RESA1002 – Islam, kristendom og vesten: historisk og teologisk perspektiv

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Emnet gir en innføring i forholdet mellom islam, kristendom og vesten i et historisk og teologisk perspektiv. Hovedfokus er temaer som historiske erfaringer i form av konflikter, kulturell og politisk interaksjon og dialog, som har preget relasjonene mellom disse to religionene fra 700- til 2000-tallet.

Et viktig utgangspunkt er forståelsen av islam og kristendom som størrelser i bevegelse. Dette skal blant annet utforskes ved å se på teologiske framstillinger av den religiøse andre. Samtidseksempler vil bli brukt for å granske og belyse historiske og teologiske perspektiver, og for å se hvordan historien påvirker samtiden. Videre vil også avgrensningen «Vesten» tas opp til diskusjon og flere perspektiver legges fram.

De utvalgte fokusområdene gir et innblikk i kompleksiteten i de interreligiøse relasjonene mellom kristne og muslimer gjennom historien, noe som er viktig for forståelsen av dagens forhold. I forlengelsen av det historiske perspektivet presenteres og diskuteres aktuelle eksempler på interreligiøse møter mellom kristne og muslimer i Vesten, med særlig vekt på Skandinavia. Her legges det vekt på temaer som flerkulturelle samfunn, interreligiøs dialog og kjønn.

Når det gjelder teologi, er hovedfokuset på tolkninger innenfor de to religionene og teologiens rolle i sosiopolitiske sammenhenger. Målet er å forstå de viktigste teologiske konseptene og diskutere deres kulturelle og sosiopolitiske implikasjoner i forhold til et felles samfunn.

Slik sett utgjør teologiske forskjeller og likheter (om gudsbegrepet, vold i religionens navn, menneskesyn, hellig tekst, etikk og lov) hoveddelen av interreligiøse diskusjoner. Betydningen av disse diskusjonene vurderes også i forhold til moderne utfordringer (individualisering, sekularisme, moralsk pluralisme) som både kristne og muslimer møter i vesten. Kritisk refleksjon rundt begrepsbruk, som for eksempel «Vesten», vil drøftes historisk og teologisk, og blant annet gi innsikt i språkets makt; hvordan begreper er del av forskjellige diskurser.

Studietur våren 2024

I uke 16, fra 15–19 april reiser vi på studietur til Sarajevo, som er hovedstaden i Bosnia-Hercegovina. I denne byen har muslimer, jøder og ortodokse og katolske kristne levd sammen i århundrer. I løpet av turen kommer vi til å lære om Sarajevos sammenvevde historie langs teologiske og politiske linjer. Vi vil utforske hvordan interreligiøse relasjoner, har preget byen og landet med samarbeid og i konflikter. Vi vil blant annet besøke Sarajevo universitet, hvor vi får forelesninger ved Det islamske fakultet, Det katolske fakultet og Juridisk fakultet. Det blir god tid til byvandringer og til å se de viktigste historiske severdighetene, og vi vil besøke ulike gudshus. Vi tar også en dagstur ut av Sarajevo for blant annet å oppleve byen Mostar, som ligger et par timers kjøretur unna og som har en har lang og spennende historie.

Aktivitetene på denne studieturen gir faglig innhold som er relevant for emnet som helhet, samtidig som det knytter seg direkte til et av emnets temaer. Før reisen vil dere sette dere inn i Bosnia-Hercegovinas historie og nåtidige kontekst, og et av emnets arbeidskrav vil være i tilknytning til dette temaet. 

Et detaljert program med oversikt over undervisning og fritid vil bli delt når turen nærmer seg.

Studieturen er åpen for alle studenter på RESA1002. Egenandelen er kr 1.000,- for studenter på bachelor i religion og samfunn, årsenheten i kristendom og islam, bachelor i teologi, profesjonsstudiet i teologi og lektorprogrammet. For andre studenter er egenandelen kr. 5.000,-. 
 

