STV1000 2020H

STV1000 Eksamen 2020

 

 

Det er 4 oppgaver i oppgavesettet. Kandidaten skal velge (og besvare) 3 av de 4 oppgavene

 

 

Oppgave 1

Redegjør for de sentrale årsakene til statssvikt og statssammenbrudd etter den kalde krigen.

 

Oppgave 2

Finn Olstad skriver i sin bok Den lange oppturen: norsk historie 1945-2015 at «forsoningen mellom arbeid og kapital» har spilt en viktig rolle for utviklingen av det norske samfunnet. Hva mener Olstad med dette utsagnet? I hvilken grad og på hvilken måte kan en slik «forsoning» være mer utsatt nå enn tidligere?

 

Oppgave 3

Redegjør for hva som menes med den parlamentariske styringskjeden. Kom inn på utviklingstrekk som kan sies å motvirke fragmenteringen i den norske sentraladministrasjonen.

 

Oppgave 4

Denne oppgaven har tre deler, som alle skal besvares. Det er naturlig å bruk mer tid og plass på del (b) enn delene (a) og (c).

 

(a)

Forklar forskjellen mellom deskriptiv og normativ analyse av politikk.

 

(b)

Machiavelli skriver:

 

«Det hører til Hannibals beundringsverdige bedrifter at det aldri oppsto noen splid i hans hær. Dette kan bare komme av hans umenneskelig grusomhet som sammen med hans enestående dyktighet alltid fylte hans soldater med ærefrykt og skrekk. Hvis det ikke hadde vært for grusomheten, ville ikke hans øvrige dyktighet vært tilstrekkelig. Historikere har ikke skjønt dette. På den ene siden beundrer de det Hannibal utrettet; på den andre siden fordømmer de det som gjorde disse bedriftene mulig.»

 

Er det innslag av normativ analyse i denne teksten? Hva går i så fall den normative analysen ut på?

Er det innslag av deskriptiv analyse i teksten? Hva går i så fall den deskriptive analysen ut på?

 

(c)

Machiavelli skriver også:

 

«Det er lett å kjenne igjen det samme begjær og de samme sinnelag i alle folk i alle stater. … Ved grundige studier av fortidens begivenheter blir det dermed enkelt å forutse alle de kommende begivenhetene i enhver stat, og finne de rette midlene til å løse problemer som melder seg.»

 

Dreier det seg om deskriptiv eller normativ analyse? Begrunn svaret.

 

 

Publisert 17. feb. 2021 11:37 - Sist endret 17. feb. 2021 11:37