TEOL2710 – Det hellige land: arkeologi og historie

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Området som i dag ligger i Israel, Palestina, Jordan, Libanon og Syria omtales som "det hellige land" i tre ulike religioner: jødedom, kristendom og islam. Dette er landet som Josva inntok, som Jesus levde og døde i, og som Muhammed besøkte i sin nattlige visjon, ifølge de religiøse kildene. Hver av de tre religionene legger vekt på ulike sider ved landet og forteller hver sin fortelling om dets historie. Hva kan man egentlig vite om historie, samfunn og religion i ulike deler av dette hellige landet i forskjellige perioder? Dette studieemnet gir en innføring i arkeologisk metode, i arkeologisk praksis i dette landområdet og i hvordan arkeologiske funn kan integreres i vitenskapelige fremstillinger av områdets historie og religionshistorie.

Emnet inkluderer en 14 dagers studietur til Jordan og Israel. De første undervisningstimene gis som forelesning og seminar i Oslo. Resten av undervisningen gis i forbindelse med omvisninger på sentrale arkeologiske utgravninger i Jordan og i Israel. Undervisningen i Oslo tilbys i samarbeid med arkeologisk personale fra Kulturhistorisk Museum . Reisen i Jordan arrangeres som et samarbeid med Teologisk fakultet ved Universitetet i Helsinki . Lokal samarbeidspartner i Jordan er Madaba Plains Project og særlig da utgraverne i Hesban , som i hovedsak er knyttet til Andrews University og til Missouri State University, U.S.A.

Hva lærer du?

Kunnskap: Dersom du fullfører dette emnet skal du ha oversikt over Israels historie i oldtiden, som del av den regionale oldtidshistorien. Du skal også ha kjennskap til bruken av arkeologi i fremstillingen av Israels historie.

Holdninger: Møtet med ulike fremstillinger av arkeologisk materiale og historiske forhold skal bidra til å modne din kritiske refleksjon over hvordan fremstillinger av fortid og kulturarv er knyttet til aktuelle politiske og ideologiske agender.

Opptak og adgangsregulering

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer, eller søke om å bli enkeltemnestudent.

Undervisning

Undervisningen i Oslo tilbys som forelesninger og seminarer. Undervisningen i Jordan og Israel tilbys primært som guidede omvisninger og som seminarer.

En foreløpig reiseplan for turen til Jordan og Israel ser slik ut:
May 19: Departure from Oslo, night on flight
May 20: Amman: Visit Citadel, archaeological museum, Roman Amphitheatre; hotel in Amman
May 21: Amman: Visit ACOR library > afternoon: Tell Madaba and Mt. Nebo; hotel in Madaba
May 22: Hisban, Umayri, Jalul; hotel in Madaba
May 23: Moab including Ataruz, Dhiban and Wadi Moujib, transfer to Petra; hotel at Petra
May 24: Full day in Petra; hotel at Petra
May 25: Buseira, Kerak, Khirbat al-Mudayna (ath-thamad); hotel in Madaba
May 26: Leave to Allenby Bridge, cross to Israel; Old City of Jerusalem; hotel in Jerusalem
May 27: Full day in Jerusalem, Bethlehem; hotel in Jerusalem
May 28: Leave for the Galilee in the morning > Beth-Shan, Nazareth, Mt. Tabor; hotel at Karei Deshe
May 29: Kapernaum, Korazin, Hazor; hotel at Karei Deshe
May 30: To Jordan from Beth-Shan crossing > Um Qais or Tall Zira’a, Deir Alla; hotel in Amman May 31: departure
June 1: Arrival in Oslo

Et foreløpig prisoverslag sier at prisen pr. student for oppholdet i Jordan ikke vil overstige ca. USD 1.350 (for tiden svarende til ca. NOK 8.100). Dertil kommer reiseutgiftene, som neppe vil overstige NOK 4.500 (avhengig av når man bestiller og hvor mange som reiser: prisen kan også bli betydelig lavere). Endelig pris blir klar så snart emnet er fulltegnet. Studenter som melder seg til emnet vil få reiseplan og endelig pris senest i mars måned, i god tid før fristen for å trekke seg fra eksamen. Endelig beløp innbetales i midten av april. For å melde seg som deltaker på emnet og reservere plass på reisen må man betale depositum kr. 2.000 som ikke blir tilbakebetalt dersom man må trekke seg: vi må forhåndsbestille hoteller, guider, osv.

I den grad det er tilgjengelige plasser, vil det være anledning til å delta på studiereisen også for deltakere som ikke ønsker å avlegge studiepoeng. Priser og betingelser for deltakere av denne kategorien blir de samme som for regulære deltakere.

Reisevaksiner

Helsemyndighetene anbefaler at alle som reiser til Jordan og Israel tar en del reisevaksiner. Standard-anbefalingen for disse landene er at man er vaksinert mot: Hepatitt A; Difteri- og tetanusvaksine; stivkrampe og poliomyelitt. Avhengig av dine tidligere vaksiner kan full versjon av noen av disse vaksinasjonsprogrammene ta opp til et halv år. (Det vil imidlertid være mulig å fullføre programmet etter at du kommer tilbake fra reisen.) Det er derfor viktig at du tidlig tar kontakt med ditt lokale smittevernkontor og kommer i gang med personlig veiledning og vaksinering. Smittevernkontoret er en del av din kommunes eller bydels helsetjenester.

Obligatorisk arbeidskrav

For å bestå emnet må studenten delta på minst 80 prosent av den totale undervisningen i Oslo, i Jordan og i Israel.

Adgang til undervisning

Dersom du har gjennomført og fått godkjent obligatorisk undervisning, har du ikke krav på ny undervisning. Dersom du har fått undervisningsopptak til emnet, men ikke har gjennomført eller fått godkjent obligatorisk undervisning, har du rett til ny undervisning når det er ledig kapasitet.

Eksamen

Studenten skriver en semesteroppgave på mellom 3.000 og 4.000 ord som drøfter bruken av et bestemt arkeologisk materiale i fremstillingen av et utsnitt av Israels historie, kulturhistorie, eller religionshistorie.

Hjelpemidler

Ingen hjelpemidler er tillatt.

Eksamensspråk

Du kan besvare eksamen på norsk, svensk, dansk eller engelsk. Søknad om engelsk oppgavetekst sender du til kontaktpunktet for emnet.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Begrunnelse og klage

Adgang til ny eller utsatt eksamen

Tilrettelagt eksamen

Søknadskjema, krav og frist for tilrettelagt eksamen.

Fakta om emnet

Studiepoeng
10
Nivå
Bachelor
Undervisning
Vår 2011
Eksamen
Vår 2011
Undervisningsspråk
Norsk

Kontakt

TF-infosenter