STV4226 – EU som global aktør

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Emnet tar sikte på å gi studentene en innføring i forholdet mellom EU og ’verden utenfor’ i den globale tidsalder. EU har i løpet av de siste tiår fått stadig sterkere betydning for stadig flere mennesker - også utenfor organisasjonen selv. Det er dette forholdet emnet vil sette søkelyset på. Forbindelsene mellom EU og resten av verden vil bli presentert og drøftet både i teoretisk og i empirisk perspektiv. Empirisk vil vi i første rekke sette fokus på EUs forhold til Afrika, ASEAN og til landene sør for Middelhavet (den såkalte Barcelona-processen).

Emnebeskrivelse (utfyllende informasjon om lover, regler og forskrifter tilnyttet emnet)

Hva lærer du?

I dette emnet lærer du om EU som økonomisk, politisk og sikkerhetspolitisk aktør. Du lærer dessuten om samarbeids- og konfliktmønstre, maktforhold og forhandlingsprosesser i forholdet mellom EU og resten av verden. For de utvalgte regionene vil vi gi en relativt bred empirisk innføring. Vi vil også vise hvordan forholdet mellom EU og andre regioner i verden har endret seg i globaliseringens tidsalder.

Opptak og adgangsregulering

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer, eller søke om å bli enkeltemnestudent.

Forkunnskaper

Obligatoriske forkunnskaper

Bachelorprogram i statsvitenskap eller lignende

Anbefalte forkunnskaper

Bachelorprogram i statsvitenskap eller lignende

Undervisning

Emnet vil bestå av ti dobbeltimer forelesninger og to dobbeltimer seminarer. Du må delta på minst 2/3 av seminarvirksomheten for å få den godkjent.

Eksamen

Du vil bli vurdert ut fra et essay over en selvvalgt problemstilling (10-15 sider) og en skriftlig eksamen (5 timer). Hver besvarelse vurderes selvstendig. For å bestå emnet må hver besvarelse være bestått. Det gis én samlet bokstavkarakter der karakterene fra de to besvarelsene teller likt.

Begrunnelse og klage

Annet

STV4226B EU som global aktør, 10 Studiepoeng

Emnet kan tas både som 10 og 15 studiepoeng avhengig om en leverer en hjemmeoppgave på 10-15 sider og har skoleeksamen (A-varianten) eller kun har skoleeksamen (B-varianten). B-varianten kan kun tas av studenter som begynte på hovedfaget senest våren 2003 eller tidligere og som er på overgangsordninger. Hospitanter har mulighet til å ta B-varianten på 10 studiepoeng. Ordningen gjelder til og med våren 2005. B-varianten er identisk med A-varianten bortsett fra vurderingsformen. Studentene som tar B-varianten skal følge samme undervisning og forholde seg til samme eksamensdato som A-varianten.

Fakta om emnet

Studiepoeng
15
Undervisning

Høst 2004

Eksamen

Høst 2004

Undervisningsspråk
Norsk