UTV3090 – Avslutningsemne i utviklingsstudier

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Avslutningsemnet konsentrerer seg om utviklingspolitikk og utviklingsstrategi i lys av debatter om årsaker til fattigdom og ulikhet, årsaker til manglende eller svak økonomisk vekst, og debatter om politisk utvikling i Sør. Det legges vekt på tiltak for å fremme bærekraftig utvikling, utviklingsstrategier blant bilaterale og multilaterale bistandsaktører og forholdet mellom demokrati, utvikling og fattigdom. Emnet består av både forelesninger og oppgaveseminarer samt arbeid med en selvstendig skriftlig prosjektoppgave.

Hva lærer du?

Kunnskapsmål
Du skal:
Kunne eksemplifisere hvordan ulike fagdisipliner nærmer seg komplekse utviklingsprosesser.
Kunne drøfte utviklingspolitiske posisjoner og konkrete utviklingsstrategier på bakgrunn av overordnet utviklingsteori.
Kunne analysere styrken og svakhetene ved ulike utviklingsstrategier.
Kunne trekke på teori på mellomnivå i forklaringer av utvalgte problemer som tas opp i pensum og i forelesninger.

Ferdighetsmål
Du skal:
Kunne skrive en vitenskapelig prosjektoppgave.
Kunne gi en analytisk fremstilling av utviklingsspørsmål både muntlig og skriftlig.

Holdningsmål
Du skal kunne prinsippene for akademisk skriving som åpenhet, upartiskhet, presisjon, konsistens, etterrettelighet og betydningen av å skille mellom dokumenterbar kunnskap og meningsytringer.

Opptak og adgangsregulering

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer, eller søke om å bli enkeltemnestudent.

Emnet er forbeholdt studenter med opptak på bachelorprogrammet i Utviklingsstudier.

Forkunnskaper

Obligatoriske forkunnskaper

Opptak på bachelorprogrammet i Utviklingstudier. Minst 120 studiepoeng som kan inngå i programmet må være avlagt på forhånd.

Anbefalte forkunnskaper

Emnet er det avsluttende emnet i bachelorprogrammet i utviklingsstudier. Det anbefales at kurset taes til slutt i bachelorprogrammet.

Undervisning

Det kreves deltagelse på minst 2/3 av seminarene og presentasjon/opposisjon av oppgave for å kunne avlegge eksamen.
Undervisningen vil bli lagt opp som en kombinert forelesnings- og seminarrekke på 20 møter i løpet av maks 10 uker i første del av semesteret. Forelesningene åpner for diskusjon og det arbeides med prosjektoppgaven i egne oppgaveseminarer. Det kan gis maksimalt 1 time veiledning pr. student i forbindelse med den individuelle oppgaven.

Eksamen

Individuell prosjektoppgave over selvvalgt tema, og muntlig eksamen. Individuell prosjektoppgave teller 60 % og muntlig eksamen teller 40 % av samlet karakter, som gis med bokstavkarakterer A-F. Det kreves deltagelse på minst 2/3 av seminarene og presentasjon/opposisjon av oppgave for å kunne avlegge eksamen.
Oppgavens omfang skal være på 7000 ord. Det er mulighet for å kombinere UTV3090 med et kortere feltarbeid, ved å avlegge UTV2100 Feltarbeid i samme semester.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Fagspesifikk karakterbeskrivelse for UTV3090.

Begrunnelse og klage

Begrunnelse for karakter

Adgang til ny eller utsatt eksamen

Studenter som pga gyldig frafall (sykdom o.l.) ikke har kunnet gjennomføre ordinær eksamen, kan søke om å få avlegge utsatt eksamen. Utsatt eksamen arrangeres enten senere i samme semester eller tidlig i semesteret etter ordinær eksamen. Dokumentasjon på gyldig fravær må legges ved søknad om utsatt eksamen, jf § 5.5 i Forskrift om studier og eksamener ved UiO.

Studenter som har strøket på eksamen og studenter som ønsker å forbedre sin opprinnelige karakter, får ikke mulighet til å ta utsatt eksamen, men må ta eksamen neste gang det gis ordinær eksamen i emnet.

Trekk fra eksamen

Det er mulig å ta eksamen i emnet inntil tre ganger. Dersom du trekker deg fra eksamen etter fristen eller under eksamen, bruker du et eksamensforsøk.

Tilrettelagt eksamen

Søknadskjema, krav og frist for tilrettelagt eksamen.

Fakta om emnet

Studiepoeng
20
Undervisning

Emnet gikk for siste gang våren 2009.

Eksamen

Eksamen ble for siste gang arrangert våren 2009.

Undervisningsspråk
Norsk

Kontakt

SV-info