KRIS4211 – Nettverk- Teknologi, kommunikasjon og teologi

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

I uke 6 (7.-11. februar), vil det tradisjonen tro bli arrangert Temauke for studenter på profesjonsstudiet i teologi og master i kristendomsstudier.

De siste tiåra har det skjedd store endringer i vår bruk av media og av ny teknologi. Datateknologi, internett og stadig mer avanserte mobiltelefoner har forandret måten vi innretter livene våre på og måten vi kommuniserer på. Film og fjernsyn har blitt stadig viktigere som kulturuttrykk og spiller en større rolle i folks hverdag. På samme tid har andre kommunikasjonsformer blitt mindre viktige, det handskrevne brevet f.eks. De nye kommunikasjonsformene og mediabruken er kanskje i ferd med å gjøre gapet mellom generasjonene større, og har viktige konsekvenser for forholdet mellom kjønnene og ulike sosiale grupper. Denne nye situasjonen har i liten grad vært gjenstand for teologisk refleksjon. For eldre teologer var denne utviklinga utenkelig og er kanskje stadig uforståelig. For samtidige teologer er den kanskje så selvsagt at det blir tatt for gitt

Kommunikasjon og nettverk har ikke bare betydning for formidling av kristen tro. Troens sentrum og kilde er beskrevet som et nettverk, som den treenige Gud hvor personene kommuniserer. Kommunikasjonen er ikke tenkt uten mennesker. Gjennom slike konsepter om nettverk kommer troen på Gud som er mennesket nær, til uttrykk. Nettverk er både konkrete kommunikasjonsprosesser og metaforer som opplyser vår virkelighet og åpner for de metafysiske dimensjoner ved tilværelsen.

Hva lærer du?

Kurset vil gi utvidet kunnskap om hvordan den nye teknologien påvirker språkbruken vår, og vår leve- og tenkemåte. Det vil også være et sted for refleksjon om hvordan kirka kan forholde seg sakssvarende til og leve i denne nye kulturen, f.eks. i samspillet med barn og unge. Kurset vil se nærmere på hvilke utfordringer mediene stiller til forkynnelse og kirkelig kommunikasjon og tenkning, og bidra til teologisk refleksjon om nettverk som grunnbetingelse.

Opptak og adgangsregulering

For studenter med annen relevant faglig bakgrunn som søker enkelteemneopptak sendes kortfattet søknad til info@teologi.uio.no. Vennligst oppgi fødsel- og personnummer og fagbakgrunn. Søknad må foreligge i rimlig tid før fristen for semesterregistrering 1. februar/1.september.

Forkunnskaper

Obligatoriske forkunnskaper

Bachelorgrad med 80-gruppe i kristendom eller tilsvarende. Emneopptak kan gis med annen faglig relevant bakgrunn.

Undervisning

Undervisningen vil bestå av forelesninger, verksteder og gruppesamtale på temauka 2005. Det er obligatorisk deltagelse på undervisningen.

Emnet tilbys både som både 5 og 10 studiepoengsemne, man kan kun velge ett av emnene.

Eksamen

Semesteroppgave for 5 poengsemne 1500 - 2000 ord for 10 poengsemnet 3000 til 4000 ord. I etterkant av temauken velger kandidaten seg en tematikk med relevans til hovedtemaet og skriver en semesteroppgave.

Karakterskalaen A-F benyttes.

Annet

Emnet er valgemne på masterprogrammet i kristendomsstudier og på Cand.theol.-programmet.

Fakta om emnet

Studiepoeng
5 eller 10
Undervisning

Våren 2005

Eksamen

Våren 2005

Undervisningsspråk
Norsk

Kontakt

TF-infosenter