STV4327 – Feminisme og likestillingspolitikk

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Innenfor dette emnet skal vi vurdere utviklingslinjer i norsk likestillingspolitikk i lys av internasjonale kjønnspolitiske dagsordener. Hvordan kan vi beskrive den norske "statsfeminismens" likestillingsideologi, og hvordan er den knyttet opp mot likestillingspolitikk innenfor EU-systemet? Hvordan foregår FNs arbeid for demokratisering og vern av kvinners menneskerettigheter, og hvilken relevans har menneskerettighetsperspektiver i norsk likestillingsdebatt? Vern mot diskriminering på grunnlag av kjønn, etnisitet, religion og seksuell orientering er en pilar i internasjonale menneskerettigheter. Men ulike sett av rettigheter kommer ofte i konflikt; for eksempel i forholdet mellom religiøst baserte grupperettigheter og vern mot kjønnsdiskriminering. Feministisk teori diskuterer slike rettighetskollisjoner som demokratiske dilemmaer og som maktproblematikk; og vi skal knytte disse diskusjonene opp mot kjønnsmaktanalyser innenfor den norske Makt- og demokratiutredningen.

Emnebeskrivelse (utfyllende informasjon om lover, regler og forskrifter tilnyttet emnet)

Hva lærer du?

Emnet vil gi deg kunnskaper om sentrale utviklingslinjer i internasjonalt arbeid for likestilling og kvinners menneskerettigheter, og dagsaktuelle konflikter i norsk og internasjonal rettighetspolitikk . Du får innsikt i viktige diskusjoner om kjønnsrettferdighet i feministisk politisk teori - som spørsmål om selvbestemmelse og medborgerskap, kulturell anerkjennelse og sosial omfordeling.

Opptak og adgangsregulering

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer, eller søke om å bli enkeltemnestudent.

Forkunnskaper

Obligatoriske forkunnskaper

Bachelorprogram i statsvitenskap eller tilsvarende

Anbefalte forkunnskaper

Bachelorprogram i statsvitenskap eller tilsvarende.

Undervisning

Emnet vil ha 8 dobbelttimer forelesning og 4 dobbelttimer seminar. I ett til to seminarer diskuterer vi utvalgte temaer i pensum/anbefalt litteratur. Minst to seminarer er reservert for presentasjon og diskusjon av skisser til hjemmeoppgaven. For å få emnet godkjent, må du delta på seminarene. Det er obligatorisk deltakelse i undervisningen (minst 2/3 av hele emnet).

Eksamen

Arbeidet innenfor emnet skal lede frem til et skriftlig arbeid med selvvalgt problemstilling på 20-30 sider. Du skal utarbeide en skisse til hjemmeoppgaven på 5 sider som skal presenters muntlig på et seminar og som vurderes av emneholder til godkjent/ikke godkjent. For å få emnet godkjent er det et krav om at problemstillingen/skissen reflekterer sentrale deler av pensum i emnet i tillegg skal problemstillingen godkjennes av emneansvarlig før innlevering. Det gis bokstavkarakter på hjemmeoppgaven, hvis oppgaven ikke reflekterer pensum eller problemstillingen ikke er forhåndsgodkjent settes karakteren F.

Begrunnelse og klage

Annet

STV4327 Feminisme og likestillingspolitikk, 10 SP

Emnet kan tas både som 10 og 15 studiepoeng avhengig om en leverer en hjemmeoppgave på 10-15 sider (B-varianten) eller 20-30 sider (A-varianten). B-varianten kan kun tas av studenter som begynte på hovedfaget senest våren 2003 eller tidligere og som er på overgangsordninger. Hospitanter har mulighet til å ta B-varianten på 10 studiepoeng. Ordningen gjelder til og med våren 2005. B-varianten er identisk med A-varianten bortsett fra lengden på hjemmeoppgaven. Studentene som tar B-varianten skal følge samme undervisning og forholde seg til samme eksamensdato som A-varianten.

Fakta om emnet

Studiepoeng
15
Undervisning

Vår 2004 og vår 2005

Eksamen

Vår 2004 og vår 2005

Undervisningsspråk
Norsk