Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Det er snart 200 år siden Eidsvollforsamlingen vedtok Norges Grunnlov. Siden 1814 er Grunnloven retolket, omskrevet og supplert med bestemmelser på lavere ”trinnhøyde”. Intensjonen har dels vært å bringe Grunnloven nærmere den faktiske styreformen, dels å bruke den som redskap for å forandre styreformen. Kursopplegget er utpreget tverrvitenskapelig. Særlig historikere og jurister var delaktige da statsvitenskap for mer enn femti år siden ble opprettet som eget fag. Kontakten med opphavet er ikke opprettholdt; spesielt statsforfatningsretten er etter hvert blitt skjøvet ut. Men nå bør tiden være inne for å gjenoppta kontakten. Statsforfatningsrett åpner for større innsikt i styringsnormene; eksempel: Hvordan er forholdet mellom storting og regjering regulert? Historisk innsikt i hvordan de enkelte styringsprinsipper oppstod, øker forståelsen for parlamentarismens utforming; eksempel: Hvorfor mangler Norge fortsatt innsettingsvedtak (investitur) og oppløsningsrett?

Det vil være mulig i forlengelsen av kurset å skrive masteroppgaver i STV og ha tilgang til arbeidsplass på Stortinget.

Hva lærer du?

• Under hvilke omstendigheter blir grunnlover normalt skapt?
• På hvilke måter kan en grunnlov styre politisk handling?
• Hvilke prinsipper preget 1814-grunnloven, og hvordan oppstod spriket mellom denne og den faktiske styreformen ved overgangen til parlamentarisme?
• Hvorvidt er dette spriket i seinere år blitt redusert?
• Hva kan gjøres ved hjelp av Grunnlovens ”redskapsfunksjon”?

Opptak og adgangsregulering

Emnet er forbeholdt studenter på masterprogrammet i statsvitenskap.

Det er mulig å søke om å bli opptatt som hospitant på dette emnet.

Forkunnskaper

Obligatoriske forkunnskaper

Bachelorprogram i statsvitenskap eller tilsvarende.

Anbefalte forkunnskaper

Bachelorprogram i statsvitenskap eller tilsvarende.

Undervisning

Emnet vil bestå av 10 dobbelttimer forelesninger.

Undervisningssted for emnet er Universitetet i Oslo, Blindern, eller eventuelt andre undervisingslokaler i Oslo. Undervisningen foregår intensivt i en periode på 5. uker, med eksamen i den 6. uken. Emnet er en del av det ordinære studietilbudet. Undervising vil stort sett foregå på dagtid. For detaljer, se emnets semestersider. Fronter blir vanligvis benyttet i undervisningen.

Eksamen

Du blir vurdert ut fra en eller flere hjemmeoppgaver(som tilsammen utgjør 10-15 sider) og en skriftlig eksamen (3 timer). Emneansvarlig vil gjøre nærmere rede for antall hjemmeeksamener ved oppstart av emnet. Ved vurdering gis skoleeksamen større vekt enn hjemmeeksamen, men den teller aldri mer enn 60% av karakteren.

Alle hjemmeoppgaver, også de med selvvalgt problemstilling, skal reflektere pensum på emnet der de leveres. Selvvalgte problemstillinger skal godkjennes av emneansvarlig før hjemmeoppgaven innleveres. Hvis en slik hjemmeoppgave ikke har forankring i pensum, og problemstillingen ikke er forhåndsgodkjent, skal karakteren F settes. For å bestå emnet, må hjemme- og skoleeksamen være bestått i samme semester som undervisningen gis. Det gis én samlet bokstavkarakter.

Det samfunnsvitenskapelige fakultet er ansvarlig for eksamensgjennomføringen og eksamenssted er Universitetet i Oslo, Blindern, eller eventuelt andre eksamenslokaler i Oslo.

Hjelpemidler

Ordbok.Ordbøker må leveres inn til instituttet for gjennomsyn minst en dag før skoleeksamen.

Eksamensspråk

Du kan besvare eksamen på norsk, svensk, dansk eller engelsk. Søknad om engelsk oppgavetekst sender du til kontaktpunktet for emnet.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Begrunnelse og klage

Adgang til ny eller utsatt eksamen

Trekk fra eksamen

Det er mulig å ta eksamen i emnet inntil tre ganger. Dersom du trekker deg fra eksamen etter fristen eller under eksamen, bruker du et eksamensforsøk.

Tilrettelagt eksamen

En student som har en funksjonshemming og/eller kroniske eller akutte helseproblemer som fører til vesentlige ulemper i eksamenssituasjonen i forhold til andre studenter, kan søke om tilrettelegging ved eksamen. Mødre som ammer kan søke om tilleggstid på eksamen. Søknad om tilrettelagt skoleeksamen sendes til Det samfunnsvitenskapelige fakultetet. Søknad om tilrettelegging i andre typer eksamen, sendes til emneeier/institutt.

Evaluering av emnet

Det foretas underveisevalueringer av emnet hver gang det arrangeres undervisning. Det foretas en periodisk sluttevaluering hvert fjerde år.

Tilsynssensor har ansvar for vurdering av emnet, og han/hun skriver en årlig rapport.

Fakta om emnet

Studiepoeng
10
Nivå
Master
Undervisning
Høst 2010
Eksamen
Høst 2010
Undervisningsspråk
Norsk