RESA4250 – Muhammad og hans arv

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Muhammad har en helt sentral posisjon i islam, som overleverer av guddommelig åpenbaring og som moralsk forbilde. Muhammad er også en sentral historisk person i allmenn forstand. Målet for dette emnet er å få innsikt i ulike aspekter ved Muhammad som historisk person, samt hvordan hans arv forvaltes og kommer til uttrykk i ulike sammenhenger historisk og i dag.

I emnet diskuteres profetbegrepet. Med utgangspunkt i begrepet profetologi, tar vi for oss diskusjoner omkring Muhammads status, og hvordan disse diskusjonene inngår i bredere teologiske og ideologiske refleksjoner gjennom islams historie. Emnet tar opp hvordan overleveringer fra og om Muhammad inngår i litterære sjangre som historieskriving og biografier, hadith, fiqh, koranfortolkning og adab, og hvordan ulike vitenskapsdisipliner knytter seg til disse sjangrene. Vi ser også på hvordan forestillinger om Muhammad inngår i fromhetslivet.

Emnet tar dessuten for seg forestillinger om Muhammad utenfor islamske tradisjoner, og hvordan disse forståelsene inngår i bredere akademiske, dialogiske og polemiske sammenhenger. Emnet tar dessuten opp sjangeroverskridende og populærkulturelle fremstillinger av Muhammad innenfor og utenfor islamske tradisjoner, historisk og i dag. Vi diskuterer aktuelle stridsspørsmål i forbindelse med denne resepsjonen.

Hva lærer du?

Kunnskap:

  • Du skal få en innsikt i betydningen av profetbegrepet i islamske tradisjoner.
  • Du skal få kunnskap om hvordan Muhammads liv, lære og virke har blitt overlevert og forstått gjennom historien.
  • Du skal få en kjennskap til de sentrale kunnskapstradisjonene og litterære sjangrene hvor Muhammads arv er en sentral premissgiver og kilde.
  • Du skal få kjennskap til hvordan forestillinger om Muhammad inngår i ulike diskusjoner innenfor og utenfor islamske tradisjoner.

Ferdigheter:

  • Du skal kunne reflektere over sentrale problemstillinger knyttet til profetologi og Muhammads posisjon i islam.
  • Du skal kunne identifisere teologiske og ideologiske grunnlag for ulike syn på og forestillinger omkring Muhammad i og utenfor islam historisk og i dag.
  • Du skal utvikle ferdigheter i akademisk lesing, argumentasjon og skriving, inkludert å videreutvikle tekst på bakgrunn av tilbakemeldinger.

Generell kompetanse:

  • Du skal oppøve en historisk bevissthet omkring islamske teologiske tradisjoner og omkring forestillinger om Muhammad.
  • Du skal oppøve evnen til å vurdere spørsmål knyttet til forståelser og fremstillinger av Muhammad.

Opptak og adgangsregulering

Studenter med studierett på program må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Studenter tatt opp til andre masterprogrammer, kan etter søknad få adgang til emnet hvis dette er klarert med eget program.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke om opptak til våre studieprogrammer.

Studenter på lektorprogrammet som ønsker å ta dette emnet, må være på masternivå (dvs. fullført de tre første årene av studieprogrammet). De bes sende en søknad pr e-post til TF-infosenter innen de samme frister som gjelder for å søke undervisning til bacheloremner på TF.

Forkunnskaper

Anbefalte forkunnskaper

Studentene bør være fortrolige med islamske grunnbegreper og ha elementær kjennskap til islams historie.

Undervisning

Undervisningen består i forelesninger med gruppediskusjoner og studentpresentasjoner.

Obligatoriske aktiviteter:             

  1. Pensumrefleksjon: Et skriftlig refleksjonsnotat (ca 1000 ord) over en pensumartikkel leveres og presenteres muntlig. Endelig versjon av refleksjonsnotatet inngår i mappebesvarelsen.
  2. Begrepsrefleksjon: Et skriftlig refleksjonsnotat (ca 500 ord) over et gitt begrep, med utgangspunkt i pensumlitteraturen, leveres og presenteres muntlig. Endelig versjon inngår i mappebesvarelsen.
  3. Semesteroppgave. Studentene velger et eksempelmateriale (tekst, hendelse, arrangement, film eller lignende) som analysere i lys av pensum og eventuelt annen støttelitteratur. Eksempelmateriale, problemstilling og støttelitteratur skal godkjennes av faglærer. Førsteutkastet leveres skriftlig og legges frem muntlig med respons fra medstudenter og faglærer. Den endelige semesteroppgaven på 3000-4000 ord inngår i mappebesvarelsen.

Eksamen

Emne har mappevurdering.

I mappebesvarelsen inngår:              

  1. Refleksjonsnotatet (ca 1000 ord) teller 20% av den endelige karakteren.
  2. Begrepsrefleksjonen (ca 500 ord) teller 10% av den endelige karakteren
  3. Semesteroppgaven (3000-4000 ord) teller 70% av den endelige karakteren.

Totalt 4500 - 5500 ord.

Her finner du sensorveiledning

 

Innlevering i Inspera

Du leverer din besvarelse i eksamenssystemet Inspera. Les om hvordan du skal levere.

Kildebruk og referanser

Ved oppgaveskriving må du gjøre deg kjent med reglene for kildebruk og referanser. Ved brudd på reglene kan du bli mistenkt for fusk/forsøk på fusk.

Eksamensspråk

Du kan besvare eksamen på norsk, svensk, dansk eller engelsk. Søknad om engelsk oppgavetekst sender du til kontaktpunktet for emnet.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Begrunnelse og klage

Adgang til ny eller utsatt eksamen

Tilrettelagt eksamen

Søknadskjema, krav og frist for tilrettelagt eksamen.

Fakta om emnet

Studiepoeng
10
Nivå
Master
Undervisning
Vår 2024
Vår 2021
Vår 2019
Eksamen
Vår 2024
Vår 2021
Vår 2019
Undervisningsspråk
Norsk

Kontakt

TF-infosenter