STV4423 – LOKAL ADMINISTRASJON OG POLITIKK

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Kommuneinstitusjonen er ikke nevnt i den norske grunnloven. Dens formelle forankring ligger i lover vedtatt av Storting – for første gang i 1837 og senere revidert ved flere anledninger. Likevel har kommuneinstitusjonen en sentral plass i det norske politisk-administrative systemet. Kommunenes virksomhet er omfattende; den angår alle innbyggere og berører dem så godt som daglig i aller faser av livet. Kommunene står for nesten en fjerdedel av sysselsettingen blant den yrkesaktive befolkningen og kommuneregnskapene dreier seg om ca. en femtedel av landets bruttonasjonalprodukt. Emnet gir en oversikt over utviklingen av kommuneinstitusjonen i et komparativt perspektiv, med særskilt vekt på begivenheter i tiden etter 1945.

Hva lærer du?

Emnet tar opp sentrale spørsmål vedrørende etablering og organisering av undernasjonale politisk-administrative enheter i Norge så vel som i andre land – for eksempel hvilke verdier og formål ligger til grunn for kommuneinstitusjonen, hva preger forholdet mellom staten og kommunen, hvordan ser innbyggerne på kommuneinstitusjonen og i hvilken grad slutter innbyggerne opp om kommuneinstitusjon som en demokratisk beslutningsarena? Emnet gir grunnlag for studier av en rekke dagsaktuelle problemstillinger og kunnskap som er av fundamental karakter for personer som vil arbeide i tett kontakt med det offentlige.

Opptak og adgangsregulering

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer, eller søke om å bli enkeltemnestudent.

Opptak på masterprgrammet i statsvitenskap.

Studenter som er tatt opp på andre masterprogrammer, og studenter som har en cand.polit. eller mastergrad i statsvitenskap, kan søke om hospitantstatus. Søknad om hospitantstatus sendes instituttet innen 20. des. i høstsemesteret og 1. juli i vårsemesteret. Søkeren må legge ved bekreftelse på at emnet han vil ta hos oss, vil bli godkjent som en del av masterprogrammet studenten har opptak til. Studenter som alt har oppnådd en grad, må legge ved bekreftelse på dette. Opptak som hospitant ved institutt for statsvitenskap, gir ikke anledning til å fullføre masterprogrammet i statsvitenskap.

Forkunnskaper

Obligatoriske forkunnskaper

Bachelorprogram i statsvitenskap eller tilsvarende.

Anbefalte forkunnskaper

Bachelorprogram i statsvitenskap eller tilsvarende.

Undervisning

Emnet vil bestå av 8 dobbeltimer forelesning og 2 dobbelttimer seminarer. Du må delta på minst 1 av seminarene for å få emnet godkjent.

Undervisningen foregår intensivt i en periode på 5. uker, med eksamen i den 6. uken.

Eksamen

Du blir vurdert ut fra et essay over selvvalgt problemstilling (10-15 sider) og en skriftlig eksamen (3 timer). Hver besvarelse vurderes selvstendig. For å bestå emnet, må skole- og hjemmeeksamen være bestått i samme semester som undervisningen gis. Ved vurdering gis skoleeksamen større vekt enn hjemme¬eksamen, men den teller aldri mer enn 60% av karakteren.

Det gis én samlet bokstavkarakter.

Eksamensspråk

Det er mulig å svare på norsk, svensk, dansk eller engelsk. Søknad om engelsk oppgavetekst rettes til instituttets ekspedisjon senest 2 uker før eksamen.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Begrunnelse og klage

Adgang til ny eller utsatt eksamen

Trekk fra eksamen

Det er mulig å ta eksamen i emnet inntil tre ganger. Dersom du trekker deg fra eksamen etter fristen eller under eksamen, bruker du et eksamensforsøk.

Tilrettelagt eksamen

Søknadskjema, krav og frist for tilrettelagt eksamen.

Annet

Emnet kan tas både som 10 (STV4423B) og 15 (STV4423) studiepoeng. Ordningen gjelder til og med våren 2007. B-varianten kan tas av alle studenter. A-varianten kan kun tas av studenter på gammel ordning, se overgangsregler under presentasjonen av masterprogrammet. Studenter som kvalifiserer for å ta A-varianten og som ønsker å ta dette emnet, må sende søknad innen 18. august til: siv.haberg@stv.uio.no

A-varianten (STV4423) skiller seg fra B-varianten (STV4423B) i forhold til lengden på pensum som er 400 ekstra sider for A-varianten. I tillegg til skoleeksamen og hjemmeeksamen skal de også levere en ekstra hjemmeoppgave (10-15 sider) med innleveringsfrist 3 uker etter at den/de første oppgaven/e er levert. Studentene som tar A-varianten, skal følge samme undervisning og forholde seg til samme eksamensdato som B-varianten.

Fakta om emnet

Studiepoeng
15
Undervisningsspråk
Norsk