STV4212 – Internasjonal Politisk Økonomi, 15 SP

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Emnet som beskrevet nedenfor har utgått. Se ny beskrivelse STV4212B

Formålet med emnet er å gi en innføring i sentrale teorier om maktforhold og samhandlingsprosesser i internasjonal økonomi. Det vil bli presentert ’klassiske’ teoribidrag, men hovedvekten vil ligge på dagens teoridebatt innen forskningsfeltet Internasjonal Politisk Økonomi (IPØ). Emnet vil mer spesifikt gi innføring i teorier omkring industriell organisasjon, institusjonell teori, teorier om finanstransaksjoner og handelsteori. Ulike aspekter ved begrepet globalisering vil stå sentralt. Et mål for emnet er å avdekke de politiske prosesser og institusjoner som fremmer globalisering av økonomisk virksomhet og diskutere nasjonale og internasjonale konsekvenser av globaliseringen. Her vil teoretiske resonnement illustreres med empiriske eksempler fra det internasjonale produksjons-, finans- og handelssystemet. Sammenlikning mellom ulike økonomiske sektorer og land vil også bli trukket inn.

Emnebeskrivelse (utfyllende informasjon om lover, regler og forskrifter tilnyttet emnet)

Hva lærer du?

I dette emnet lærer du å forstå de politiske sidene ved det som i dag kalles økonomisk globalisering. Politisk økonomi forsøker å gå bak det som skjer i markedene og spørre, hvem har makten her, hvilke spilleregler gjelder og hvem har definert dem? Målet er å gi et grunnlag for selvstendig refleksjon over spørsmål som: Hvor demokratisk er verdensøkonomien? Hvilken rolle spiller multinasjonale selskaper, hva skjer når USAs og EUs interesser braker sammen? Hvem tjener på internasjonal handel og investeringer over landegrensene? Hvor stor frihet har nasjonalstatene i den økonomiske politikken? Blir våre pensjoner mer utrygge hvis mer pensjonssparing (og mer av oljefondet) settes i aksjer? Går vår velferd i nord på bekostning utviklingsmulighetene til fattige land eller er det omvendt?

Opptak og adgangsregulering

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer, eller søke om å bli enkeltemnestudent.

Forkunnskaper

Obligatoriske forkunnskaper

Bachelorprogram i statsvitenskap eller tilsvarende.

Anbefalte forkunnskaper

Bachelorprogram i statsvitenskap eller tilsvarende.

Undervisning

Emnene vil bestå av 10 dobbelttimer forelesninger.

Eksamen

Du blir vurdert ut fra et hjemmeoppgave (10-15 sider) og en skriftlig eksamen (5 timer). Hver besvarelse vurderes selvstendig. For å bestå emnet, må hver besvarelse være bestått. Det gis én samlet bokstavkarakter der karakterene fra de to besvarelsene teller likt.

Begrunnelse og klage

Fakta om emnet

Studiepoeng
15
Undervisning

Vår 2004

Eksamen

Vår 2004

Undervisningsspråk
Norsk