KRIS4218 – Billedforbud og bilder i kristendom, jødedom og islam

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Forbudet mot bilder, og i særlig grad mot bilder av guddommen, finner man både i jødedommens, i kristendommens og i islams hellige tekster. I bestemte perioder har dette forbudet fått særlig aktualitet og har satt særlig tydelige spor i de tre religionenes – og ikke minst i kristendommens – historie. Det har blitt trukket fram som grunnlag for kritikk og protest mot samtidens religionsutøvelse. Arbeidet med billedforbudet og den rollen det har spilt i de tre monoteistiske religionene må anlegges tverrfaglig, med bruk av både religionsvitenskapelige, teologiske, kunsthistoriske og samfunnsvitenskapelige perspektiver.

Hva lærer du?

Kurset gir en generell innføring i billedforbudet og dets historie, og gir ellers fordypning i fire sentrale undertemaer: Billedforbudets røtter i jødedommen og dets betydning i tidlig jødiske tradisjon, dets politiske og religiøse funksjon i de såkalte ikonoklastiske stridigheter i Østkirken på 700- og 800-tallet, dets fornyede aktualitet i den protestantiske reformasjon – både på luthersk og calvinsk hold – , og til sist billedforbudets rolle i moderne islam med særlig vekt på den såkalte karikaturstriden i 2005. Arbeidet med fordypning i hvert av disse undertemaene ledsages hele veien av et overordnet teoretisk og komparativt perspektiv med sikte på helhetsforståelse.

Opptak og adgangsregulering

Det kan innvilges enkeltemneopptak til emnet for søkere med relevant faglig bakgrunn. Kortfattet søknad sendes info@teologi.uio.no. Vennligst oppgi fødsel- og personnummer og fagbakgrunn. Søknad må foreligge i rimelig tid før fristen for semesterregistrering 1. februar.

Det er ikke mulig å ta dette emnet som privatist. Kun studenter med undervisningsopptak til emnet kan delta i undervisningen og fremstille seg til eksamen.

Forkunnskaper

Obligatoriske forkunnskaper

Bachelorgrad i religionsstudier, kristendomsstudier eller kultur- og idéstudier med fordypning i religionshistorie eller kristendomskunnskap, eller tilsvarende.

Undervisning

Forelesning/seminar.

Obligatorisk arbeidskrav:
2 skriftlige innleveringer à 2–3 sider med pensumsammenfatninger etter avtale med faglærer, samt aktiv deltakelse i diskusjoner i forbindelse med undervisningen.

Eksamen

45-minutters forberedt muntlig eksamen (1 times forberedelse).

Eksamensspråk

Det er vanligvis mulig å besvare eksamen på norsk, svensk, dansk eller engelsk.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Begrunnelse og klage

Adgang til ny eller utsatt eksamen

Trekk fra eksamen

Det er mulig å ta eksamen i emnet inntil tre ganger. Dersom du trekker deg fra eksamen etter fristen eller under eksamen, bruker du et eksamensforsøk.

Tilrettelagt eksamen

Søknadskjema, krav og frist for tilrettelagt eksamen.

Annet

Emnet er en obligatorisk del av masterprogrammet i kristendomsstudier.

Fakta om emnet

Studiepoeng
10
Nivå
Master
Undervisning
Høst 2007
Eksamen
Høst 2007
Undervisningsspråk
Norsk

Kontakt

TF-infosenter