrisen og uønsket utvikling forårsaket av den krisen. Hvilken rolle spiller psykologi i disse?
  • Gjøre rede for teorier om menneske-natur-relasjonen.
  • Presentere hvilke første- og andreordens skadevirkninger klima- og miljøendringer har for den psykiske helsen i Norge og globalt.

Ferdighetsmål

  • Anvende basalemner som kognitiv psykologi, sosialpsykologi, kultur- og samfunnspyskologi, på et konkret anvendt fagområde som klima.
  • Evne å diskutere noen av psykologifagets muligheter og begrensninger i møte med klima- og miljøkrise.
  • Utvikle tiltak for å øke naturopplevelser og bevisstgjøre virkninger av nærmiljøet i forskjellige sammenheng som terapi, idrett, rehabilitasjon, arbeid og fritidstilbud.

Det anbefales at studenter har gjennomført et innføringsemne i psykologi, for eksempel PSY1010 - Innføring i metode, PSY1100 - Innføring i sosialpsykologi eller PSY1300 - Kognitiv psykologi

Undervisning

Undervisningen er organisert i forelesninger og seminarer. På seminarene vil det bli gitt forklaring av hva som kreves for muntlig presentasjon og semesteroppgave.

Tre av fire seminarer vil være obligatoriske. 

Eksamen

Den første eksamenen, en muntlig gruppeoppgave, må være bestått før adgang til den siste eksamenen, semesteroppgaven.

Hjelpemidler til eksamen

Alle hjelpemidler er tillatt, men det er ikke tillatt å generere hele eller deler av eksamensbesvarelsen ved hjelp av AI-verktøy som Chat GPT eller liknende.

Karakterskala

Bestått / ikke bestått 

Mer om eksamen ved UiO

Andre veiledninger og ressurser finner du på fellessiden om eksamen ved UiO.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 30. juni 2024 03:35:26

Fakta om emnet

Nivå
Bachelor
Studiepoeng
10
Undervisning
Vår

Emnet tilbys ikke høsten 2024.

Eksamen
Vår
Undervisningsspråk
  • Engelsk
  • Norsk

Kontakt

SV-info