KRIS1237 – Hellig og profant – estetiske spor

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Det er for lengst opplest - og kanskje også vedtatt? - at vi lever i en verden som har mistet sin fortryllende makt (Weber). Vi har gjennomskuet tilværelsens mekanismer. Verden er sekularisert. Den er blitt profan. Det er ikke lenger noe som er hellig. Det hellige har fordampet - sier man. Men stemmer det? Ser vi ikke en stor interesse for ”det hellige” også i vår sekulariserte verden? Ja, kanskje finnes det til og med spor av det hellige også i en profan verden?

Hva lærer du?

I dette seminaret vil vi lete etter slike spor i estetisk sammenheng. Kunsten – ikke minst bilder musikk og arkitektur – er ”steder” der det ser ut til at også moderne mennesker kan oppleve eller ha fornemmelsen av noe ”hellig”. Det gjelder både moderne kunst og kunst fra tidligere tider. Vi skal gjennom noen utvalgte eksempler (bl.a. Caravaggio, Francis Bacon, abstrakt maleri, J.S. Bach) undersøke denne tematikken nærmere og se hvilke spor av det hellige som kan ligge i disse kunstneriske uttrykkene. Men vi skal også drøfte hva ”det hellige” nærmere bestemt er, grensene mellom det hellige og det profane og hva det hellige er i en spesifikt kristen kontekst. Hva betyr det for hellighetsbegrepet at dåpen er det sted der man blir hellig? I denne sammenhengen vil vi trekke inn blant annet Martin Luther, Rudolf Otto, Mirca Eliade, K.E. Løgstrup og Dorthe Jørgensen.

Opptak og adgangsregulering

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer, eller søke om å bli enkeltemnestudent.

For opptak til emnet søker du gjennom UiOs: SøknadsWeb Hvis du får problemer kan du kontakte Heidi Opsahl på 22 85 03 96 (opptaksansvarlig) eller Line Marie Adolfsen 22 85 03 05 (Administrativ prosjektleder) ved Avdeling for kompetansehevende studier, Det teologiske fakultet, for hjelp. Resepsjonen ved fakultetet, tlf. 22 85 03 00, vil også være behjelpelige.

Forkunnskaper

Obligatoriske forkunnskaper

Generell studiekompetanse.

Undervisning

Forelesninger og seminarer.

Eksamen

6 timers forberedt skriftelig prøve med tilsyn. 2 av de 5 oppgavene som har vært kommentert på ClassFronter gis til eksamen en av oppgavene besvares.

Karakterskalaen A-F benyttes.

Fakta om emnet

Studiepoeng
10
Undervisning

Våren 2005

Eksamen

Våren 2005

Undervisningsspråk
Norsk

Kontakt

TF-infosenter