KRIS1239 – Når Gud blir kvinne

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Hvorfor ble det kvinne-like marginalisert i kristen gudssymbolikk? Hvorfor skapes det nye religioner i dag der gudinnesymbolet er sentralt? Vil det å rekonstruere et feminint gudssymbol kunne ha en positiv betydning for kvinners og menns kjønnsidentitet? Har kvinner høyere status i samfunn som dyrker gudinner, eller er det heller omvendt? Hvilke sosiale normer skjuler seg i ”kvinne-likt”, og er disse nødvendigvis attraktive? Hva sier historien og hva kan vi lære fra andre kulturer om sammenhengen mellom teologisk og sosialt kjønn?

Disse spørsmålene er typiske for den kritiske holdningen til religion og kjønn som dukket opp i kvinnebevegelsens kjølvann, men som også åpnet veien for kreative alternativ: nye tolkninger og praksiser i retning av ”the feminine divine”. Denne tolkningsinteressen har særlig manifestert seg i den postkristne gudinnebevegelsen, samt i visse varianter av jødisk og kristen feministteologi. Men vi finner den også i populærkulturen, så som i fiksjonslitteratur av typen ”Da Vinci koden”.

Kurset gir en kritisk innføring i dette problemfeltet ved hjelp av kjønnsanalytiske, teologiske, religionshistoriske og etnografiske bidrag.

Hva lærer du?

Kritisk kunnskap på innføringsnivå om problematikken rundt kvinnelig gudssymbolikk i et kontekstuelt, inter-religiøst og kjønnsanalytisk perspektiv. Kritisk kunnskap om historiske og nyreligiøse kontekster der gudinnesymbolet står sentralt. Øvelse på begynnernivå i å tolke, problematisere og diskutere religiøs symbolikk og teologisk tale om Gud i et kritisk kjønnsperspektiv.

Opptak og adgangsregulering

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer, eller søke om å bli enkeltemnestudent.

Forkunnskaper

Obligatoriske forkunnskaper

Generell studiekompetanse.

Anbefalte forkunnskaper

Noe kunnskap om religion og/eller kristendom er en fordel.

Undervisning

Forelesninger, lysbilder, film og framlegg fra studentene.

Obligatorisk arbeidskrav

Trefjerdedels deltagelse på kurset anbefales, to oppgaver, (en på 1000 ord og en på 500 ord) leveres på Fronter.

Eksamen

6 timers skriftlig prøve med tilsyn.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Begrunnelse og klage

Adgang til ny eller utsatt eksamen

Trekk fra eksamen

Det er mulig å ta eksamen i emnet inntil tre ganger. Dersom du trekker deg fra eksamen etter fristen eller under eksamen, bruker du et eksamensforsøk.

Tilrettelagt eksamen

Søknadskjema, krav og frist for tilrettelagt eksamen.

Annet

Kurset tilbys som enkeltemne og er åpent for alle bachelor-studenter ved UiO. Det kan også inngå i emnepakken til Tverrfaglige kjønnsstudier (bachelor).

Fakta om emnet

Studiepoeng
10
Nivå
Bachelor
Undervisning
Høst 2007
Høst 2006
Høst 2005
Eksamen
Høst 2007
Høst 2006
Høst 2005
Undervisningsspråk
Norsk

Kontakt

TF-infosenter