Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Emnet skal gi studentene en bred innføring i antropologiske perspektiver på hus både som en materiell konstruksjon og som grunnleggende sosial og symbolsk enhet. Pensum er bygget opp av bøker om arkitektur i et globalt perspektiv, og Sørøst-Asia mer spesielt. I tillegg vil det bli lagt vekt på etnografi fra Amazonas, Himalaya, Japan og Kina. Foruten å gi en oversikt over ulike arkitektoniske og teknologiske løsninger mht det å bygge og bo, vil emnet ta for seg meningsbærende aspekter ved husets form, lokalisering og orientering. Vi vil vise hvordan husets indre og ytre organisering uttrykker og representerer aspekter ved kultur og kosmologi gjennom en rik bruk av komplekse symboler.

Videre vil emnet belyse huset som en sosiokulturell enhet og ta for seg nyere perspektiver hvor huset sees som sentralt for tilhørighet og slektsdannelse. Emnet vil integrere de materielle, sosiale og symbolske aspektene ved huset og vise hvordan hus skaper rom og mening for folks aktiviteter og identiteter ved bl.a. å diskutere hvordan hus kan oppfattes som en utvidelse av individet, som mikrokosmos og som et avgrenset rituelt rom.

Hva lærer du?

Emnet gir studentene en innføring i antropologiske tilnærminger til studiet av hus både som en materiell konstruksjon og som en sosial enhet, samt å vise hvordan disse to aspektene inngår i et dialektisk forhold. Studentene vil få en forståelse av husets symbolikk og hvordan husets form og funksjon er nært knyttet til sosial differensiering, kultur og kosmologi.

Emnet bygger på SOSANT1400, men det er mulig å avlegge emnet uten å ha avlagt SOSANT1400.

Opptak og adgangsregulering

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer, eller søke om å bli enkeltemnestudent.

Privatister har adgang til emnet.

Forkunnskaper

Obligatoriske forkunnskaper

Det er et krav at studenter avlegger eksamen i SOSANT1000 – Innføring i sosialantropologi senest samme semester som de avlegger eksamen i SOSANT2730 – Husets antropologi (nedlagt). Det vil si at det er mulig, men ikke anbefalt, å avlegge SOSANT1000 – Innføring i sosialantropologi samme semester som SOSANT2730 – Husets antropologi (nedlagt)hvis beege gis samme semester. Karakteren for SOSANT2730 – Husets antropologi (nedlagt) vil være sperret inntil eksamen i SOSANT1000 – Innføring i sosialantropologi er avlagt.

Unntak gjøres kun under særskilte vilkår og etter søknad.

Undervisning

Adgang til undervisning

Dersom du har gjennomført og fått godkjent obligatorisk undervisning, har du ikke krav på ny undervisning. Dersom du har fått undervisningsopptak til emnet, men ikke har gjennomført eller fått godkjent obligatorisk undervisning, har du rett til ny undervisning når det er ledig kapasitet.

Eksamen

Gyldig undervisningsopptak i inneværende eller tidligere semestre (eller oppmelding til eksamen som privatist) er et krav for å avlegge eksamen i henhold til §7.1.3 Forskrift om studier og eksamener ved Universitetet i Oslo

Det gis hjemmeeksamen etter endt undervisning.

Eksamensspråk

Du kan besvare eksamen på norsk, svensk, dansk eller engelsk. Søknad om engelsk oppgavetekst sender du til kontaktpunktet for emnet.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Begrunnelse og klage

Adgang til ny eller utsatt eksamen

Trekk fra eksamen

En student kan fremstille seg til eksamen i dette emnet inntil tre ganger. Studenten anses å ha fremstilt seg til eksamen dersom hun/han ikke har trukket eksamensmeldingen sin i StudentWeb innen en gitt frist.

NB! Eksamen gis kun når det tilbys undervisning i emnet (med ujevne mellomrom).

Tilrettelagt eksamen

Søknadskjema, krav og frist for tilrettelagt eksamen.

Evaluering av emnet

Vi gjennomfører fortløpende evaluering av emnet, og med jevne mellomrom ber vi studentene delta i en mer omfattende evaluering.

Annet

Det tas forbehold om endringer.

Fakta om emnet

Studiepoeng
10
Nivå
Bachelor
Undervisning

Emnet gis med ujevne mellomrom

Eksamen

Eksamen arrangeres samme semester som det gis undervisning

Undervisningsspråk
Norsk

Kontakt

SV-info