TEOL4203 – Den historiske Jesus og moderne identitet

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Den enorme interessen for ”The Passion of the Christ” og ”Da Vinci-koden” viser at Jesus fortsatt er et viktig symbol for identitet og selvforståelse for mange i den vestlige verden. Hvordan avspeiles slike spørsmål i den historiske Jesus-forskningen? Albert Schweitzer sa i sin berømte bok om den historiske Jesus-forskningen som kom for hundre år siden (1906) at forskerne tegnet Jesus i sitt bilde. Det var ment som en kritikk, men vi kan også se det positivt: Dersom Jesus-bildet dreier seg om identitet og selvforståelse, betyr det at forskningen om Jesus må utfordre til selvrefleksjon: Hvilke syn på menneske, samfunn, ideologi og kultur ligger under?

For hundre år siden argumenterte Schweitzer for at Jesus var en apokalyptisk endetidsprofet, i protest mot at Jesus av de fleste ble tegnet som godt inkludert i samfunnskulturen. Hvilken forståelse av samfunnet og av aktuelle problemer er det som i dag er utfordringer for Jesusforskningen, og hva er de metodene forskerne bygger på?

Kurset bygger på to nye fremstillinger av den historiske Jesus i en samfunns- og kulturkontekst: Richard A. Horsley, Jesus and Empire: The Kingdom of God and the New World Disorder (2003) og Halvor Moxnes, Putting Jesus in His Place (2003). Spørsmål om metode og aktuelle perspektiv vil bli diskutert i lys av bl.a. feministisk teori (E.S. Fiorenza), modeller for å forstå antikke samfunn, og forestillinger om jødedommen i antikken.

Hva lærer du?

Du vil opparbeide kjennskap til aktuelle diskusjoner i den historiske Jesus-forskningen, utvikle evne til å vurdere metodiske problemstillinger, og til å se sammenhengen mellom teologi og aktuelle spørsmålsstillinger om identitet, kultur og samfunn.

Opptak og adgangsregulering

Studenter med studierett på program eller enkeltemner må hvert semester søke undervisningsopptak til emner i StudentWeb

Det kan innvilges enkeltemneopptak til emnet for søkere med relevant faglig bakgrunn. Kortfattet søknad sendes info@teologi.uio.no. Vennligst oppgi fødsels- og personnummer og fagbakgrunn. Søknad må foreligge i rimelig tid før fristen for semesterregistrering 1. september.

Forkunnskaper

Obligatoriske forkunnskaper

Bachelorgrad med 80-gruppe i kristendom eller tilsvarende.

Undervisning

Forelesninger med diskusjon og samtale.

Obligatorisk arbeidskrav: én kort muntlig presentasjon og én oppgave på ca. 2000 ord innlevert i Classfronter.

Adgang til undervisning

Dersom du har gjennomført og fått godkjent obligatorisk undervisning, har du ikke krav på ny undervisning. Dersom du har fått undervisningsopptak til emnet, men ikke har gjennomført eller fått godkjent obligatorisk undervisning, har du rett til ny undervisning når det er ledig kapasitet.

Eksamen

Tre dagers hjemmeeksamen på ca. 3-4000 ord.

Eksamensspråk

Du kan besvare eksamen på norsk, svensk, dansk eller engelsk. Søknad om engelsk oppgavetekst sender du til kontaktpunktet for emnet.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Begrunnelse og klage

Adgang til ny eller utsatt eksamen

Tilrettelagt eksamen

Søknadskjema, krav og frist for tilrettelagt eksamen.

Annet

Kurset egner seg for alle studentene på høyere nivå som er interessert i metodespørsmål og i hvordan teologiske spørsmål hører hjemme i en samfunns- og kulturkontekst.

Fakta om emnet

Studiepoeng
10
Nivå
Master
Undervisning
Høst 2006
Eksamen
Høst 2006
Undervisningsspråk
Norsk

Kontakt

TF-infosenter