TEOL4304 – Kristendommens forvandling 1200 – 1700

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

I senmiddelalder og tidlig nytid skjedde ikke bare en splittelse av kristendommen i Vesten gjennom reformasjonen, men også en grunnleggende endring av hele den kristne religion gjennom det som ofte omtales som kristendommens konfesjonalisering. Både reformasjon og konfesjonalisering var forberedt gjennom viktige utviklingstrekk i senmiddelalderen, med endringer i kirkelige autoritesstrukturer og en bred allmenngjøring av kristne hellighetsidealer.

Hva lærer du?

Kuret vil gi en oversikt over endringene av kristendommen både i senmiddelalder i tidlig nytid, med vekt på samspillet mellom institusjonelle, religiøse og teologiske forhold. Nyere teoretiske tolkingsperspektiver fra antropologi og kulturhistorie blir trukket inn i arbeidet. Det blir også lagt opp til utdypning av enkelte emner basert på arbeid med sentrale kilder. Kildegrunnlaget vil omfatte både tekster og visuelle kilder. Eksempler på fordypningstemaer: 1. Endringer i institusjonelle rammer, fra papalisme via konsiliarisme til det tidligmoderne konfesjonelle system. 2. Endringer i kristen imitatio-fromhet fra Frans av Assisi via Luther til Ignatius av Loyola. 3. Endringer i forholdet til døden og de døde, fra skjærsild og ars moriendi til tidligmoderne epitafier og likprekener.

Opptak og adgangsregulering

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer, eller søke om å bli enkeltemnestudent.

Bachelor i Teologi, Kristendom eller tilsvarende.

Forkunnskaper

Obligatoriske forkunnskaper

Ingen obligatoriske forkunnskaper utover generell studiekompetanse.

Overlappende emner

10 studiepoeng overlapp mot TEOL4301 – Kristendommens historie i Noreg (nedlagt)

Emnet erstatter TEOL4301 – Kristendommens historie i Noreg (nedlagt) i profesjonsstudiet i teologi, høsten 2008. Emnet kan eventuelt utvides til TEOL4901 – Fordypningsoppgave. Nærmere informasjon om disse løsningen vil bli gitt ved på første forelesning.

Undervisning

Adgang til undervisning

Dersom du har gjennomført og fått godkjent obligatorisk undervisning, har du ikke krav på ny undervisning. Dersom du har fått undervisningsopptak til emnet, men ikke har gjennomført eller fått godkjent obligatorisk undervisning, har du rett til ny undervisning når det er ledig kapasitet.

Eksamen

3-dagers hjemmeeksamensoppgave på 3000-4000 ord.

Eksamensspråk

Du kan besvare eksamen på norsk, svensk, dansk eller engelsk. Søknad om engelsk oppgavetekst sender du til kontaktpunktet for emnet.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Begrunnelse og klage

Adgang til ny eller utsatt eksamen

Studenter som pga gyldig frafall (sykdom o.l.) ikke har kunnet gjennomføre ordinær eksamen, kan søke om å få avlegge utsatt eksamen. Utsatt eksamen arrangeres enten senere i samme semester eller tidlig i semesteret etter ordinær eksamen. Dokumentasjon på gyldig fravær må legges ved søknad om utsatt eksamen, jf § 5.5 i Forskrift om studier og eksamener ved UiO

Studenter som har strøket til eksamen kan søke om å få avlegge ny eksamen. Ny eksamen arrangeres enten senere samme semester, eller tidlig i semesteret etter ordinær eksamen.

Tilrettelagt eksamen

Søknadskjema, krav og frist for tilrettelagt eksamen.

Annet

Ved ønske om å ta emnet med 10sp gjøres egen avtale med Professor Tarald Rasmussen

Fakta om emnet

Studiepoeng
15
Nivå
Master
Undervisning
Høst 2008
Eksamen
Høst 2008
Undervisningsspråk
Norsk

Kontakt

TF-infosenter