STV4103 – Spillteori, debatteori og forhandlingsteori

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Emnet som bekrives nedenfor har utgått. Se ny beskrivelse STV4103B

Emnet, som er organisert i tre deler, gir en drøftende innføring i implikasjonene for politisk analyse av ulike forutsetninger om rasjonalitet. I emnets første del gis det et grunnlag for å anvende spillteoretiske modeller samt drøfte spillteoriens rekkevidde og begrensninger. I emnets annen del gis det på samme måte et grunnlag for å analysere språklig kommunikasjon, mer spesielt samtaler eller ”interlokusjoner”, med utgangspunkt i J. L. Austins språkfilosofi (“How to do things with words”) og spillteorien. Her drøftes også andre bidrag til analysen av “diskurs”, debatt, “deliberasjon” (Habermas, Lyotard m.fl.). Forholdet mellom kommunikativ og strategisk interaksjon i ulike betydninger av disse uttrykkene diskuteres i den sammenheng. I emnets siste del gis det et grunnlag for å analysere forhandlinger. Gjennomgåelsen tar opp i seg og belyser de foregående temaer, idet både spillteorien og det språkfilosofisk funderte rammeverk for analyse av interlokusjoner blir utnyttet. Arbeidet i emnet omfatter øvelsesoppgaver.

Hva lærer du?

Det er et siktepunkt at en skal bli bedre i stand til å lytte seg til underliggende forutsetninger i institusjoner, tradisjoner og interaksjonsforhold, og til å gjøre rede for både slike og andre forutsetninger på en systematisk og presis måte. Likeledes er det et mål at du skal bli bedre i stand til på en presis og systematisk måte å klarlegge konsekvensene av de forutsetninger som gjøres, dette med tanke på så vel faglig analyse som deltagelse på ulike nivåer i samfunnsliv og yrkesliv - fra det lokale til det internasjonale.

Opptak og adgangsregulering

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer, eller søke om å bli enkeltemnestudent.

Forkunnskaper

Obligatoriske forkunnskaper

Bachelorprogram i statsvitenskap eller tilsvarende.

Anbefalte forkunnskaper

Det er en fordel at man finner seg til rette med formell analyse, likeledes at man har sans for språkets mange nyanser. Det kan også være en fordel at det er et empirisk område man har et rimelig godt grunnlag i – med tanke på anvendelser i en emneoppgave. Samtidig er det et emne man godt kan ta helt i begynnelsen av masterstudiet. Det vil gi et teoretisk grunnlag som kan komme godt med i andre emner.

Undervisning

Undervisningen gis i form av kombinerte forelesninger og seminarer. Det vil arrangeres økter à tre undervisningstimer, der to er viet forelesning og én oppgaveløsning. Gjennomgåelsen av oppgavene vil bli basert på deltagernes eget arbeid med disse. I det hele tatt vil det bli lagt vekt på en åpen form med muligheter for diskusjon.

Eksamen

Du blir vurdert ut fra et hjemmeoppgave (10-15 sider) og en skriftlig eksamen (5 timer). Hver besvarelse vurderes selvstendig. For å bestå emnet, må hver besvarelse være bestått. Det gis én samlet bokstavkarakter.

Begrunnelse og klage

Fakta om emnet

Studiepoeng
15
Undervisning

Høst 2003

Eksamen

Høst 2003

Undervisningsspråk
Norsk