STV2110 - Politisk filosofi (vår 2014)

SAMFUNNSVITENSKAPELIG EMBETSEKSAMEN VÅR 2014

Institutt for statsvitenskap, Universitetet i Oslo

STV2110 - Politisk filosofi

4 timer

 

Du skal svare på én (1) av de tre (3) essayoppgavene.

 

 

  1. Klimaetikk: I litteraturen om klimaetikk drøftes blant annet disse prinsippene: PPP (Polluter pays principle), APP (Ability to pay principle) og BPP (Beneficiary pays principle). Gjør kort rede for minst to av disse prinsippene. Drøft deretter styrker og svakheter ved dem, både med hensyn til hvor moralsk overbevisende de er, og med hensyn til hvor anvendbare de er på klimaspørsmålet.

 

 

  1. Fordelingsrettferdighet: John Rawls, Thomas Nagel, Thomas Pogge og Peter Singer har forskjellig syn på internasjonal fordelingsrettferdighet. Gjør kort rede for teoriene til to av dem, og drøft styrker og svakheter ved begge.

 

 

  1. Lockes arbeidsteori: I Second Treatise of Government hevder John Locke at legitim ervervelse av eksterne ressurser i Naturtilstanden kan skje gjennom arbeid. Redegjør kort for dette synspunktet, og hvordan det er begrunnet. Lockes arbeidsteori har fått en sentral plass i ulike moderne teorier om fordelingsrettferdighet. Drøft i hvilken grad arbeidsteorien kan legitimere ulik fordeling av goder og byrder mellom individer.     
Publisert 27. juli 2015 12:53 - Sist endret 27. juli 2015 12:53