KRIS1243 – Evangeliene som gikk tapt

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

I mange aktuelle diskusjoner blir det hevdet at tidlig-kristne skrifter som ikke er med i Det nye testamente, gir et mer historisk bilde av Jesus enn det vi finner i evangeliene. Det gjelder for eksempel påstanden om at Jesus var gift og hadde barn med Maria Magdalena (Da Vinci-koden), eller at Jesus framsto som en visdomslærer og ikke som en frelser. Skal du delta i disse diskusjonene eller gjøre deg opp en mening om påstandene, bør du derfor skaffe deg kjennskap til disse skriftene og deres plassering innenfor tidlig kristendom.

Mange av skriftene går under navnet av ”evangelier,” selv om de er svært forskjellige i formen fra evangeliene vi kjenner fra Det nye testamente. De kalles ofte ”apokryfe”, dvs. skjulte evangelier. Men det kan være mer passende å kalle dem ”tapte evangelier”; mange av dem forsvant nemlig. Siden flertallet av de kristne retningene i tidlig kristendom regnet dem som ”kjetterske”, ble de ikke så ofte skrevet av, og mange av dem gikk dermed tapt. Noen var kjent fra små fragmenter eller sitater i polemikk mot dem fra ”ortodokse” skrifter fra tidlig kristendom. Først i det 20. århundre ble mange av dem ved en tilfeldighet oppdaget da en fant et gammelt klosterbibliotek i Nag Hammadi i Egypt. Mest kjent av disse er Thomas-evangeliet, som er en samling Jesus-ord hvor ca. halvparten har paralleller i evangeliene i Det nye tstamente. Andre skrifter ville utfylle ”hull” i evangelienes fortellinger om Jesus. Det gjelder for eksempel legender som forteller om Jesu barndom og hans familie, eller skrifter som utdyper hva som skjedde med Jesus etter korsfestelsen og i dødsriket. Dette var populære fromhetsskrifter som var mye i bruk gjennom oldkirken og i middelalderen, men de gikk ut av bruk i de protestantiske kirkene etter reformasjonen.

Forelesningene vil behandle de viktigste av disse skriftene - særlig Thomas-evangeliet og Maria Magdalenas evangelium - og også det siste av skriftene som ble funnet, Judas-evangeliet, som først ble utgitt i 2006!

Hva lærer du?

Du vil skaffe deg kjennskap til innhold og teologi i de viktigste av de ”tapte” evangeliene. Du vil også skaffe deg kunnskap om de kristne gruppene der hvor disse skriftene ble brukt. Endelig vil du få kjennskap til mangfoldet og variasjonsbredden innenfor kristendommen i de første århundrene.

Opptak og adgangsregulering

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer, eller søke om å bli enkeltemnestudent.

Forkunnskaper

Anbefalte forkunnskaper

Det er en fordel å ha kjennskap Det nye testamente og tidlig kirkehistorie. Mesteparten av litteraturen er på engelsk og kan virke krevende.

Undervisning

Forelesninger gjennom semesteret.

Obligatorisk arbeidskrav: to korte skriftlige innleveringer på ca. 1200 ord leveres i Classfronter.

Adgang til undervisning

Dersom du har gjennomført og fått godkjent obligatorisk undervisning, har du ikke krav på ny undervisning. Dersom du har fått undervisningsopptak til emnet, men ikke har gjennomført eller fått godkjent obligatorisk undervisning, har du rett til ny undervisning når det er ledig kapasitet.

Eksamen

6-timers forberedt skriftlig eksamen med tilsyn.

Tre oppgaver legges ut på ClassFronter fem dager før eksamen, og én besvares.

Eksamensspråk

Du kan besvare eksamen på norsk, svensk, dansk eller engelsk. Søknad om engelsk oppgavetekst sender du til kontaktpunktet for emnet.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Begrunnelse og klage

Adgang til ny eller utsatt eksamen

Tilrettelagt eksamen

Søknadskjema, krav og frist for tilrettelagt eksamen.

Annet

Emnet er valgfritt innenfor bachelor i teologi og kristendom og årsenheten i kristendom. Det egner seg godt også innenfor religionsstudier.

Fakta om emnet

Studiepoeng
10
Nivå
Bachelor
Undervisning
Høst 2006
Eksamen
Høst 2006
Undervisningsspråk
Norsk

Kontakt

TF-infosenter