DIAK4709 – Profesjoner, omsorg, etikk

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Idealet om omsorg har vært viktig i velferdsprofesjonenes fremvekst og selvforståelse, og omsorgsetikk hører i dag med til de sentrale teorier for disse profesjonenes etiske refleksjon over egen praksis. Samtidig møter idealet om omsorg og den aktuelle praksis i dagens velferdsprofesjoner en rekke utfordringer, ikke minst gjennom de endringer som velferdsstaten gjennomgår både i Norge og Danmark. Gjennom sin utøvelse av omsorg griper de moderne velferdsstater i Danmark og Norge inn i borgernes liv på ulike måter, og i begge land har endrede modeller for styring og ledelse av offentlig velferd på ulike måter satt betingelser og rammer for profesjonenes utøvelse av omsorg.
I dette kurset vil vi diskutere kritisk ulike dimensjoner av forholdet mellom omsorg og profesjoner, særlig med henblikk på velferdsstaten, dens sentrale ”menneskebehandlende” profesjoner, og deres profesjonsetiske refleksjon. Det vil bli lagt vekt på å konkretisere analyser og teoretiske drøftinger gjennom aktuelle forhold i Danmark og Norge.

Emner som vil bli behandlet er blant annet

  • Historisk bakgrunn: omsorgsidealer og profesjonenes fremvekst og selvforståelse
  • Omsorgsetikkens teoretiske fundamenter
  • Omsorgsetikk som profesjonsetisk ideal og konkret praksis innen velferdsprofesjonene
  • Kjønnsteoretiske perspektiver på omsorg og omsorgsetikk
  • Omsorg – makt – overgrep: omsorg som samfunnets beherskelse og ”styringsmekanisme” i overfor borgerne
  • Omsorg og velferdstjenester i stat og sivilsamfunn

Gjennom ekskursjoner til ulike institusjoner (2 i København og muligens 1 i Oslo) får vi anledning til å se i praksis hvordan omsorg utøves innen institusjoner henholdsvis i offentlig regi og i regi av sivilsamfunnsorganisasjon Error: Reference resolver with name '' not found.

Hva lærer du?

Ved kursets avslutning skal studentene ha kunnskap om omsorgsbegrepets bakgrunn og dets betydning og funksjon som sentralt profesjonsetisk ideal. De skal ha kjennskap til grunnleggende sammenhenger mellom omsorgsidealet, profesjonenes fremvekst og betydning, og den moderne velferdsstat.
De skal ha forståelse for og kritisk kunne analysere etiske utfordringer knyttet til omsorgsutøvelse i ulike velferdsprofesjoner, både den enkelte profesjonsutøvers møte med mennesket, og samfunnets / statens inngrep overfor den enkelte borger gjennom profesjonenes omsorgsutøvelse.

Opptak og adgangsregulering

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer, eller søke om å bli enkeltemnestudent.

Forkunnskaper

Obligatoriske forkunnskaper

Ingen obligatoriske forkunnskaper utover generell studiekompetanse.

Undervisning

Obligatoriske arbeidskrav:

  • Hver student skal skrive to pensumbaserte refleksjonsnotat på hver ca. 800-1000 ord (oppgitt oppgave). Det ene leveres i forkant av første kursuke, det andre i forkant av andre kursuke.
  • På siste kursuke skal studentene i grupper på ca. 3-4 stud. muntlig legge frem et arbeid (maks. 10 min., leveres også inn i skriftlig form: maks 1200 ord) der et konkret og praktisk problemområde belyses ut fra kursets teoridel, og deretter innlede til felles diskusjon (oppgitte oppgaver).

Det gis en kort skriftlig kommentar på de individuelle arbeidskrav, sammen med "bestått" / "ikke bestått".

Gruppearbeidskrav bedømmes med bestått / ikke bestått

Studenten må ha bestått både de individuelle arbeidskravene og gruppearbeidskravet for å gå opp til eksamen.

1 uke 15. – 19 sept. Schæffergården København

1 uke Det teologiske Fakultet, Oslo (oktober/november)

Adgang til undervisning

Dersom du har gjennomført og fått godkjent obligatorisk undervisning, har du ikke krav på ny undervisning. Dersom du har fått undervisningsopptak til emnet, men ikke har gjennomført eller fått godkjent obligatorisk undervisning, har du rett til ny undervisning når det er ledig kapasitet.

Eksamen

Semesteroppgave (ca. 3000 - 4000 ord)

Hjelpemidler

Ingen hjelpemidler er tillatt.

Eksamensspråk

Du kan besvare eksamen på norsk, svensk, dansk eller engelsk. Søknad om engelsk oppgavetekst sender du til kontaktpunktet for emnet.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Begrunnelse og klage

Adgang til ny eller utsatt eksamen

Tilrettelagt eksamen

Søknadskjema, krav og frist for tilrettelagt eksamen.

Annet

2000 kr i egenandel. Studentene dekker itillegg selv reisen til og fra København. Det kan søkes om NORDPLUS-stipend for dette kurset, pr. idag stipulert til intill 400€.

Fakta om emnet

Studiepoeng
10
Nivå
Master
Undervisning
Høst 2008
Eksamen
Høst 2008

Kontakt

TF-infosenter