PSY4502 – Samfunn, ideologi og utvikling av identitet

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Dette emnet er videreført som emne PSY4502B

Med økologisk teori som ramme vil emnet ta for seg hvordan forskjellige sosiale mekanismer som sosiohistoriske og sosiopolitiske vilkår; språk, kommunikasjon og ideologi; sosialiserings og minoritets/majoritetspraksiser har konsekvenser for utvikling av identitet og selvet. Med spesiell vekt på minoritets-/majoritetskontekster vil både sosialpsykologiske, personlighetspsykologiske og sosiologiske tilnærminger til identitetskonstruksjon, depersonalisering og dehumanisering bli gjennomgått. Temaene marginalisering, sosial (u)likhet og sosial (u)rettferdighet vil være sentrale.

Hva lærer du?

Emnet skal gi en oversikt over samfunnspsykologiske teorier og begreper for å forstå identitetsutvikling i minoritets/majoritetskontekster. Emnet skal gi kunnskap om kulturelle verdier og forskjeller. Emnet tar sikte på å gjøre studentene sensitive overfor sosial og kulturell (u)likhet og (u)rettferdighet og etablere en etisk verdiforankret grunnholdning der inkludering, sosial rettferdighet og gjensidig respekt utgjør verdifundamentet. Emnet tar sikte på å kvalifisere studentene til å arbeide med samfunnstiltak i tilknytning til f.eks. integrering, kommunikasjon og konfliktløsning i det flerkulturelle Norge.
Med bakgrunn i praksisen i Ungdom mot Vold vil ulike arbeidsmåter og tilnærminger innenfor "Community Psychology" bli gjennomgått.

Opptak og adgangsregulering

Emnet er obligatorisk for studenter på masterprogrammet i psykologi/studieretning i kultur-, samfunns- og sosialpsykologi. Det tas ikke opp andre studenter i dette emnet på grunn av den store praksisdelen.

Forkunnskaper

Anbefalte forkunnskaper

Emnet bygger på emnene i masterprogrammets første semester.

Undervisning

Undervisningen vil være praksisorientert med fenomenkonfrontasjon ved at studentene på den ene siden tilegner seg teorier og begreper innenfor samfunnsideologiprosjektet ved Psykologisk institutt og på den andre siden hospiterer i ”Ungdom mot vold” – et offentlig prosjekt der minoritetsungdom som er straffedømt får avtjene samfunnsstraff istedenfor fengselstraff. Undervisningen vil hovedsakelig foregå i seminarer og kollokvier supplert med noen forelesinger der sentrale begreper og teorier blir gjennomgått.

Praksisen i Ungdom mot vold er obligatorisk, og må være godkjent før du kan fremstille deg til eksamen i emnet. De fire første forelesningene før praksisen er også obligatoriske og en forutsetning for å delta i praksisen.

Undervisningen strekker seg over store deler av semesteret. Forelesninger/seminarer ved UiO er hovedsakelig lagt til onsdager. Dette er også fast hospiteringsdag i Ungdom mot vold, men denne kan fordeles over hele uken ut fra oppgaver og utfordringer. Det er praksis (minimum) seks timer i uken over åtte uker. Praksisen i Ungdom mot vold foregår i kontortiden til organisasjonen som er 10.00-18.00.

Adgang til undervisning

Dersom du har gjennomført og fått godkjent obligatorisk undervisning, har du ikke krav på ny undervisning. Dersom du har fått undervisningsopptak til emnet, men ikke har gjennomført eller fått godkjent obligatorisk undervisning, har du rett til ny undervisning når det er ledig kapasitet.

Eksamen

Eksamensformen er hjemmeoppgave (ca. 5-6000 ord, dvs 10-12 sider, linjeavstand 1.5, bokstavstørrelse 12).

Hjelpemidler

Ingen hjelpemidler er tillatt.

Eksamensspråk

Du kan besvare eksamen på norsk, svensk, dansk eller engelsk. Søknad om engelsk oppgavetekst sender du til kontaktpunktet for emnet.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala bestått/ikke bestått. Les mer om karakterskalaen.

Begrunnelse og klage

Adgang til ny eller utsatt eksamen

Tilrettelagt eksamen

Søknadskjema, krav og frist for tilrettelagt eksamen.

Fakta om emnet

Studiepoeng
15
Nivå
Master
Undervisning
Hver vår
Eksamen
Hver vår
Undervisningsspråk
Norsk