STV4446 – Stat og marked – forvaltningsreformer i et komparativt perspektiv

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Emnets formål: New Public Management er en global reformbølge som de siste tiår har fått en stor utbredelse. NPM er effektivitetsorientert og fokuserer på økt bruk i offentlig sektor av markedsbaserte løsninger og organisasjonsmodeller fra privat sektor. NPM har i de senere år blitt modifisert i mange av foregangslandene. Emnet sikter mot å skissere teoretiske perspektiv på prosesser rundt innføringen av NPM, drøfte innholdet i NPM, gi nærmere innsyn i iverksettingen av NPM i utvalgte land, og drøfte hvordan og hvorfor NPM blir iverksatt og virker forskjellig i ulike land. Dessuten vil grunnene til at NPM blir modifisert bli drøftet. Fokus i emnet vil særlig bli satt på hvordan NPM påvirker politisk styring og forholdet mellom politiske og administrative/institusjonelle lederroller på sentralt plan, men vil også drøfte effektene av økt vekt på service-orientering og bruker-rollen.

Hva lærer du?

Emnet er for det første ment å gi en innføring i teoretiske perspektiver som kan brukes for å forstå hvordan moderne reformer blir vedtatt og iverksatt, og effektene og implikasjonene av disse. For det andre skal emnet gi en dypere innsikt i utvalgte land som har brukt NPM på ulike måter og i ulik grad, og hvorfor og hvordan NPM modifiseres i de senere år.

Opptak og adgangsregulering

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer, eller søke om å bli enkeltemnestudent.

Opptak på masterprgrammet i statsvitenskap.

Studenter som er tatt opp på andre masterprogrammer, og studenter som har en cand.polit. eller mastergrad i statsvitenskap, kan søke om hospitantstatus. Søknad om hospitantstatus sendes instituttet innen 20. des. i høstsemesteret og 1. juli i vårsemesteret. Søkeren må legge ved bekreftelse på at emnet han vil ta hos oss, vil bli godkjent som en del av masterprogrammet studenten har opptak til. Studenter som alt har oppnådd en grad, må legge ved bekreftelse på dette. Opptak som hospitant ved institutt for statsvitenskap, gir ikke anledning til å fullføre masterprogrammet i statsvitenskap.

Forkunnskaper

Obligatoriske forkunnskaper

Bachelorprogram i statsvitenskap eller tilsvarende.

Anbefalte forkunnskaper

Bachelorprogram i statsvitenskap eller tilsvarende.

Undervisning

Emnet vil bestå av 10 dobbelt-timer forelesninger, hvorav den siste er en oppsummering/eksamenstrening. Det vil dessuten bli gitt noe gruppeveiledning i tilknytning til hjemmeoppgaven.

Undervisningen foregår intensivt i en periode på 5. uker, med eksamen i den 6. uken.

Eksamen

Du blir vurdert ut fra en hjemmeoppgave (som tilsammen utgjør 10-15 sider) og en skriftlig eksamen (3 timer). Studentene skal skrive et 10-15 siders essay ut fra oppgitt tema. Tema oppgis ved begynnelsen av undervisningsperioden og leveres i slutten av denne. Ved vurdering gis skoleeksamen større vekt enn hjemmeeksamen, men den teller aldri mer enn 60% av karakteren. For å bestå emnet, må skole- og hjemmeeksamen være bestått i samme semester som undervisningen gis. Det gis én samlet bokstavkarakter.

Hjelpemidler

Ingen hjelpemidler er tillatt.

Eksamensspråk

Det er mulig å svare på norsk, svensk, dansk eller engelsk. Søknad om engelsk oppgavetekst rettes til instituttets ekspedisjon senest 2 uker før eksamen.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Begrunnelse og klage

Adgang til ny eller utsatt eksamen

Trekk fra eksamen

Det er mulig å ta eksamen i emnet inntil tre ganger. Dersom du trekker deg fra eksamen etter fristen eller under eksamen, bruker du et eksamensforsøk.

Tilrettelagt eksamen

Søknadskjema, krav og frist for tilrettelagt eksamen.

Annet

Emnet kan tas både som 10 (STV4446B) og 15 (STV4446) studiepoeng. Ordningen gjelder til og med våren 2007. B-varianten kan tas av alle studenter. A-varianten kan kun tas av studenter på gammel ordning, se overgangsregler under presentasjonen av masterprogrammet. Studenter som kvalifiserer for å ta A-varianten og som ønsker å ta dette emnet, må sende søknad innen 18. august til: siv.haberg@stv.uio.no

A-varianten (STV4446) skiller seg fra B-varianten (STV4446B) i forhold til lengden på pensum som er 400 ekstra sider for A-varianten. I tillegg til skoleeksamen og hjemmeeksamen skal de også levere en ekstra hjemmeoppgave (10-15 sider) med innleveringsfrist 3 uker etter at den/de første oppgaven/e er levert. Studentene som tar A-varianten, skal følge samme undervisning og forholde seg til samme eksamensdato som B-varianten.

Fakta om emnet

Studiepoeng
15
Undervisningsspråk
Norsk