STV4224B – Teoretiske tilnærmingsmåter til studiet av internasjonal politikk

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Kurset gir en oversikt over teoretiske hovedstrømninger i studiet av utenrikspolitikk og internasjonal politikk, med vekt på å få frem grunnleggende premisser, resonnementer, og viktige generelle konklusjoner. Kurset gir også innblikk i kritikken som er rettet mot de ulike fagtradisjonene, og vil engasjere studentene i å vurdere hvilke slutninger vi kan trekke med hensyn til logisk konsistens, empirisk gyldighet, fruktbarhet, og andre krav som kan stilles til ”god teori”. En mindre del av kurset er viet vitenskapsteoretiske og metodologiske spørsmål. Målet her er å gi en oversikt over ulike resonnementer om forskningens formål og ulike metodologiske ”oppskrifter” på god forskning innenfor fagområdet.

Hva lærer du?

Kurset har tre hovedmål. Det ene er å hjelpe studentene til å tilegne seg kunnskap om hva som kjennetegner de viktigste fagtradisjonene i studiet av internasjonal politikk, og mer spesielt om hva som skiller og forener. Det andre er å stimulere selvstendig og systematisk vurdering av ulike fagtradisjoner – dels med utgangspunkt i de kriteriene som er nevnt i avsnittet ovenfor, dels med sikte på å kunne bestemme deres respektive gyldighetsområder. Det tredje målet er å legge et grunnlag for å forklare hovedtrekk ved fagutviklingen; hva kan best forstås som resultat av forsøk på å fange inn endringer i den virkelighet faget studerer, og hva er utslag av intern dynamikk (som gjennombrudd og stagnasjon) i faget selv?

Opptak og adgangsregulering

Emnet er forbeholdt studenter på masterprogrammet i statsvitenskap.

Det er mulig å søke om å bli opptatt som hospitant på dette emnet.

Forkunnskaper

Obligatoriske forkunnskaper

Bachelorprogram i statsvitenskap eller tilsvarende.

Undervisning

Undervisningen foregår intensivt i en periode på 5. uker, med eksamen i den 6. uken.

Undervisningssted for emnet er Universitetet i Oslo, Blindern, eller eventuelt andre undervisingslokaler i Oslo. Emnet er en del av det ordinære studietilbudet. Undervising vil stort sett foregå på dagtid. For detaljer, se emnets semestersider. Fronter kan bli brukt i undervisningen.

Eksamen

Du blir vurdert ut fra en eller flere hjemmeoppgaver(som tilsammen utgjør 10-15 sider) og en skriftlig eksamen (3 timer). Emneansvarlig vil gjøre nærmere rede for antall hjemmeeksamener ved oppstart av emnet. Ved vurdering gis skoleeksamen større vekt enn hjemmeeksamen, men den teller aldri mer enn 60% av karakteren.

Alle hjemmeoppgaver, også de med selvvalgt problemstilling, skal reflektere pensum på emnet der de leveres. Selvvalgte problemstillinger skal godkjennes av emneansvarlig før hjemmeoppgaven innleveres. Hvis en slik hjemmeoppgave ikke har forankring i pensum, og problemstillingen ikke er forhåndsgodkjent, skal karakteren F settes. For å bestå emnet, må hjemme- og skoleeksamen være bestått i samme semester som undervisningen gis. Det gis én samlet bokstavkarakter.

Det samfunnsvitenskapelige fakultet er ansvarlig for eksamensgjennomføringen og eksamenssted er Universitetet i Oslo, Blindern, eller eventuelt andre eksamenslokaler i Oslo.

Hjelpemidler

Ordbok. Ordbøker må leveres inn til instituttet for gjennomsyn minst en dag før skoleeksamen.

Eksamensspråk

Det er mulig å besvare eksamen på norsk, svensk, dansk eller engelsk. Søknad om engelsk oppgavetekst rettes til institutt for statsvitenskap.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Begrunnelse og klage

Adgang til ny eller utsatt eksamen

Trekk fra eksamen

Det er mulig å ta eksamen i emnet inntil tre ganger. Dersom du trekker deg fra eksamen etter fristen eller under eksamen, bruker du et eksamensforsøk.

Tilrettelagt eksamen

En student som har en funksjonshemming og/eller kroniske eller akutte helseproblemer som fører til vesentlige ulemper i eksamenssituasjonen i forhold til andre studenter, kan søke om tilrettelegging ved eksamen. Mødre som ammer kan søke om tilleggstid på eksamen. Søknad om tilrettelagt skoleeksamen sendes til Det samfunnsvitenskapelige fakultetet. Søknad om tilrettelegging i andre typer eksamen, sendes til emneeier/institutt.

Fakta om emnet

Studiepoeng
10
Nivå
Master
Undervisning
Vår 2010
Eksamen
Vår 2010
Undervisningsspråk
Norsk