Påmeldingsfristen er 9. februar 2024.

Hva lærer du?

Kunnskap:

  • Du har innsikt i mangfoldet av interaksjoner mellom muslimer og kristne gjennom historien.
  • Du har kunnskap om kristne og islamske grunnbegreper samt teologiske forskjeller og likheter mellom kristendom og islam.
  • Du blir kjent med forholdet mellom religion og kultur og det kulturelle mangfoldet mellom kristne og muslimer.
  • Du vil ha innsikt i noen høyaktuelle temaer knyttet til interreligiøs forhold, som interreligiøse møter i vesten, interreligiøsdialog og kjønn.

Ferdigheter:

  • Du vil utvikle evnen til å se aktuelle problemstillinger fra et relasjonelt perspektiv.
  • Du vil lære å bruke historisk kunnskap, teologisk argumentasjon og innsikt i aktuelle hendelser.
  • Du skal kunne diskutere spenninger mellom religionene i lys av religionsmøte og i sammenheng med dagens politiske situasjon.
  • Du skal kunne analyser tekst og kritisk vurdere forskjellige framstillinger og perspektiva.
  • Du skal kunne presentere fagstoff muntlige i plenum.
  • Du skal kunne reflektere over egen posisjonalitet.

Opptak og adgangsregulering

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer, eller søke om å bli enkeltemnestudent.

Undervisning

Undervisningen består av forelesninger/seminar. I undervisningen vil vi arbeide med på forhånd oppgitt tematikk, som med utgangspunkt i pensum og spesifikke case (eksempler) vil belyse emnets fokusområder.
Undervisningen forutsetter forberedelse og aktiv deltagelse. Studentene må være forberedt til å presentere sin analyse muntlig for medstudentene.

I uke 16, fra 15.–19. april arrangeres det studietur til Sarajevo, Bosnia-Hercegovina.

Obligatoriske aktiviteter:
Emnet har to arbeidskrav som må bestås for å få kunne gå opp til eksamen. Formelle krav til arbeidsoppgavene vil bli grundig gjennomgått til avsatt tid i løpet av forelesningsrekken.

Arbeidskrav 1: Pensumsrefleksjon
Studenten velger selv en artikkel eller et bokkapitel fra pensumslitteraturen som de skriver et refleksjonsnotat over (1000-1200 ord).

Arbeidskrav 2: Skriftlig analyse av en case arbeidet med på forelesning.
Arbeid med det utvalgte case påbegynnes i forelesningen og fullføres av studentene individuelt (700-1000 ord). Case-arbeidet skal i tillegg presenteres muntlig.

Eksamen

Tre dager hjemmeeksamen, 3000-4000 ord.

 

Tidligere eksamen og sensorveiledning

Innlevering i Inspera

Du leverer din besvarelse i eksamenssystemet Inspera. Les om hvordan du skal levere.

Kildebruk og referanser

Ved oppgaveskriving må du gjøre deg kjent med reglene for kildebruk og referanser. Ved brudd på reglene kan du bli mistenkt for fusk/forsøk på fusk.

Eksamensspråk

Du kan besvare eksamen på norsk, svensk, dansk eller engelsk. Søknad om engelsk oppgavetekst sender du til kontaktpunktet for emnet.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Begrunnelse og klage

Adgang til ny eller utsatt eksamen

Trekk fra eksamen

Det er mulig å ta eksamen i emnet inntil tre ganger. Dersom du trekker deg fra eksamen etter fristen eller under eksamen, bruker du et eksamensforsøk.

Tilrettelagt eksamen

Søknadskjema, krav og frist for tilrettelagt eksamen.

Fakta om emnet

Studiepoeng
10
Nivå
Bachelor
Undervisning
Hver vår
Eksamen
Hver vår
Undervisningsspråk
Norsk

Kontakt

TF-infosenter