PSYC4320 – Anvendt personlighetspsykologi

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Kurset vektlegger anvendelse og klinisk forståelse av personlighetspsykologi. Pensum og undervisning dekker generelle prinsipper og teoretisk bakgrunn for personlighetsvurdering og psykologisk utredning, og praktiske øvelser med standardiserte metoder for utredning. Kurset dekker skillet mellom normalfungering og psykisk lidelse, feilkilder og etterrettelighet i rapportering. Studentene vil få trening i å tolke, integrere og formidle testresultater og annen informasjon i ulike rapporttyper. Utvikling av evne til selvstendig refleksjon og etisk forsvarlig bruk av tester og andre vurderingsformer blir vektlagt.

Hva lærer du?

Kunnskapsmål

Du skal kunne:

  • Gjøre rede for Personality Assessment Inventory (PAI) og Rorschach-metoden, deres historikk, psykometri, forskningsbasis og anvendelser. Metodene brukes som hovedeksempler på to ulike typer metodikk.
  • Kjenne til andre sentrale utredningsmetoder, blant annet MMPI, MCMI og IIP. Oppsummere forskning og synspunkter knyttet til spørsmålet om klinisk versus statistisk vurdering og diskutere temaets relevans for forståelse av kompetanse/ekspertise i anvendt psykologi.
  • Gjøre rede for hvordan utredning av funksjonsnivå og kognitiv funksjon kan bidra til å belyse personlighetsfungering, og vice versa, og de praktiske konsekvensene av dette.
  • Gjøre rede for viktige generelle prinsipper for psykologisk utredning, herunder (1) bruk av ulike datatyper; (2) klientsentrert/terapeutisk tilnærming; (3) vurdering av mulige feilkilder, usikkerhet og grad av skjønn, (4) hvordan svarstil og simulering kan påvirke resultater, og (5) hvordan faktorer som kjønn, etnisitet, kjønnsuttrykk og liknende kan påvirke testresultater.
  • Kjenne til ulike rapporttyper, herunder sakkyndige utredninger, hvilke sammenhenger de inngår i og hvordan de reguleres av ulike lover, regler og veiledninger.

Ferdighetsmål

Du skal kunne:

  • Planlegge og gjennomføre en strukturert utredning av en persons personlighetsmessige og psykiske tilstand og eventuelle vansker.
  • Kjenne til og beskrive Rorschach-metoden, og bruke PAI under veiledning.
  • Oppsummere og integrere testresultater og annen klinisk relevant informasjon, og kunne sette opp de grunnleggende elementene i en utredningsrapport.
  • Formidle og forklare psykologiske vurderinger til klient i en utdypende samtale og støtte og ivareta klienten i situasjonen.
  • Presentere muntlig og skriftlig psykologiske vurderinger av en person til kollegaer eller andre faggrupper som psykologen samarbeider med eller rapporterer til, slik som offentlig forvaltning og rettslige instanser.

Generell kompetanse

Du skal kunne:

  • Gjøre selvstendige utredninger av fungering og plager.
  • Oppøve holdninger og ferdigheter for profesjonell og etisk forsvarlig bruk av psykologiske testmetoder.
  • Erkjenne betydningen av individuelle forskjeller i et biologisk og sosiokulturelt perspektiv - deres fremtredelsesformer, årsaker og konsekvenser.
  • Forstå og evaluere egen personlighet i profesjonell sammenheng generelt og i utredningsarbeid spesielt.

Opptak til emnet

Emnet er forbeholdt studenter med opptak på 7. semester på profesjonsprogrammet i psykologi.

Obligatoriske forkunnskaper

PSYC1220 – Personlighetspsykologi 1 PSYC2231 – Biologisk psykologi og genetikk PSYC3220 – Personlighetspsykologi 2

Alle andre emner fra 1. semester til og med 6. semester.

Progersjonskrav for profesjonsprogrammet i psykologi

Undervisning

Undervisningen består av 8 forelesninger, samt 6 seminarer med obligatorisk fremmøte 5 av 6 ganger. På seminarene skal studentene arbeide med pasientkasus i smågrupper, og resultatene skal legges frem etter en fastsatt disposisjon siste seminargang. Det er et minstekrav at alle studentene bidrar i dette arbeidet og deltar i fremleggelsen.

Eksamen

Muntlig gruppefremlegg

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala bestått/ikke bestått. Les mer om karakterskalaen.

Adgang til ny eller utsatt eksamen

Mer om eksamen ved UiO

Andre veiledninger og ressurser finner du på fellessiden om eksamen ved UiO.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 30. juni 2024 14:11:16

Fakta om emnet

Studiepoeng
5
Undervisning
Vår og høst

Høst og vår

Eksamen
Vår og høst
Undervisningsspråk
Norsk