DIAK4101 – Profesjonsetikk og menneskesyn

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Kurset gir en innføring i og drøfter sentrale profesjonsetiske problemstillinger knyttet til velferdsprofesjoner og profesjoner som særlig arbeider med mennesker, og diakonal praksis. I kurset vil det bli lagt særlig vekt på de normative utfordringer av både allmenn og teologisk karakter som kommer til syne i slike situasjoner. Særlig vil menneskesynets betydning stå sentralt.

Kurset legger vekt på at profesjonsetisk dømmekraft og forståelse utvikles i skjæringsfeltet mellom praksis og teoretisk refleksjon. Det forutsetter og bygger på de forkunnskaper i etikk som er gitt i grunnutdannelsene og på den praktiske kompetansen som studentene allerede har.

Hva lærer du?

Studentene skal trenes i å konkretisere hvordan ovennevnte problemstillinger aktualiseres i praktiske/diakonale sammenhenger. Ved avslutningen av kurset skal studentene ha kjennskap til etiske modeller, kunne gjennomføre analyser av praktiske situasjoner fra de perspektiver som er vektlagt i kurset, kunne redegjøre for ulike forståelser av kall, profesjon og yrke, og kunne drøfte kritisk hvilken rolle menneskesynet spiller i etisk argumentasjon og praksis.

Hovedtemaer:

  • Profesjon og samfunn
  • Menneskesyn
  • Kall og tjeneste
  • Etisk argumentasjon og dømmekraft
  • Omsorgens grense: urørlighetssonen
  • Rettigheter og autonomi
  • Kjønn og omsorg

Opptak og adgangsregulering

Studenter med studierett på program eller enkeltemner må hvert semester søke undervisningsopptak til emner i StudentWeb

Det kan innvilges enkeltemneopptak til emnet for søkere med relevant faglig bakgrunn. Kortfattet søknad sendes info@teologi.uio.no. Vennligst oppgi fødsels- og personnummer og fagbakgrunn. Søknad må foreligge i rimelig tid før fristen for semesterregistrering 1. september.

Forkunnskaper

Obligatoriske forkunnskaper

Bachelorgrad som inneholder 3-årig grunnutdanning i sykepleie, sosialt arbeid eller pedagogikk.

Undervisning

Kurset kombinerer forelesninger, samtale og studentaktivitet. Det legges vekt på studentenes aktivitet gjennom timene. Den spesifikke profesjonelle praksiskompetansen studenten har fra grunnutdannelsen og eventuell egen yrkeserfaring vil stå sentralt.

Obligatoriske arbeidskrav:

  • En muntlig presentasjon av bok/artikkel fra obligatorisk eller selvvalgt pensum (ca 15 minutter) som innledning til kritisk diskusjon. Bok/artikkel velges i samråd med faglærer.
  • En skriftlig vurdering av en profesjonsetisk kodeks i lys av en eller to tittel/titler fra pensum. Innleveres i individuell mappe på 1200-2000 ord.
  • En skriftlig vurdering av et tema i profesjonsetikk som er aktuelt i forhold til samfunnet på 1200-2000 ord. Tema velges blant alternative oppgaver foreslått av faglærer, eller i samråd med faglærer.

Eksamen

Det holdes en muntlig eksamen på inntil 45 min. varighet.

3 dager før eksamen vil det bli lagt ut et hovedområde på Fronter og samtale/spørsmål vil bevege seg innen dette området.

Hjelpemidler

Det er anledning til å medbringe eventuelle notater som studenten har utarbeidet i løpet av forberedelsesperioden.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Begrunnelse og klage

Adgang til ny eller utsatt eksamen

Trekk fra eksamen

Det er mulig å ta eksamen i emnet inntil tre ganger. Dersom du trekker deg fra eksamen etter fristen eller under eksamen, bruker du et eksamensforsøk.

Tilrettelagt eksamen

Søknadskjema, krav og frist for tilrettelagt eksamen.

Fakta om emnet

Studiepoeng
10
Nivå
Master
Undervisning
Eksamen
Undervisningsspråk
Norsk

Kontakt

TF-infosenter