Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

NB! Dette emnet blir dessverre avlyst våren 2012. Vi tilbyr STV4311B Holdningsdannelse og offentlig opinion istedet. Beklager ulempene dette måtte medføre

Politisk representasjon - forholdet mellom representant og velger - utgjør et av statsvitenskapens kjerneområder. Hvordan forvalter de folkevalgte makten? Hvor godt representerer de folkets interesser? Og hvor godt kjenner de grasrota? I begrepet representasjon møtes sentrale områder innen faget; studiet av politiske institusjoner, politisk teori, politisk atferd og offentlig politikk. Et viktig spørsmål er betydningen av partiets rolle i representasjonsprosessen. På hvilken måte setter partiet rammer rundt politisk representasjon i Norge og andre demokratiske regimer? Av sentral betydning er spørsmålet om samsvar mellom eliter og velgere: I hvilken grad er politiske eliter sosialt og holdningsmessig representative for sine velgere? Og hvordan er det dynamiske samspillet mellom dem: Skal vi tolke opinionsmønsteret som topp-styrt, dvs. som elitenes påvirkning av velgerne? Eller er det en prosess som går nedenfra og opp, dvs. at de politiske ledere tilpasser seg velgernes oppfatninger og meninger? I senere år har representasjonslitteraturen også reist spørsmålet om politisk ansvar. Hvordan – og i hvilken utstrekning – holder velgerne partiene ansvarlig for politiske tiltak? I hvilken grad er spørsmålet om ansvar betinget av politiske, økonomiske og institusjonelle forhold i de enkelte land?

Hva lærer du?

Kunnskapsmål
Du skal:

  • Kunne redegjøre for utviklingen av teorier om politisk representasjon
  • Kjenne de sentrale prinsippene for demokratiske normer
  • Kunne drøfte representasjonsteorier i lys av empiriske undersøkelser
  • Kunne diskutere implikasjonene av politisk delegering
  • Kunne redegjøre for sentrale mekanismer i partienes rekruttering
  • Reflektere over sammenhengen mellom eliters holdninger og offentlig opinion

Ferdighetsmål
Du skal:

  • Forstå betydningen av politisk lederskap
  • Forstå fasene i den demokratiske styringskjeden
  • Evne å definere sentrale elementer i den politiske prosess
  • Å se sammenhengen mellom institusjonelle mekanismer og atferd
  • Forstå sammenhengen mellom delegering og ansvar

Opptak og adgangsregulering

Emnet er forbeholdt studenter på masterprogrammet i statsvitenskap.

Det er mulig å søke om å bli opptatt som hospitant på dette emnet.

Forkunnskaper

Obligatoriske forkunnskaper

Bachelor i statsvitenskap eller tilsvarende.

Anbefalte forkunnskaper

Bachelor i statsvitenskap eller tilsvarende.

Undervisning

Undervisningen vil bli gitt i form av forelesninger og seminarer.

Undervisningssted for emnet er Universitetet i Oslo, Blindern, eller eventuelt andre undervisingslokaler i Oslo. Undervisningen foregår intensivt i en periode på 5. uker, med eksamen i den 6. uken. Emnet er en del av det ordinære studietilbudet. Undervising vil stort sett foregå på dagtid. For detaljer, se emnets semestersider. Fronter kan bli brukt i undervisningen.

Eksamen

Du blir vurdert ut fra en eller flere hjemmeoppgaver(som tilsammen utgjør 10-15 sider) og en skriftlig eksamen (3 timer). Emneansvarlig vil gjøre nærmere rede for antall hjemmeeksamener ved oppstart av emnet. Ved vurdering gis skoleeksamen større vekt enn hjemmeeksamen, men den teller aldri mer enn 60% av karakteren.

Alle hjemmeoppgaver, også de med selvvalgt problemstilling, skal reflektere pensum på emnet der de leveres. Selvvalgte problemstillinger skal godkjennes av emneansvarlig før hjemmeoppgaven innleveres. Hvis en slik hjemmeoppgave ikke har forankring i pensum, og problemstillingen ikke er forhåndsgodkjent, skal karakteren F settes. For å bestå emnet, må hjemme- og skoleeksamen være bestått i samme semester som undervisningen gis. Det gis én samlet bokstavkarakter.

Det samfunnsvitenskapelige fakultet er ansvarlig for eksamensgjennomføringen og eksamenssted er Universitetet i Oslo, Blindern, eller eventuelt andre eksamenslokaler i Oslo.

Hjelpemidler

Ordbok.Ordbøker må leveres inn til instituttet for gjennomsyn minst en dag før skoleeksamen.

Eksamensspråk

Du kan besvare eksamen på norsk, svensk, dansk eller engelsk. Søknad om engelsk oppgavetekst sender du til kontaktpunktet for emnet.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Begrunnelse og klage

Adgang til ny eller utsatt eksamen

Trekk fra eksamen

Det er mulig å ta eksamen i emnet inntil tre ganger. Dersom du trekker deg fra eksamen etter fristen eller under eksamen, bruker du et eksamensforsøk.

Tilrettelagt eksamen

En student som har en funksjonshemming og/eller kroniske eller akutte helseproblemer som fører til vesentlige ulemper i eksamenssituasjonen i forhold til andre studenter, kan søke om tilrettelegging ved eksamen. Mødre som ammer kan søke om tilleggstid på eksamen. Søknad om tilrettelagt skoleeksamen sendes til Det samfunnsvitenskapelige fakultetet. Søknad om tilrettelegging i andre typer eksamen, sendes til emneeier/institutt.

Evaluering av emnet

Det foretas underveisevalueringer av emnet hver gang det arrangeres undervisning. Det foretas en periodisk sluttevaluering hvert fjerde år.

Tilsynssensor har ansvar for vurdering av emnet, og han/hun skriver en årlig rapport.

Fakta om emnet

Studiepoeng
10
Nivå
Master
Undervisning
Eksamen
Undervisningsspråk
Norsk